Confortul termic a devenit o cerinţă importantă atunci când vine vorba de construcţia unei case. Chiar şi legislaţia prevede în mod explicit că orice clădire trebuie să aibă un Certificat Energetic, fără de care respectiva construcţie nu va putea fi vândută sau închiriată. În contextul dezbaterilor actuale dar și al îngrijorării specialiștilor pentru încalzirea globală, folosirea produselor cu un impact cât mai mic posibil asupra mediului înconjurator devine doar o chestiune de bun simț pentru fiecare dintre noi.
Termoizolaţiile pe bază de celuloză sunt o soluţie ecologică şi practică.
Izolaţia pe bază de celuloză a apărut în America anilor 1920. În 1928, hârtia reciclată era pusă în operă cu ajutorul unei maşini de suflat, special concepută pentru acest tip de lucrare. În România hârtia era des folosită înainte de 1989 la izolaţia dintre perete şi tocul ferestrelor, unde acum se foloseşte spuma poliuretanică. Meşterii “comunişti” umpleau aceste goluri cu ambalajele sacilor de ciment sau chiar cu ziare, după care finisau în jurul ferestrei.
Între timp, lucrurile s-au schimbat… Deși în România încă nu este populară izolația celulozică, ea este o metodă care se folosește cu succes pe piețele nordice de zeci de ani, de exemplu în Finlanda, aceste sistem este folosit de 25-30 de ani, iar circa 80% din casele finlandezilor sunt izolate astfel.
Această tehnologie a patruns la noi din 2003 și se dezvoltă încet-încet, parțial din lipsă de informații, dar și dintr-o oarecare reticență la nou. Celuloza este un foarte bun izolator termic.
Izolația celulozică modernă folosește ca materie primă hârtia de ziar reciclată, care este sortată, tocată marunt și introdusă apoi într-o moară de tocat care descompune hârtia până la obținerea fibrelor sale brute, tratate apoi cu aditivi speciali pentru a căpăta proprietăți ignifuge sau protecție față de dăunători (insecte, șoareci). Fibrele de celuloză sunt impregnate cu sare de bor pentru a le proteja de foc, mucegai, insecte sau alți dăunători. Sarea de bor este naturală și nu dăunează omului sau mediului înconjurator. Ea se regaseste, de exemplu, în cantiăți minime, în alimente cât și în lichidele pentru lentilele de contact. Producția este supusă celor mai severe criterii de calitate folosind tehnică germană, austriacă și europeană.
Izolația termică se poate folosi atât pentru pereți, podele, cât și pentru tavane și acoperișuri, asigurând totodată o protecție fonică ridicată.
Izolația celulozică poate fi proiectată pe orice fel de structură, iar de obicei este folosită la interior și la mansarde. Avantajul ei este că fibrele de celuloză sunt suflate mecanic în locurile dorite printr-un furtun, creând o „saltea”, care are aspectul lânii.
De asemenea, izolația celulozică are avantajul că se instalează repede. De pildă, o suprafață de 120 de metri pătrați poate fi acoperită în 3-4 ore cu un strat de 10 centimetri, în funcție de complexitatea structurii. Totodată, asigură un grad de umplere de 100% a suprafețelor.
Mai mult, costurile de încălzire sunt diminuate cu cel putin 25% în perioada iernii prin acest tip de izolație, în timp ce vara temperatura din casă este mai scazută cu cel puțin 5 grade decât în mod obișnuit. Caracteristicile acestui produs îl fac ideal pentru folosirea în spaţii precum golurile din pereţi în case de lemn sau pe structură din metal. Fibrele de celuloza devin în constructia lor pâsloase, formând o saltea care se potriveste exact locului unde este așezată.
Montajul este simplu: pe profilele fixate pe peretele exterior se montează un plastic special. Astfel, rezultă un perete dublu gol pe dinăuntru, asemănător celor din gips-carton, în interiorul căruia se toarnă materialul celulozic. Performanţele termice sunt similare cu ale polistirenului, dar preţul este un pic mai mare, din cauza tratamentului ignifug la care este supusă hârtia reciclată. Astfel, un metru pătrat de izolaţie celulozică costă între 15 şi 17 lei, în timp ce polistirenul se situează în jurul sumei de 10 lei. Însă un mare avantaj al celulozei este că produsul nu se tasează în timp, deci performanţele vor fi menţinute un timp îndelungat.
Disponibilă sub formă de blocuri sau pulbere fibroasă, izolaţia termică pe bază de celuloză este uşor de aplicat. Acest tip de izolaţie poate fi făcut de orice persoană înzestrată cu puţin simţ practic şi cu unelte de mână care în general se află în gospodăria tuturor. Bineînţeles, utilizarea unei maşini de suflat asigură o calitate mai bună.
Spre deosebire de alte materiale izolante, celuloza nu este toxică, nu contine substanțe nocive, nu irită pielea, fiind considerată un material termoizolant ”simpatic”.
Sursa: http: //www.ecosistemrecycling.ro, www.termocel.ro, www.rlh.ro, http://izolare.termice.ro/, http://www.omuletiiverzi.ro, http://casa.acasa.ro, http://www.adevarul.ro, http://www.arazu.ro.
Sursa foto: www.ecocel.ro, www.termocel.ro, www.ecology.md, www.stiri.com.ro.
Articol realizat de Ionela Marin
izolatii termice
13/05/2013
Multumim pentru mentionarea in surse.
elena beschieru
27/02/2017
Cum pot lua legătura cu dv. as vrea să știu unde aveți firma eu am o casă în construcție în Ghirdoveni Dâmbovița poate vă sun mâine mulțumesc.