Adevărul legat de exploatarea de la Roșia Montană

Presa, televiziunea, protestele de la Universitate și nu numai, peste tot auzim și vedem lucruri legate de exploatarea de aur și platină de la Roșia Montană. Însă, oare cât de valoroase sunt până la urmă aceste minereuri?

Aurel Santimbrean, geolog ce are cunoștințe solide despre zăcământul de la Roșia Montană (Fig. nr.1), fiind de peste 20 de ani șef  la exploatarea minieră de stat din această arie, spune că nu aurul și argintul sunt cele mai valoroase produse, ci zăcămintele de metale rare.

Valoarea-metalelor-rare-din-zacamintele-de-la-Rosia-Montana--mai-mare-decat-a-aurului---expert

 Fig. nr.1 Ape poluate la Roșia Montană

Metalele rare valoroase din zonă sunt reprezentate de arseniu, galiu, germaniu, molibden, titan, vanadiu și wolfram. Prin exploatarea acestor resurse firma ce dorește să investească în regiune va avea un profit înzecit, iar nouă, românilor, nu ne va aduce niciun câștig, susține geologul.

Iar acum să trecem în revistă câteva utilizări ale acestor metale rare:

-arseniul sau arsenic: este folosit în fabricarea aliajelor, mărind duritatea lor, și în electronică, pentru semiconductoare. Se mai folosește în pirotehnie, pigment pentru vopseaua de culoarea galben regal și tăbăcărie (Fig. nr.2).

arsenic

 Fig. nr. 2 Arsenic

-galiu: este un metal folosit aproape în totalitate în industria electronică și foarte puțin în producerea medicamentelor (Fig. nr. 3).

cristale-de-galiu

 Fig. nr. 3 Cristale de galiu

-germaniu: este un metal ce se găsește în cantități mici în natură și are proprietăți semiconductoare, fiind folosit în fabricarea semiconductoarelor (Fig. nr.4).

cristal-de-germaniu

 Fig. nr. 4 Cristal de germaniu

-molibden (Fig. nr.5): folosit în principal în aliaje, pentru creșterea durității oțelului, apoi în diverse aplicații chimice, îngrășământ pentru anumite tipuri de plante, industria petrolieră, catalizator pentru înlăturarea sulfului, producerea lămpilor cu halogen, componente avioane ș.a.

cristal-de-molibden

 Fig. nr. 5 Cristal de molibden

-titan(Fig. nr. 6): poate fi utilizat în aliaje, în industria medicală, armată, procese industriale (chimice, petro-chimice, desalinizare plante), bijuterii, telefoane mobile ș.a.

SONY DSC

 Fig. nr. 6 Titan

-vanadiu: este utilizat pentru a obține produse din oțel pentru utilaje de mare viteză sau catalizator pentru producerea acidului sulfuric (Fig. nr. 7).

SONY DSC

 Fig. nr. 7 Vanadiu

-wolfram: denumit și Tungsten, folosit pentru becuri, electrozi, tuburi de raze X (Fig. nr. 8).

800px-Wolfram_evaporated_crystals_and_1cm3_cube

 Fig. nr. 8 Wolfram

În concluzie, iată că există, pe lângă aur, alte bogății ascunse ale Roșiei Montane. Depinde acum de persoanele îndreptățite să ia o decizie înțeleaptă pentru a putea să ne folosim de aceste bogății în mod sustenabil, fără a întoxica mediul într-un mod exagerat.

Sursa:

Metalele rare,  titan

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. rog autoarea sa fie mai atenta cand si cum preia info de la alte publicatii si chiar sa fie mai atenta la ce scrie !!! De unde pana unde “platina” ????!!!! Iar d-nul Santimbrean a fost , peste 20 de ani, pana in 1987 geologul sef la RM !!!! De unde pana unde ” DE peste 20 de ani” ?????!!!!!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress