Importanta colectarii si reciclarii selective

Ma intreb de ce noi, oamenii,  incercam sa scapam repede de deseuri? Atunci cand mancam un baton de ciocolata si trebuie sa  aruncam ambalajul, ne uitam  dupa un container pentru deseuri dar nu il gasim la tot pasul si atunci “scapam” de ambalaj la intamplare…in momentul acela, ar trebui sa ne gandim ca participam la un proces grav de degradare a mediului si, de asemenea, ca poate sute sau chiar mii de persoane fac acelasi lucru  in acelasi moment. In felul acesta, dam startul unei poluari majore si consecintelor inevitabile asupra oamenilor si animalelor.

Dar de ce sa nu consideram ambalajul ceva potential folositor? Fiindca si pe el l-am platit o data cu batonul de ciocolata (despre costurile  ambalajelor voi vorbi in urmatoarele articole) ! Il putem duce acasa pentru a-l colecta selectiv. Colectarea selectiva trebuie sa inceapa de aici!

Dar ce inseamna reciclarea selectiva? Reciclarea selectiva se refera, in prima faza, la colectarea deseurilor in containere diferite, special amenajate si inscriptionate pentru diversele categorii, urmata de reciclarea lor. Astfel, deseurile din HARTIE si CARTON trebuie depozitate in containerele ALBASTRE, cele din PLASTIC si METAL trebuie depozitate in containerele GALBENE, iar cele din STICLA trebuie depozitate in containerul VERDE, pentru a fi ulterior transportate la centrele de reciclare unde sunt usor si eficient valorificate.

Compozitia medie a deseurilor menajere generate in anul 2002 in Romania este urmatoarea: hartie si carton: 11 %;  sticla: 5 %; metale: 5 %; plastic: 10 %;  textile: 5 %;  deseuri organice biodegradabile: 51 %; alte deseuri: 13 %.

Romanii produc circa 8 milioane de tone de deseuri anual si doar 51% din populatie este racordata la un sistem de salubritate.

Numarul persoanelor care au inceput sa colecteze selectiv si sa recicleze a crescut de la an la an, cea mai spectaculoasa crestere fiind la nivelul anului 2010. Astfel, romanii au depus selectiv, in 2010, cu 60% mai multe deseuri decat in 2009, arata Eco-Rom Ambalaje. Infrastructura de colectare selectiva s-a marit cu 50%, insa  in acest moment doar  4 milioane de romani au acces la containerele albastre, verzi si galbene.

Avantajul reciclarii materialelor folosite este reducerea consumului si conservarea  resurselor naturale dar si a nivelului emisiilor nocive din aer, deci a poluarii, precum si scaderea cantitatii deseurilor.

Neglijenta noastra in privinta deseurilor duce la consecinte grave, cum sunt transformarea unor zone in focare de infectie, poluarea aerului, apei si solului, dar si distrugerea mediului natural ce duce la disparitia anumitor specii de plante si animale.

Prin colectarea si reciclarea selectiva vom reusi sa pastram un mediu mai curat pentru noi si generatiile urmatoare.

Surse foto: http://sciencetechcore.blogspot.comhttp://www.brantner-veres.ro

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
3 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. De cele mai multe ori, atunci cand mergem pe strada observam ca foarte multe persoane dau dovada de nepasare, tocmai prin faptul ca desi exista o pubela la doar 1 metru de acestia, arunca deseul cu foarte multa usurinta,negandindu-se la costuri sau ce anume s-ar putea face din acel deseu. Oricat de mult am incerca sa-i facem pe ceilalti sa reactioneze in privinta reciclarii deseurilor, este foarte greu. Daca acestia nu primesc ceva in schimb, de obicei ceva material, nu se va intampla nimic.:(:(

  2. Buna Alexandra!
    Este adevarat ceea ce spui, de atatea ori am vazut persoane care arunca deseurile lor la intamplare, fara sa le pese de nimic.Cred ca educatia isi spune cuvantul in acest sens.
    Sa speram ca noile generatii o sa faca diferenta, incepand cu noi!
    O seara frumoasa!si multumesc ca mi-ai citit articolul!

  3. da

3 total pingbacks la acest articol
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress