Verde in oras sau cum sa fii cu capul in…flori

Biodiversitatea urbana – o problema importanta pentru noi, cei care dormim, lucram, traim si mancam in cladirile si pe bulevardele oraselor. Am vazut intr-un articol precedent ce inseamna si la ce foloseste aceasta, cu alte cuvinte, de ce anume avem nevoie de plante si animale diverse in spatiile urbane, astfel ca astazi vom afla mai multe despre modalitatile prin care diversitatea bio urbana poate fi pusa in practica.

Verde la acoperisuri!

Acoperisurile vegetale sunt considerate o adevarata sursa de spatii verzi, aspect deosebit de important in cazul marilor aglomerari urbane, acolo unde terenul (sau lipsa acestuia) reprezinta una dintre cele mai mari piedici in cresterea zonelor acoperite de vegetatie. Stratul vegetal amplasat pe un acoperis are, insa, si alte beneficii – unele mai vizibile.

  • Gestionarea apei de ploaie se realizeaza in mod eficient cu ajutorul acoperisurilor vegetale. Daca vorbim despre un acoperis inclinat, cantitatea de apa scade pe masura ce se scurge pe panta, fiind absorbita de radacinile plantelor. Suna cunoscut? Intr-adevar, este un sistem care are la baza scurgerea naturala a apei de ploaie pe versant. Fireste, in cazul acoperisurilor de tip terasa, lucrurile stau alftel: mai simplu. Daca acoperirea cu strat vegetal nu va surade (sau daca ideea nu trece de comitetul de administratie a blocului), puteti oricand sa folositi plante in ghivece. Rezultatul: o cantitate redusa de ape pluviale colectate de sistemele de canalizare, asadar mai putina apa care trebuie epurata. Si sa nu uitam de reducerea acumularilor pluviale pe suprafetele asfaltate.
  • O biodiversitate crescuta, deoarece aceste spatii artificiale pot sustine o varietate crescuta de specii, atata timp cat sistemul lor radicular nu are nevoie de foarte mult loc pentru a se dezvolta. Acoperisurile vegetale pot reprezenta spatiul ideal pentru o varietate de insecte.

In ceea ce priveste izolarea stratului vegetal de restul acoperisului – nu aveti motive de ingrijorare. Acesta este complet separat si nu afecteaza in nici un fel structura acoperisului. Din contra, aveti un strat izolator in plus! Iar beneficiile estetice sunt de nemasurat. Alegeti acoperisul verde pentru a fi intotdeauna cu capul…in flori.

Eco-cartierele: microecosisteme urbane eficiente

Un concept aproape neabordat in Romania, insa care este implementat din ce in ce mai mult la nivel european si mondial, eco-cartierul sau cartierul durabil reprezinta un spatiu urban complex si eficient, care, inainte de toate, se raporteaza la natura. Cladirile sunt eficiente din punct de vedere energetic, asadar fie neutre, fie pozitive (produc mai mult decat ceea ce consuma), energia avand in special surse regenerabile si nepoluante. In majoritatea cazurilor, componenta sociala este importanta pentru cei care gestioneaza aceste spatii: se doreste o mixitate sociala, care sa nu defavorizeze nici o categorie. Ajungand si la capitolul “spatii verzi”, trebuie mentionate cateva elemente importante:

  • Se mizeaza pe o adevarata diversitate floristica: rolul ecologic al cartierelor este esential;
  • Multi urbanisti au ales sa foloseasca arbori maturi (6-8 ani) in loc de puieti: sunt mai dificil de plantat, insa isi preiau rolurile intr-un timp mult mai scurt;
  • Apa pluviala este tratata la nivel local prin conducerea acesteia, cu ajutorul unor sisteme de rigole, in depresiuni artificiale invadate de specii higrofile. Aceste plante epureaza apa de ploaie suficient de bine, permitand apoi infiltrarea directa in sol. In alte situatii, apa de ploaie este colectata si utilizata menajer (spre exemplu, la toalete).

De retinut, cartierele durabile nu sunt zone de locuit amplasate in mijlocul padurii : sunt spatii accesibile, diverse si practice, care si-ar putea gasi loc in orice oras. Insa daca va intereseaza subiectul “padurilor urbane”, centurile verzi ale oraselor si coridoarele verzi, nu uitati sa ne rasfoiti revista cat mai curand!

Daca doriti sa fiti la curent cu ultimele noutati din biodiversitate – si nu numai – abonati-va la newsletterul Greenly!

Surse foto: http://www.bioeconature.com; http://www.renewable-energy-news.info; http://www.actus-durables.fr

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
2 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Frumos articol,de ce nu salvam zonele rurale montane?

    • Multumesc pentru vizita si pentru opinie. Reveniti pe site saptamana viitoare pentru un articol care va atinge si acest subiect. O zi frumoasa!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress