“Casele pasive” fac parte din categoria “clădirilor de energie redusă”. Sunt caracterizate prin etanşeitate, cu transfer termic zero, având un bun echilibru termic. Consumul de energie poate fi cu până la 80% mai mic decât în cazul unei construcţii din lemn sau zidărie. Practic, o “casa pasivă” este o locuinţă la care un sistem de încălzire nu este necesar. Energia termică este furnizată de către un sistem de ventilaţie montat în locuinţă.
“O casă pasivă este o clădire pentru care confortul termic poate fi realizat numai prin post-încălzire sau post-răcire a masei de aer proaspăt, fără ca recircularea aerului să fie necesară şi păstrând o calitate suficientă a aerului interior.”
Un standard european poartă denumirea de passive house (casa pasivă) deoarece energia pasivă a radiaţiilor solare captata din exterior şi furnizata apoi ca energia calorică de unele dispozitive şi de ocupanţii casei este suficienta pentru a păstra casa la o temperatură de interior confortabila în anotimpul rece. O componentă a conceptului de case pasive este faptul că tehnologiile eficiente sunt folosite pentru a minimiza consumul de energie din alte surse (în mod deosebit – energia electrică pentru aparatele din gospodărie). Obiectivul este de a păstra un consum total de căldură, apa caldă şi energie electrică, sub 42 kWh/mp*an.
Criteriile pentru o CASĂ PASIVĂ pe metru pătrat de suprafaţa locuibilă:
- maxim 10 W/mp necesar caloric constant;
- maxim 15 kWh/mp necesar anual cu încălzirea spaţiului;
- maxim 42 kWh/mp necesar anual total de energie consumată.
Costurile construcției pot fi cu doar 0-15% mai mari în comparaţie cu o casă convenţională, în funcţie de complexitatea design-ului locuinţei. Dacă însă comparăm aceste costuri cu beneficiile unui consum foarte redus de energie (electrică) ulterior, avantajul revine casei pasive. La acestea ar trebui să adăugăm şi alte avantaje vitale, cum ar fi:
- reducerea substanţială a emisiilor de carbon,
- confortul excepţional dat de aerul permanent proaspăt din casă,
- lipsa dușumelelor şi a pereţilor reci iarna,
- lipsa excesului de căldură vara,
- lipsa prafului generator de alergii, etc.
Un alt avantaj incontestabil al construirii unei case pasive independente energetic este calitatea materialelor, lipsa condensului şi igrasiei, factori care prelungesc durata de viaţă a construcţiei cu câteva zeci de ani comparativ cu o locuinţă clasică. Este dificil de cuantificat aceşti factori, dar este evident că au un un impact important în viaţa celor ce locuiesc într-o casă pasivă. Costul facturii la energie va fi de 5 până la 10 ori mai mic decât la o casă convenţională. O casă pasivă standard conţine o anvelopă exterioară a casei foarte bine izolată termic, ferestre termopan şi tâmplărie lemn stratificat termoizolat (sau PVC) şi un sistem de ventilaţie integrat, care elimină aerul viciat din clădire şi îl trece printr-un schimbător de căldură; acesta recuperează o parte a energiei termice transferând-o către aerul proaspăt ce intra de afară înăuntru.
Surse info: http://www.austrocasa.ro, http://www.mmediu.ro, http://www.passiv.de, http://passipedia.passiv.de/passipedia_en/basics/the_passive_house_-_definition, http://ro.wikipedia.org/wiki/Cas%C4%83_pasiv%C4%83, http://www.consumredus.ro/posts/ce-este-o-casa-pasiva.ab0072958d759f4489397616c97a486b.html, http://www.isoteq.ro/ceestecasapasiv0.html
Surse foto: http://www.imifacvila.ro/res/Passive_House_DA_section.png, http://www.smart-windows.co.il/media/.news/image1.jpg,
vargasz
12/10/2013
O descriere facuta de un proiectant certificat de case pasive se afla aici: http://vvp.ro/ro/servicii/case-pasive