Am decis ca anul acesta să-mi împodobesc bradul în stil ECO. Îmi voi confecționa singură podoabele, din pagini de reviste și calendare vechi, din suluri de la hârtia igienică, din păhărele de la iaurt etc. Bradul în sine este destul de „prietenos cu mediul”, în sensul că este același brad de plastic pe care îl folosim de cel puțin șapte ani. Cu siguranță va mai prinde câteva Crăciunuri, pentru că „se ține bine”. Nici podoabele de anul trecut nu vor rămâne nefolosite, ci vor împodobi brăduții din curte.
Iată ce idei voi folosi:
Ideea nr. 1: Brăduț obținut din paginile unei cărți vechi
Pasul 1: din mai multe pagini suprapuse decupează concomitent brăduți cu aceeași formă (minimum 10).
Pasul 2: se suprapun și se capsează la mijloc, poziționând capsele de-a lungul axei de simetrie a bradului, ca în imaginea de mai jos:
Pasul 3: Se răsfiră straturile, prin îndoire de-a lungul axei de simetrie, astfel încât să se obțină un brăduț “3D”.
Pasul 4 (opțional): În vârful brăduțului se înfige o agrafă de hârtie sau se lipește un șnur/o panglică, pe post de agățătoare.
Iată ce ar trebui să obținem:
Ideea nr. 2: Rozetă obținută din pagini de reviste/ ziare
Pasul 1: din pagini colorate de revistă/calendare vechi, se decupează opt sau mai multe cercuri de aceeași dimensiune (de exemplu, cu diamentrul de 8 cm).
Pasul 2: Fiecare cerc se îndoaie pe jumătate.
Pasul 3: Fiecare jumătate a unui cerc se lipește de jumătatea unui alt cerc, și așa mai departe. Înainte de a lipi jumătatea ultimului cerc de cea a primului cerc, se lipește un șnur de-a lungul diametrului sferei obținute, ca agățătoare.
Observație: rozeta se poate realiza și prin prima tehnică prezentată. Prin ambele tehnici se pot obține globuri de orice formă, cu condiția ca aceasta să aibă o axă de simetrie (ex: oval, clopoțel, steluță cu 6 colțuri, îngeraș etc.)
Ideea nr. 3: Globuleț obținut din fâșii de hârtie (de la reviste/ ziare/ calendare vechi/ fotografii/ hârtie de împachetat etc.)
Pasul 1: se decupează hârtia disponibilă în fâșii de aceeași lungime.
Pasul 2: se așează fâșiile sub formă de “asterisc” (*) și se capsează la mijloc, ca în imaginea de mai jos.
Pasul 3: se aduc împreună capetele fâșiilor și se lipesc între ele. La acest pas, se capsează și panglica ce va folosi agățătoare.
Gata globulețul! Opțional, se pot lipi fundițe din material textil.
Ideea nr. 4: Floricică obținută dintr-un sul de hârtie igienică
Pasul 1: Cilindrul se presează ușor pe suprafața unei mese, astfel încât să se obțină o formă de petală.
Pasul 2: Se decupează de-a lungul lățimii cilindrului, la distanțe egale, astfel încât să obținem “inele”. Gata petalele!
Pasul 3: Se dă cu lipici aproape de colțul unei petale, lipind-o apoi de alta. Și așa mai departe, până când obții o floare (poți folosi 5-6 inele pentru o floare).
Pasul 4: Se pictează florile obținute, atât în exterior, cât și în interior. Gata!
Voi face și alte podoabe pentru brad, din baze de PET decupate, dar și din păhărele de la iaurt, pictate cu vopsea acrilică.
Urmăriți pagina de facebook a revistei pentru a vedea imagini cu brăduțul ECO.
Dacă puneți în practică ideile prezentate în acest articol (și nu numai), vă invităm să le împărtășiți cu noi, trimițând fotografii pe adresa de contact.
Sărbători fericite!