ECO ATM – Dispozitivele cu inteligenţă artificială

Primul telefon mobil apărut pe piață era o adevărată ”cărămidă”, însă banii investiți pentru cercetare au facut ca telefonul mobil să ajungă la dimensiuni foarte mici. Astfel, strămoșul telefoanelor mobile cântărea aproximativ jumătate de kilogram; în anul 1996, a apărut primul telefon mobil cu clapetă, inspirat din filmul Star Trek.

Telefoanele mobile sunt îmbunătățite constant, acest lucru rezultând în mii de telefoane nedorite, baterii și accesorii ce sunt aruncate în fiecare an. Telefoanele mobile nu trebuie aruncate niciodata la gunoi !!  Ele conțin metale grele și alte materiale otravitoare ce pot polua apa și solul. Telefoanele mobile pot fi donate sau reciclate. Ele pot fi recondiționate și distribuite unor oameni care au nevoie de ele, familii, școli sau organizații caritabile din toata lumea.

Dacă un telefon nu poate fi recondiționat, el va fi reciclat. În timpul procesului de reciclare, plasticul, aurul, cuprul și alte metale prețioase sunt colectate. Nichelul și cadmiul sunt de asemenea extrase, prin casarea bateriilor în bucăți mici și introducerea lor într-un mic cuptor. Acesta arde plasticul și permite colectarea metalelor și răcirea lor.

Majoritatea caselor din România au în medie 3 telefoane mobile nefolosite, în sertare şi dulapuri. Aceste telefoane se devalorizează cu 20 RON pe lună. Uneori aceste lucruri se întamplă deoarece este mai scumpă organizarea vânzării acestora decât valoarea ce urmează a fi încasată.

Ultima invenție a americanilor, care nu există pe piața românească, este tonomatul pentru reciclat telefoane. Profitând de noua tendință ecologistă, aceștia au inventat un aparat în care introduci telefonul tau vechi și primești în schimb cupoane de cumpărături și cupoane cadou.

Noile dispozitive destinate uzului public şi intitulate EcoATM sunt prevăzute cu un compartiment special, în care oricine îşi poate depune telefonul mobil sau MP3 player-ul vechi. Acestea sunt scanate şi evaluate, iar clientul primeşte un bon şi o sumă de bani pentru reciclarea gadgetului său ieşit din uz.

După ce clientul depune gadgetul respectiv într-un compartiment special, dispozitivul EcoATM îl identifică cu ajutorul unei camere video şi stabileşte gradul de uzură. După această etapă, device-ul este verificat (cu ajutorul unui cablu special) pentru a se stabili dacă funcţionează. Conform politicii firmei producătoare, aparatele EcoATM nu preiau date din telefoanele sau tabletele depuse la reciclare.

După încheierea analizei şi a estimării, clientul primeşte un bon, alături de suma de bani care reflectă contravaloarea device-ului depus.

Conform biroul de presă al companiei producătoare, noile EcoATM-uri vor rezolva problema reciclării numeroaselor dispozitive electronice uzate sau îmbătrânite tehnologic, din întreaga lume. Aceeaşi companie crede că electronicele “recoltate” astfel vor fi reciclate, iar toate componentele lor vor fi folosite la crearea device-urilor de ultimă generaţie. Conform datelor companiei, telefoanele şi tabletele actuale pot fi reciclate în proporţie de aproximativ 75%.

Aparatele folosesc inteligență artificială pentru a recunoaște și deosebi diverse aparate electronice, dar și pentru a stabili  valoarea lor. Dacă posesorul telefonului este de acord cu prețul propus de aparat, primește banii cash sau îi poate dona unor fundații caritabile.

Dispozitivele de tip EcoATM au fost instalate deja în statul California, urmând să fie amplasate pe viitor şi în restul statelor americane.

Primele dispozitive acceptă pentru reciclare doar telefoane mobile şi MP3 playere, dar dispozitivele din următoarea generaţie vor accepta şi device-uri Galaxy Tab, iPad-uri, e-readere Kindle şi Nook uzate.

Automatele firmei au o acuratețe de 97,5% în recunoașterea dispozitivelor electronice. Practic, aparatele nu au nevoie de supraveghere umană. Acestea pot face diferența între ecranul unui telefon, care are sticla crăpată, ce nu necesită reparații prea scumpe și între unul cu pixelii stricați, ceea ce înseamnă că aparatul este inutilizabil.

EcoATM-urile  revând trei sferturi dintre telefoanele pe care le colectează. Fondatorii companiei plănuiesc deschiderea a peste 300 de asemenea ATM-uri în America, până la sfarsitul acestui an.

Surse informații: www.descopera.ro, http://www.ceasulcuc.ro, http://www.lumeatacurata.ro, http://www.dcnews.ro, www.ideideafaceri.manager.ro.

Surse foto: http://www.businessweek.com, http://www.dcnews.ro,www. postscapes.com.

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress