Termoizolația cu celuloză – prietena mediului (Partea II)

Izolația, prin reducerea cantității de energie necesară încălzirii sau răcirii unei cladiri, este considerată un proces ecologic. Nu trebuie însa să vă lăsați păcăliți gândindu-vă că toate materialele de izolare sunt la fel de ecologice numai pentru faptul că procesul în sine este unul menit să protejeze mediul înconjurator.

Există o mulțime de modalități la care producătorii sau distribuitorii de materiale izolatoare apelează pentru a face produsele să pară mai avantajoase și mai puțin nocive pentru mediul înconjurător decât sunt în realitate.

Celuloza izolatoare este unul dintre cele mai ecologice materiale pentru izolație din lume.

Celuloza este produsă din hârtie de ziar reciclată sau alte surse de hârtie, care nereciclate ar putea ajunge în depozitele pentru deșeuri de la marginea orașului dumneavoastră, emanând gaze cu efect de seră pe măsura descompunerii.

Dacă toată hârtia care ajunge în fiecare an în depozitele pentru deșeuri ar fi reciclată și transformată în celuloză, s-ar evita degajarea a aproximativ opt milioane de tone de emisii de CO2. Aceasta echivalează cu oprirea circulației tuturor mașinilor în București, Iași și Constanța.

 STIATI CA…?

•           Pentru fabricarea celulozei este necesară mai puțină energie decât pentru orice alt material izolator. Acest lucru este cunoscut sub numele de energie încorporată și include consumul total de energie necesar pentru transportul materiei prime, fabricarea şi distribuirea produsului.

•           În cazul vatei de sticla se consumă de 10 ori mai multă energie decât pentru celuloză, iar pentru produsele din spumă - de pâna la 64 de ori.

•           Celuloza are cel mai mare nivel de conținut reciclat din industria izolațiilor – până la 85%. Vata de sticlă are în compoziție maxim 40% materiale reciclate iar spuma poliuretanică puține sau chiar deloc.

•           Izolația cu celuloză, prin utilizarea hârtiei reciclate, ajută la prevenirea degajării gazului metan cu efect de seră, care ar rezulta în situația în care aceeași hârtie ar fi lăsată la depozitele pentru deșeuri pentru descompunere.

•           Resturile de celuloză sunt recuperate și reciclate la fața locului. Rezidurile de vată de sticlă și spumă poliuretanică nu pot fi reciclate, merg direct către depozite de deșeuri și nu se descompun.

•           Conductivitatea termică a fibrelor de celuloză este de 0.037kW/mK, mai buna decat cea a materialelor obișnuite.

•           Densitatea pe mc a celulozei instalate în izolații este de 2-3 ori mai mare în comparație cu alte material.

Proprietăți ecologice:

•           Conținut reciclabil;

•           Material cu impact scăzut asupra mediului;

•           Costuri mai mici de fabricație per kilogram față de alte materiale convenționale;

•           Izolație “VERDE”;

•           Calitațile și  proprietățile  izolației cu celuloza pot scuti cu 20 până la 50 % facturile la utilități.

        Celuloza este un material izolator, care poate fi produs la nivel regional. În fabricarea acesteia se folosesc programe de reciclare locale și independente, deservind comunitățile chiar în apropierea caselor, pentru a aduce un nou înțeles sloganului “Gândește Global, Acționează Local.”

Sursa: http: //www.ecosistemrecycling.ro, www.termocel.ro, www.rlh.ro, http://izolare.termice.ro/, http://www.omuletiiverzi.ro, http://casa.acasa.ro, http://www.adevarul.ro, http://www.arazu.ro.

Sursa foto:  www.gandeste-verde.blogspot.com, www.evz.ro, http://www.rtv.net

Nu uitaţi să vă abonaţi la newsletter-ul Greenly, dragi prieteni ! 

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress