Deseurile infectioase – periculoase pentru oameni si mediu

Deseurile infectioase rezultate din activitati medicale pot fi o amenintare pentru sanatatea umana si pentru mediu. Multi oameni pot veni in contact cu ele si este foarte important ca acest tip special de deseuri sa fie gestionate in mod corespunzator.

Deseurile infectioase (numite, de asemenea, deseuri biomedicale) fac parte din deseurile periculoase si includ  deseurile lichide si solide care contin sau sunt contaminate cu sange ori cu alte fluide biologice precum si materialele care contin sau au venit in contact cu virusuri, bacterii, paraziti si/sau toxinele microorganismelor. Deseurile intepatoare-taietoare sunt deseurile care pot produce leziuni mecanice prin intepare sau taiere – ace, seringi.

Producatorii acestor deseuri sunt: spitalele judetene si municipale, clinicile universitare, institutele de cercetare medicala si farmaceutica, institutele de medicina legala, centrele de transfuzii, centrele de recoltare si conservare a sangelui, laboratoarele, laboratoarele de tehnica dentara, laboratoarele de sanatate mentala, spitalele de recuperare, bazele de tratament balnear etc.

Trebuie sa fim foarte atenti in saloanele de infrumusetare, deoarece in timpul tratamentelor cosmetice se folosesc seringi, iar pentru a evita infectarea prin aceasta cale este nevoie ca seringile sa fie noi.

Durata depozitarii temporare a deşeurilor nu trebuie sa depaseasca 72 de ore, din care 48 de ore in incinta unitatii si 24 de ore pentru transport si eliminare finala, respectiv incinerare. Transportul deseurilor pe drumurile publice spre locul de eliminare finala se face pe rute avizate de Autoritatea de Sanatate Publica judeteana.

Persoanele care generează deseuri infectioase rezultate din  administrarea tratamentului pentru diverse boli la domiciliu, cum sunt  persoanele bolnave de diabet zaharat insulino-dependente, sunt obligate sa respecte regulile de colectare a deseurilor infectioase, după care le vor depune la cea mai apropiata unitate de asistenta medicala publica. Aceste persoane nu trebuie sa amestece deseurile infectioase cu deseurile menajere. Obiectele ascutite, cum sunt acele, seringile, trebuie depozitate in containere sigure, respectiv in cutiile de carton de culoare galbena avand pictograma “pericol biologic“, speciale pentru colectarea deseurilor infectioase; acestea nu trebuie lasate la îndemâna copiilor. Bandajele, de asemenea, nu trebuie aruncate impreuna cu deseurile menajere, ci depozitate in pungi de plastic de culoare galbena, cu aceeasi pictograma ca in cazul cutiilor galbene.

Putem intalni, ocazional, ace aruncate, seringi si alte obiecte sau materiale contaminate cu sange sau lichide biologice, depozitate necorespunzator. In acest caz, nu trebuie sa atingem aceste deseuri, deoarece deseori sunt contaminate cu germeni care ne pot imbolnavi. Persoanele care vin in contact cu deseurile este obligatoriu sa isi spele mainile si sa le dezinfecteze, altfel se pot infecta cu virusul hepatitei B si, mai grav, chiar cu  virusul HIV, care cauzeaza SIDA. Animalele moarte pot transmite, de asemenea, boli (cum ar fi rabia) si ar trebui să fie tratate asemenea deseurilor infectioase.

Atunci cand sunt bine gestionate, deseurile infectioase prezinta un risc scazut pentru sanatatea publica. Insa, in anul 2006, angajatii Gropii Ecologice de la Chiajna, care se afla in apropiere de Bucuresti, au descoperit tone de seringi si perfuzii folosite, aruncate in acelasi loc cu resturile menajere, reprezentand un pericol pentru populatie.

Trebuie sa acordam o atentie sporita deseurilor infectioase si sa semnalam orice depozitare neconforma, pentru prevenirea infectarii oamenilor si degradarea mediului.

Articol realizat de Sorin Serban.

Sursa foto: http://www.helthkare.com

Sursa web: http://www.adevarul.ro/

http://dnr.wi.gov/org/

http://www.ccohs.ca/

http://www.epa.ohio.gov/

Articol realizat de Ionela Marin

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress