Nisa, Coasta de Azur şi câteva eco-acţiuni şi eco-gesturi…greenly!

Astăzi m-am gândit să punctez câteva eco-acţiuni şi eco-gesturi surprinse de mine pe Coasta de Azur, cu ocazia vacanţelor petrecute la Nisa, ca Ambasadoare a Şcolii Azurlingua, L’Ecole de Français, Nice. Şi este firesc aşa : un profesor care predă discipline de mediu (cum este cazul meu) observă imediat manifestarea grijii faţă de mediul înconjurător, în orice loc s-ar afla şi în orice moment !

 1. Un sistem de transport în comun foarte bine pus la punct, civilizat şi confortabil, reprezentat de autobuze, microbuze şi tramvaie, care permite atât localnicilor cât şi turiştilor să ajungă în orice punct din Nisa sau de pe Coasta de Azur, evitându-se astfel utilizarea excesivă a autoturismelor personale clasice, care poluează atmosfera.
 2. Prezenţa automobilelor electrice şi a staţiilor de alimentare pentru acestea, atât la Nisa cât şi în Monaco. Avantajul pentru sănătatea mediului este evident !!
 3. Existenţa scuterelor cu 3 roţi (două pe faţă), unele hibride, care afectează mai puţin calitatea aerului şi, în acelaşi timp, sunt mai stabile decât scuterele cu două roţi, mai atractive, cu un consum foarte mic şi foarte eficiente pentru transportul în aglomeraţiile urbane.
 4. Colectarea selectivă a deşeurilor pe întreaga Coastă de Azur, sacii sau containerele necesare pentru această eco-acţiune fiind omniprezente şi utilizate cu respect pentru mediu.
 5. Numeroase spaţii verzi, binefăcătoare pentru aerul respirat de cei prezenţi pe Riviera franceză, amenajate cu multă iubire pentru plante şi oameni şi cu un simţ al frumosului de necontestat.
 6. NEUTILIZAREA pesticidelor pentru menţinerea sănătăţii vegetaţiei de pe Coasta de Azur, acestea având un impact extrem de nociv asupra mediului şi implicit asupra oamenilor (este cunoscut efectul lor cancerigen).
 7. Conceperea unui sistem de iluminat stradal astfel încât lumina artificială nu este risipită, ea fiind orientată exact către zona care îi necesită prezenţa şi în acest mod realizându-se economie de energie.
 8. Comercializarea de obiecte confecţionate din diverse categorii de deşeuri/resturi de materiale, destinate pentru decorarea locuinţelor sau cu diferite utilizări practice.

În concluzie: Aşa, da, Nisa!

O săptămână cu spor în tot ce întreprindeţi şi cu bucurie în inimi, dragi prieteni!

Articol preluat de pe blogul http://www.azurworld-romania.ro/archives

Fotografii realizate de autoarea articolului.

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. Très bon article ! J’habite à Nice depuis 5 années et je peux voir quels sont les efforts qui sont fait pour améliorer la qualité de vie ainsi que le respect de l’environnement. Je suis un adepte des voitures électriques. Elles ne sont pas chères à la location et elles sont très pratique. Il est possible de réserver une voiture seulement quelques minutes avant de l’utiliser.

  • Merci pour ton commentaire, cher Ludo :)! J’ai appris de nouvelles choses sur les voitures électriques. Puis-je espérer que tu reviendra avec de nouveaux commentaires sur Greenly :)? Je t’embrasse fort!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress