Hrăniți acești Monștri cu deșeuri scârboase!

Ca fericit vizitator al orașului Lausanne, nu pot să nu mă abțin de la comparații, deși a compara Elveția cu România e ca și cum ai compara caviarul cu mămăliga (îți plac ambele, dar n-are sens să le compari).

Managementul deșeurilor este primul care îți sare în ochi când te plimbi printr-un oraș, încercând să vezi ce aspecte sunt altfel decât acasă. Și da, e clar, mai toate orașele civilizate au pubele de colectare selectivă (deși nu toți le folosesc eficient). Dar acest articol nu este despre managementul deșeurilor reciclabile, ci despre cele… nereciclabile!

Nu multă lume s-ar gândi să inițieze o campanie anti-mizerie, dedicată deșeurilor scârboase, după cum veți vedea mai departe, însă autoritățile din Lausanne sunt extrem de creative! Și-au pus următoarea problemă: ok, să zicem că oamenii folosesc, mai mult sau mai puțin corespunzător, pubelele pt colectare selectivă. Dar ce ne facem cu micile gunoaie care, dacă ajung multe, nu mai sunt așa de mici? Cum ar fi:

-          Chiștocurile de țigară (și comportamentul bine înrădăcinat de a le arunca pe jos, că sunt mici și nu se observă).

Sa hranim pubelele!

-          Guma de mestecat mestecată (și ea la fel de mică, dar a naibii de răutăcioasă când o iei pe talpă).

Sa hranim pubelele!

-          C*ca de câine (am folosit un cuvant ne-științific? Imi cer scuze, dar tot caca rămâne, mai ales când ești nervos că l-ai călcat și nu ești dispus să joci la lotto). Multă lume se supără -pe bună dreptate- pe posesorii de câini, care se așteaptă ca mizeria lăsată în urmă pe stradă să se evapore în mod magic- de parcă ar vrea cineva să respire astfel de vapori!

Sa hranim pubelele!

-          Deșeurile lichide: o înghețată topită, sau o cutie de cola neterminată, care devine zemoasă când nu vrei să o mai ții, sau paiul picurând al ex-cafelei de dimineață.

Sa hranim pubelele!

-          Cioburile de sticlă- nu sunt la fel de scârboase ca cele menționate mai sus, dar sunt periculoase dacă ajung pe jos.

Sa hranim pubelele!

Cu alte cuvinte, mesajul este că (mai ales) deșeurile acestea NU AU CE CĂUTA PE JOS! Punct. Deci, vi se par scârboase? Nicio problemă, există trei monstruleți simpatici care adoră să se hrănească cu ele, ajutându-te să lași în urmă o curățenie monstru!

Vi-i prezint pe Slurpon, Glouton și Cyclon! Locuitorii din Lausanne sunt încurajați să îi hrănească!

Nourrissez les poubelles! Lausanne

Nourrissez les poubelles! Lausanne

Cum? Introducând gunoaiele în pubelele cu gură pofticioasă!

poubelle

Nourrissez les poubelles! Lausanne

Sursă foto: http://lausanne.ch/

Nourrissez les poubelles! Lausanne

Sursă foto: http://lausanne.ch/

Alte aspecte care mi-au plăcut la această campanie, în afară de creativitate:

-          Calitatea site-ului (care conține toate detaliile pe care vrei să le știi ca cetățean, inclusiv prezentarea materialelor grafice- afișele și pliantele pot fi descărcate!)

-          Calitatea materialelor publicitare: m-am întâlnit cu voluntarii Slurp și am primit un pliant extrem de haios, a cărui copertă se poate detașa și transforma în vedere!

2014-05-28 07.59.13

-          Eficiența cu care sunt amplasate pubelele-monstru (în apropierea punctelor comerciale cu mâncare, în locurile de plimbare, de fapt peste tot unde e nevoie).

Cu siguranță că mi-ar plăcea să-i văd pe acești monștri în București, să îi hrănim cum se cuvine cu deșeurile sârboase care le plac lor și ne displac nouă atât de tare…

Felicitări, Lausanne!
Vă invit să citiți mai multe pe site-ul orașului :

http://www.lausanne.ch/en/agenda-actualites/campagne-nourrissez-les-poubelles.html

http://www.lausanne.ch/en/agenda-actualites/campagne-nourrissez-les-poubelles/le-littering.html

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress