Green Week 2014 si economia circulara

Green Week este cea mai mare conferinta anuala despre politica europeana de mediu, care aduna in jurul atelierelor, conferintelor si prezentarilor atat specialisti (reprezentanti ai guvernelor, lumii de afaceri si industriei, ONG-uri si mass media) cat si reprezentanti ai societatii civile interesati de problemele de mediu. La editia din 2013 au participat peste 2100 de persoane interesate de tematica propusa, poluarea aerului.

Editia de anul acesta se va desfasura intre 3 si 5 iunie 2014 si va avea ca tema principala Economia circulara, eficienta resurselor si deseurile1904174_10152012532649285_762336581_n

DE RETINUT : Participarea la conferinta este deschisa publicului si este gratuita. Exista si o serie de evenimente conexe ce au loc in intreaga Uniune Europeana. Atat pentru acestea, cat si pentru evenimentul principal ce se va desfasura la Bruxelles, va puteti inscrie pe site. Tot acolo veti gasi si programul evenimentelor.

Ce este economia circulara ?

WRAP circular-economy-i-i_0Termenul de economie circulara face referire la necesitatea de a reintroduce in circuit produsele utilizate, fie ca vorbim despre elemente naturale (nutrienti biologici, de exemplu, care trebuie sa reintre in biosfera), fie despre materiale si produse tehnice, care trebuie sa fie transformate, utilizate si utilizabile pe termen lung. De asemenea, economia circulara se concentreaza si pe managementul deseurilor, totul pentru a profita de resurse in mod eficient.

Logica “standard” a produselor  sau viata unui produs, asa cu, a fost gandita initial, este una lineara si merge de la procesul de fabricatie, la utilizare, iar apoi la indepartare (reducerea produsului la stadiul de deseu). Acest concept, alaturat economiei de piata consumeriste, duce automat la o productie ridicata, bazata pe resurse naturale, o viata a produsului limitata, pentru a incuraja consumul si, in final, la o cantitate din ce in  ce mai mare de deseuri si poluare. Problemele acestui sistem sunt evidente, ceea ce a adus in prim plan necesitatea de a schimba viziunea producatorilor asupra procesului de productie. A fost primul pas in gandirea economiei circulare, numit sustenabilitatea industriala, concept propus in anii 70 de catre Walter R. Stahler.

Ideile de baza ale acestui concept se bazeaza pe o deschidere catre lumea si catre procesele naturale: circuitul nutrientilor, obtinut prin compostare, reciclarea si reutilizarea materialelor, versatilitatea obiectelor, care pot fi folosite in moduri diverse, utilizarea surselor de energie verde, inepuizabila si, poate inainte de toate, o gandire sistemica si o cunoastere a proprietatilor acestuia.

Un proces de productie si consum bazat pe refolosire si care se integreaza in mod logic si coerent in circuitele naturale are o multime de beneficii:

-          Crearea de locuri de munca in toate etapele procesului;

-          Competitivitate economica;

-          Reducerea utilizarii resurselor;

-          Extinderea duratei de viata a produselor;

-          Prevenirea productiei deseurilor si limitarea acestora.

De altfel, intregul concept de economie circulara isi are sursa de inspiratie in circuitele naturale, bazate pe schimburi de energie si materie, unde “nimic nu se pierde”. Avand in vedere importanta activitatilor umane si efectele acestora asupra mediului, o abordare “naturalista” a economiei era de dorit. dsc_0573

Surse info: 1, 2, 3.

Surse foto: 1, 2, 3.

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress