Let’s do it, Romania! Sau…cum scapam tara de deseuri!

Se apropie ziua curateniei nationale, „Let’s do it, Romania!”. Fata de anii trecuti, vom ajuta natura de a se „debarasa” de gunoaiele apasatoare mai devreme cu patru luni. Daca in 2010 si 2011, ziua let’s do it a fost celebrata de mii de voluntari din toate judetele tarii la sfarsitul lunii septembrie, anul acesta se va incerca organizarea evenimentului pe data de 12 mai. Oricine este binevenit si singurul lucru cu care trebuie sa se pregateasca este vointa de a strange cat mai multe gunoaie si, poate, micul efort de a convinge si alte persoane sa se alature „harnicilor gunoieri ecologisti” din toata tara. Din statisticile anilor trecuti, a reiesit faptul ca cei mai multi voluntari au fost elevi, aceasta pentru ca programul „Let’s do it, Romania” a avut un mare ecou in scolile atat din mediile urbane, cat si cele rurale. In fiecare judet exista coordonatori care pregatesc cu minutiozitate fiecare detaliu al evenimentului si la care echipele se pot inscrie. In afara de munca de colectare a deseurilor desfasurata intr-o singura zi, echipele organizatoare din fiecare judet, dar si de la nivel regional si national, realizeaza o serie de pregatiri cu cateva saptamani, chiar luni inainte. Fiecare echipa judeteana trebuie sa aiba obligatoriu:

-         Un coordonator proiect, care va supraveghea intreaga operatiune si va comunica fiecare pas realizat coordonatorilor regionali si nationali;

-         Un coordonator cartare, care se va ocupa cu detectarea pe teren a zonelor potential murdare sau va desemna alti voluntari care sa mearga pe trasee prestabilite si sa identifice punctele cu cele mai mari concentrari de gunoaie. Tot el va trece dupa fiecare cartare la incarcarea informatiilor despre mormanele de gunoi pe o harta electronica, pentru a fi mai usor introduse in programe de statistica si avute in vedere in momentul organizarii voluntarilor care nu si-au ales zona pe care o vor curata. Un morman de gunoi in format virtual trebuie sa contina localizarea sa exprimata in coordonate GPS, greutatea sau marimea aproximativa, natura materialelor componente, cateva poze si eventuale completari privitoare la accesibilitatea lui.

-         Un coordonator comunicare, insarcinat cu relatiile cu publicul, cu presa si cu institutiile locale ce vor sprijini evenimentul. Acesta va lansa comunicatele de presa, va organiza conferintele si va pune in atentia cetatenilor si a reprezentantilor administratiei fiecare mic pas pe care intreaga echipa il face zi de zi;

-         Un coordonator voluntari, foarte important mai ales in ultima parte a proiectului, care va organiza echipele participante, va lua legatura cu scolile din judet si cu profesorii care se vor implica impreuna cu elevii lor la strangerea gunoaielor. De asemenea, acesta va distribui alti voluntari din sau de langa orasul-capitala a judetului, care nu au o preferinta pentru o zona anume, in functie de mormanele disponibile in zona periurbana;

-         Un coordonator logistica, desemnat sa inregistreze veniturile si cheltuielile, sa atraga sponsori, sa faca rost de sediu pe durata desfasurarii proiectului si sa faca bilantul financiar al fiecarei activitati intreprinse in cadrul proiectului.

Desigur, in multe judete, proiectul a prins radacini si mai adanc, deoarece in afara polului de organizare detinut de capitala judetului, s-au mai constituit si alte echipe autonome in orase mai mici, care gestioneaza zona inconjuratoare si au proprii lor coordonatori.

Dincolo de aceste detalii privind organizarea evenimentului ce bate la usa, cititorii nostri trebuie sa retina faptul ca Revista Greenly sustine „Let’s do it, Romania!” si indeamna cat mai multi iubitori de natura sau, sa spunem, romani, care s-au saturat sa vada gunoaie insirate peste tot unde merg – in vacanta, in vizite in zonele rurale sau pur si simplu in scurte plimbari pe langa orice oras din tara, sa incerce sa fie activi in ziua de 12 mai 2012, indiferent ca vor sta o ora sau 5, ca vor strange un sac de gunoaie sau 10. Proiectul „Let’s do it” are loc in multe tari, printre care si Bulgaria, Republica Moldova si Turcia si in urmatorii ani se va extinde si mai mult.

Detalii despre cum va puteti inscrie sau constitui o echipa pentru marea curatenie de sambata sau despre mormanele de gunoi cartate pana acum, puteti gasi accesand site-ul oficial al proiectului – www.letsdoitromania.ro . Si nu uitati, orice mic ajutor conteaza pentru Romania! Daca inca nu beneficiem de prea multi km de autostrazi, macar sa nu mai vedem tone de gunoaie insirate la marginea „drumurilor europene” romanesti. Ar fi un progres enorm!

Articol realizat de Morosanu Gabriela Adina, Anul al II-lea, Facultatea de Geografie, Bucuresti

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress