Energie: predicții pentru anul 2050

Până acum, în articolele precedente, am menționat o serie de surse alternative de energie, însă am vorbit despre ele separat, fără a le prezenta în context global. În acest articol, propun să reflectăm puțin asupra componentei organizare. Mai precis: ce așteptări au oamenii de știință pentru viitorul planetei? Cum putem gestiona resursele pe care le avem, 40 de ani de acum încolo?

Cei de la Discovery, în parteneriat cu compania Shell și revista Wired, au lansat proiectul intitulat “EARTH 2050: The Future of Energy”, cu câteva subcapitole cheie: ENERGIE, ORAȘE, STIL DE VIAȚĂ și TRANZIT. Documentarele prezintă activitatea de cercetare a unei echipe de cercetători “adunați” din diferite domenii: mediu, științe politice, economie etc. Aceștia au încercat să estimeze care va fi viitorul energiei, la nivel global. Întrebarea care stă la baza cercetării este “Câtă energie va folosi omenirea în anul 2050?”

Earth 2050: The Future of Energy. Sursa: http://dsc.discovery.com/energy/future-now.html

Analizând tendințele de evoluție a societății, cercetătorii sunt de părere că în anul 2050, populația va fi de 9 miliarde de locuitori, dintre care 75% vor trăi în mediul urban. De la această premisă a pornit ideea că viitorul energiei va fi strâns legat de modul de funcționare al orașelor. În prezent, ritmul mondial de dezvoltare urbană este de un oraș de 1 milion de locuitori pe săptămână, ceea ce înseamnă o cerere imensă de energie (de resurse, în general).

Având aceste lucruri în vedere, cercetătorii consideră că va fi nevoie ca lumea să găsească și să urmeze un model de oraș mai eficient, din punct de vedere al transportului (infrastructură, eficiența vehiculelor), al transmiterii de informații, al energiei, pentru a putea “umple golul” dintre cerere și resursele disponibile. Nimeni nu poate prezice viitorul, însă este nevoie de scenarii pentru a anticipa și preveni problemele generate de creșterea populației. Site-ul global al companiei Shell pune la dispoziție (gratuit) rezultatele cercetărilor. (http://www.shell.com/home/content/future_energy/scenarios/) Click AICI pentru a descărca scenarii pentru 2050.

http://www.shell.com/home/content/future_energy/scenarios/

Pe de altă parte, un bun profesor ne-a învățat că nu putem vorbi de dezvoltare durabilă, fără a satisface nevoile de bază ale populației. Degeaba inventăm surse alternative de energie, dacă nu găsim soluții la eradicarea foametei! A sărăciei crunte din diferitele colțuri ale lumii… Cum putem avea pretenții la un an 2050 “ca la carte”, cât timp încă exisă oameni care mor de foame? Poate nu ne direcționăm eforturile acolo unde trebuie…

Să revenim la domeniul nostru și la predicțiile legate de energie… Informații și soluții noi există. De organizare avem nevoie! Totuși, predicția mea este că omenirea se va descurca în privința energiei. Dacă nu din dragoste și compasiune pentru mediu, cu siguranță din nevoie. Populația mondială va fi forțată să apeleze la surse alternative. Rămân însă probleme mult mai grave de mediu, pe care nu le putem rezolva fără dragoste și simț de răspundere: deșeurile, poluarea, amenințările la adresa biodiversității…

Așa că… Fiți oameni cu comportament alternativ! Contează.

Vă invit cu mare drag să purtăm o discuție pe tema energiei și a problemelor globale de mediu în general. Voi ce soluții propuneți, pentru a ne proteja locuința (Terra) pe următorii 50 de ani?

De asemenea, vă invit să vizionați numeroasele clipuri Discovery cu privire la  viitorul energiei, pe care nu le găsiți pe Youtube. Click AICI. Din păcate, timpul nu îmi permite să le prezint pe toate, dar dacă sunteți curioși, merită să aruncați o privire prin  întregul site. Există chiar și un joc online, Power Planets, prin care puteți vedea cât sunteți de buni în gestionarea resurselor energetice ale planetei. Click AICI pentru a juca.

Bibliografie:

www.shell.com

dsc.discovery.com

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
3 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. E inca greu de spus cum va fi impartita lumea viitorului din punct de vedere energetic.
    Consider ca un important factor in modelarea viitorului il va reprezenta starea rezervelor de petrol, care in momentul de fata reprezinta pentru noi una din cele mai accesibile forme de energie, mai ales atunci cand vine vorba de transporturi. Desi directia in care se indreapta transporturile este in principal cea a tractiunii electrice, cred ca actuala forma de transport nu va disparea. Din cate stiu, si imi pare rau ca nu am suficient timp pentru a ma documenta mai mult (poate stie altcineva mai multe legate de acest subiect), deja s-a obtiunt benzina sintetica si se pare, la un pret apropiat sau mai mic decat cel al benzinei clasice (sper sa nu ma insel) si exista, de asemenea, si functioneaza cu fiabilitate ridicatam motoare termice alimentate cu hidrogen. In momentul de fata viitroul transporturilor depinde de cei care controleaza principalele rezerve de petrol.
    In ceea ce priveste celelalte forme de producere a energiei, e greu de spus care va fi cea mai folosita. Hidroenergia suna foarte bine insa nu trebuie sa uitam de impactul constructiei unei hidrocentrale asupra mediului si habitatului multor specii. Energia eoliana suna foarte bine atat timp cat este vant iar energia nucleara, desi mai sigura decat in trecut, reprezinta in continuare un subiect delicat, mai ales daca ne gandim la deseurile care rezulta.
    Parerea mea este ca in viitor va predomina o solutie hibrida de producere a energiei, care se contureaza inca de acum. Cred ca satele si orasele, sau poate chiar si locuintele, in mod individual, isi vor produce energia necesara prin metode variate, in general simple si care nu necesita investitii mari, aparand astfel o semi-indpendenta energetica a comunitatilor.
    Am trecut prin secolul vitezei, vom trece si prin secolul informatiei, insa o constanta o va reprezenta mereu nevoia de energie, energie pe care in momentul de fata o consideram un dar al progresului, fara a tine cont insa de energia care este necesara pentru a produce energie si de impactul nostru asupra lumii.

  2. Buna, Dan! Multumesc pentru comentariul cuprinzator! Sunt de acord cu predictiile tale, asa vad si eu situatia. In ceea ce priveste sectorul transporturilor, nu vad de ce sa nu se utilizeze in continuare (cu mai mult simt de raspundere) produsele petroliere, cat inca exista. Inginerii- adica voi- ar trebui sa caute in continuare metode mai bune de reducere a poluarii> catalizatoare si altele, tu stii mai bine.

    Din punctul meu de vedere, intr-o lume ideala si de bun simt, asa ar sta lucrurile: cei care nu tin musai sa circule cu viteza (ex: eu, in zilele cand nu sunt in intarziere :)) ) sa foloseasca masini electrice sau compatibile cu biocombustibilii (iar acestea sa fie mai ieftine decat cele poluante, astfel incat lumea sa-si permita!) Ceilalti, care au placerea enorma de a conduce masini “rele”, de viteza, sa apeleze la produsele petroliere. Totusi, au fost create si masini ecologice care ating viteze mari, deci va exista si pentru mine sansa sa ajung repede si ecologic cand sunt in intarziere :)

    Asadar, eu una nu-mi fac griji, omul e dependent de masini si va gasi metode sa se deplaseze, indiferent de circumstante.. Daca am reusit sa inventam roata, vom gasi tot timpul cu ce s-o invartim :)

  3. Ce reprezintă energia pentru omenire?
    Energia înseamnă pentru omenire ceea ce înseamna sângele pentru corpul omenesc. Creşterea consumului energetic al omenirii a cunoscut în ultimele decenii un ritm impresionant; astfel dacă în 1952 consumul energetic al omenirii era de cca. 1,5 miliarde de tone cărbune convenţional (tcc.) consumul creşte la 11 miliarde tcc în 1983, adică în mai puţin de 6 decenii consumul de energie a crescut de 7 ori şi va mai creşte proporţional cu populaţia Terrei. Deşi dincolo de încalzirea globală, de dispariţia resurselor naturale sau de apariţia mai multor boli periculoase, populaţia lumii continuă să crească. Drept exemplu luăm perioada de timp 1800-1900 când populaţia lumii a crescut cu aproape un miliard, aceeaşi creştere care s-a produs în ultimii 10 ani. Deci un calcul simplu arată că anual, populaţia Terrei creşte cu circa 81 milioane , adică in fiecare secundă se nasc 3 persoane ( în Iulie 2010 – 6,8 miliarde iar în 2050 – circa 9-12 miliarde şi fiecare a treia persoană va fi pensionar).
    Când se vor epuiza produsele petroliere? Nimeni nu ştie, deşi se vehiculează perioada de timp 2040-2095.
    Prognozele apreciază: consumul de energie din întreaga lume ar putea crește în medie cu 1,6 procente pe an între 2006 și 2030 – o creștere totală de 45%. La nivel global sunt necesare investiții de 21 de mii de miliarde dolari până în 2030, în sectorul de energie, pentru a face față creșterii consumului de energie la nivel mondial.
    Chiar dacă energia se încadrează, de asemenea, în domeniul de activitate al acţiunii comunitare, politica energetică este în continuare responsabilitatea statelor membre în temeiul principiului subsidiarităţii. În prezent, Uniunea Europeană depinde de importurile de petrol şi gaz, dar este vizibilă preocuparea permanentă a Uniunii Europene faţă de utilizarea din ce în ce mai mare a surselor regenerabile de energie şi reducerea efectului de seră.
    Relaţiile impuse de crize nu pot să nu genereze conflicte. Trebuie să rezolvăm aceste conflicte prin confruntare ori este posibilă cooperarea?… Trebuie să înţelegem că sus-amintitele conflicte izvorăsc din concurenţa pentru resurse – materii prime, energie, hrană, pământ, apă, etc… Dacă aceste resurse ar fi nelimitate, ar exista o şansă de evitare a conflictelor. Dar însuşi fenomenul de creştere pe planeta noastră finită implică concureţa pentru resurse: ca atare creşterea nu poate decât să creeze situaţii conflictuale…
    Actualele crize nu sunt temporare, ci reflectă o tendinţă durabilă… Rezolvarea acestor crize poate fi realizată numai într-un context global pe o bază de perspectivă şi recunoscându-se deplin şi explicit sistemul mondial care se formează. Acest lucru cere, printre alte schimbări, o nouă ordine economică mondială şi un sistem global de repartizare a resurselor.
    După opinia experţilor ONU, pentru obţinerea unor ameliorari notabile: ”Este necesar ca ritmul de creştere prevăzut în Strategia internaţională a celui de-al treilea Deceniu al Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare să se prelungească pe o perioadă mult mai lungă decât cele două decenii”, adică dincolo de secolul XX.
    Aşadar -globalizarea deşi începută cu mult timp în urmă , se constituie ca un ansamblu complex de procese având ca obiectiv realizarea integrării internaţionale pe diferite paliere: economic, politic, militar de securitate şi socio-cultural.
    Dacă în secolele anterioare, cursul istoriei era determinat în mare proporţie de evenimentele ce aveau loc în anumite regiuni ale lumii, astăzi, în secolul XXI, viitorul omenirii se naşte şi se modelează în cele mai diverse şi de neimaginat zone. Aceasta datorită unei reţele de determinări şi influenţări aflată într-o continuă extindere. Efectele globalizării sunt multiple şi au intensităţi variate, ceea ce poate conduce la o integrare şi asimilare deplină, necondiţionată de către societăţile unor state sau la o anumită reticenţă, dacă nu chiar ostilitate, în acceptarea lor de către altele.
    Din păcate efectele negative ale globalizarii nu sunt identificate (voit sau nu) de timpuriu sau nu sunt conştientizate într-atât încât să nu lase spaţiu şi timp de manifestarea forţelor ostile securităţii la nivel mondial.
    Aşadar există şi un alt aspect al globalizării, mai puţin vizibil dar foarte periculos pentru ceea ce înseamnă siguranţa lumii.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress