Africa poate pierde 20% din populația de elefanți

Africa şi-ar putea pierde o cincime din populaţia de elefanţi în următorii zece ani dacă braconajul va continua în ritmul actual, potrivit unui raport publicat la deschiderea unei conferinţe ministeriale dedicate supravieţuirii elefanţilor, luni, la Gaborone, relatează AFP, citat de Agerpres.

„În centrul Africii, elefanţii suportă din plin efectele braconajului, însă, având în vedere amploarea sacrificării ilegale în toate subregiunile, chiar şi cele mai numeroase populaţii din sudul şi estul Africii sunt în pericol dacă tendinţa nu se inversează, afirmă într-un comunicat comun Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (IUCN), Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie (CITES) şi organizaţia de apărare a mediului Traffic.

080819-elephants-big

Braconajul în rândul elefanţilor din Africa atinge în continuare niveluri ‘foarte ridicate şi ar putea antrena dispariţii locale’ dacă va continua în ritmul actual. Situaţia este deosebit de îngrijorătoare în centrul Africii, unde rata estimată a braconajului este dublă faţă de media continentală, a precizat John Scanlon, secretar general al CITES, citat în comunicat.

Populaţia de elefanţi este estimată la circa 500.000 în Africa. Circa 25.000 de animale au fost ucise de braconieri în 2011 — ‘annus horibilis’ pentru elefanţi, potrivit apărătorilor mediului — şi 22.000 în 2012.

Intensificarea braconajului constatată în ultimii ani pare a se datora în principal sărăciei şi lacunelor din ţările în care trăiesc elefanţii, asociate cu o creştere tot mai mare a cererii de fildeş în ţările consumatoare, mai ales în China şi în Thailanda, explică IUCN, CITES şi Traffic.

fildes

Comerţul ilegal cu fildeş a atins în 2011 nivelul său cel mai ridicat din ultimii 16 ani cel puţin, iar ‘aceste niveluri inadmisibile persistă în 2012′. Potrivit unor indicatori preliminari, comerţul ilicit ar putea atinge niveluri şi mai ridicate în 2013, adaugă acestea.

Reprezentanţi ai ţărilor în care trăiesc elefanţii, ai principalelor ţări de tranzit pentru fildeş şi ai ţărilor consumatoare participă, până miercuri, la reuniunea de la Gaborone. Ei urmează să se angajeze să ia ‘măsuri concrete pentru a opri comerţul ilegal şi a prezerva populaţii viabile pe ansamblul continentului african’, potrivit organizatorilor conferinţei, IUCN şi Guvernul Botswanei. Printre aceste măsuri se numără o întărire a legislaţiilor naţionale de luptă împotriva criminalităţii legate de speciile sălbatice şi o intensificare a cooperării între diferitele ţări.

Elephants_wallpapers_292

Sursa: Gândul.info

Foto: Descoperă, Wakpaper, Nataliepeart

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress