Să descoperim Târnava Mare pe bicicletă!

Astăzi aducem din nou zâmbetul pe buze iubitorilor de natură și ‘biciclit’!

Fundația ADEPT Transilvania, împreună cu organizaţia Prietenii Naturii din Elveţia și Fundația Orange, anunță cu drag începerea proiectului ‘Descoperă Târnava Mare pe bicicletă’, proiect prin care opt sate din regiune vor fi legate de municipiul Sighişoara printr-o rețea de trasee construite de bicicletă. Cu o lungime totală de 80 de kilometri, rețeaua de trasee va fi finalizată complet în 2 ani şi are ca scop dezvoltarea turismului sustenabil şi sprijinirea comunităţilor locale din regiune.primavara2013 3701

Exemple de bună practică din Elveţia vor deveni un model pentru dezvoltarea proiectului, precum și pentru implementarea unei strategii de turism în regiune. Iubitorii de natură, români sau străini, vor avea ocazia să descopere frumuseţea şi tradiţiile locului pedalând prin păduri și fânețe, dar şi prin satele Archita, Viscri, Buneşti, Meșendorf, Criț, Cloașterf, Saschiz şi Roadeș. Traseele vor fi marcate prin indicatoare la intrarea în fiecare sat, precum şi cu panouri conținând informații despre  flora, fauna şi cultura locală.

La începutul lunii august va fi dat în folosinţă primul  tronson, cu o lungime de 5 kilometri, care leagă satele Buneşti şi Criț, urmând ca la finele lunii septembrie să fie inaugurat al doilea tronson, de 15 kilometri, între Viscri şi Meșendorf. Întregul traseu se întinde pe o zonă de dealuri, la altitudini cuprinse între 350 şi 800 de metri, traversând în proporţie de 85%  zone de pădure. Pentru a putea fi utilizat pe orice tip de vreme, cu excepţia ninsorii, traseul va consta într-un strat de calcar compactat, cu lăţimea cuprinsă între 60 şi 80 de centimetri. Panta maximă nu va depăşi 10°, iar înclinaţia medie a traseului va fi de circa 4°.

IMG_1554

Pentru a evita ‘zonele fierbinți’ din punct de vedere al biodiversității, cum ar fi, spre exemplu, cuiburile de acvilă țipătoare mică, traseele vor fi alese împreună cu reprezentanți ai custodelui sitului Natura 2000 Sighișoara – Târnava Mare și ai celor douӑ ocoale silvice care administrează pădurile din zonă, precum și de specialiști în floră și faună.

IMG_1547

Turiştii care doresc să se cazeze în regiune au la dispoziţie mai multe pensiuni în stil tradiţional şi două campinguri. Informaţii utile se pot găsi pe website-ul http://www.discovertarnavamare.org/ , dedicat dezvoltării turistice a zonei.

Traseul de bicicletă se va bucura de un website dedicat, o aplicaţie smartphone, fiind promovat, de asemenea, prin broşuri, hărţi, concursuri, seminarii şi conferinţe.

Proiectul ”Descoperă Târnava Mare pe bicicletă” este finanţat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Cofinanțarea acestui proiect este asigurată de Fundaţia Orange. Bugetul total al proiectului este de 280.000 CHF, din care 250.000 CHF asigurați prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, iar diferența de către Fundația Orange.

Începând cu anul 2004, Fundația ADEPT Transilvania este implicată în proiecte de dezvoltare rurală și conservare a naturii în regiunea Târnava Mare.

IMG_83281

Așadar, dați sfoară în țară și haideți să descoperim împreună primii kilometri ai rețelei de trasee de bicicletă Viscri-Sighișoara! Nu-i așa că avem un motiv în plus să ne mândrim cu frumusețea tării noastre?

Despre autor
Masterandă la Facultatea de Geografie, Universitatea din București, specializarea Geomorfologie și Cartografie cu elemente de Cadastru și studentă a Facultății de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress