Procedeul de tratare al deșeurilor: Coincinerarea

Coincinerarea reprezintă folosirea deșeurilor în sistemele de ardere industrială.

Avantajele coincinerării sunt:

-           Reducerea cantității de deșeuri depozitate;

-           Valorificarea energetică a deșeurilor acolo unde valorificarea materială nu este posibilă;

-           Conservarea resurselor de materii prime necesare pentru producerea energiei.

Coincineratoarele în centralele electrice

Centralele electrice sunt proiectate pentru folosirea eficientă a combustibililor convenționali, dar ele pot fi adaptate și pentru folosirea conbustibililor alternativi.

Folosirea deșeurilor și a combustibililor alternativi este limitată de:

-           Cerințele de pretratare a deșeurilor;

-           Posibilitățile de stocare a deșeurilor în centralele electrice;

-           Comportarea deșeurilor pe parcursul procesului de combustie.

Coincinerarea în cuptoarele de ciment.

Un exemplu de instalație de coincinerare este cuptorul pentru producerea cimentului.

Materia primă pentru producerea clincherului este uscată și încălzită până la 400 grade Celsius. Datorită temperaturilor înalte din cuptorul de ciment conținutul organic al combustibililor alternativi este distrus. Procesul se desfășoară în condiții sigure din punct de vedere al mediului înconjurător, sănătății oamenilor și calității produsului finit: CIMENTUL!

Caracteristicile procesului de fabricație a clincerului, în cazul utilizării combustibililor alternative sunt:

- Folosirea cenușei rezultate la arderea combustibililor alternativi, ca parte componentă a clincherului împreună cu alte materiale;

- Prelungirea timpului de staționare a gazelor reziduale în cuptorul rotativ la temperaturi de peste 1200 grade Celsius;

- Fixarea chimică și mineralogică în clincher a elementelor aflate în concentrații foarte mici;

- Absorbţia componenţilor gazoşi, cum ar fi HF, HCl şi SO2, în materia primă alcalină şi o puternică fixare a particulelor de metale grele la nivel de urme în clincher.

În ceea ce privesc gazele reziduale, coincinerarea deşeurilor în fabricile de ciment nu trebuie să conducă la emisii mult mai ridicate de poluanţi comparativ cu utilizarea combustibililor convenţionali.  Condiţia esenţială este ca valorificarea acestor deşeuri să nu conducă la o creştere semnificativă a emisiilor de noxe şi a conţinutului de substanţe nocive în produsul finit.  Aceasta se realizează  prin limitări cantitative ale cantităţilor de poluanţi conţinute de deşeurile  introduse spre coincinerare, limite care se stabilesc de către operatorul instalaţiei de coincinerare, în  funcţie de specificul fiecărei instalaţii şi a procesului tehnologic de obţinere a clincherului.

Investițiile realizate pana în prezent pentru dezvoltarea acestor activități în fabricile de ciment din România fac posibilă co-procesarea unei game largi de deșeuri: petroliere ( de la uleiuri uzate, gudroane și pământuri contaminate), cauciuc (inclusiv anvelope uzate întregi), plastic, hartie, pielărie, textile, lemn și rumeguș, vopsele uzate etc.

Nu pot fi co-procesate deșeurile periculoase, precum cele nucleare, medicale infecțioase, sau bateriile întregi. Co-procesarea deșeurilor nu are impact negativ asupra sănătății și siguranței publice, asupra mediului înconjurător și calității cimentului.

 În acest fel se contribuie la conservarea resurselor naturale, prin substituirea parțială a combustibililor fosili cu unele alternative și la reducerii indirecte a emisiilor de gaze care s-ar genera dacă deșeurile ar fi incinerate.

Sursa web:  http://www.ecomagazin.ro, http://www.lumeatacurata.ro, www.deseuri-online.ro, www.mmediu.ro.

Sursa foto: http://www.capital.ro, www.imagini.neamt.ro, ecoanvelope.ro.

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress