Urechea ursului si Ciubotica cucului

Urechea ursului (Primula auricula) si Ciubotica cucului (Primula officinalis, Primula elatior) fac parte din Familia Primulaceae si se remarca prin gingasia si parfumul delicat al florilor viu colorate. In general, auzim de primule primavara, cand acestea sunt oferite in ghiveci, ca simbol al acestui anotimp. Dar primulele pe care le cumparam de la florarii au trecut printr-un proces de hibridizare ca sa ne incante privirea cu frumusetea lor coloristica. Astazi, aceste primule pe care le gasim la orice florarie, provin dintr-un hibrid format din cele doua specii de primule: Primula auricula si Primula officinalis.

Primula auricula (Urechea ursului) este o subspecie a plantei Primula officinalis (Ciubotica cucului). Aceasta creste in regiunile alpine, fiind nativa din Alpii Elvetieni. Primula auricula este protejata de lege, iar din aceasta cauza, semintele acestei specii sunt des cultivate in gradini. Urechea ursului este apreciata ca floare a primaverii, datorita frumusetii florilor de culoare galbena, care infloresc in luna martie si au o mireasma placuta. Primula auricula se dezvolta cu usurinta pe solurile reci si umbrite.

Hibridizarea speciei de Primula auricula cu Primula officinalis (Ciubotica cucului) a creat o varietate de subspecii cu flori de diferite forme si culori.

Din punct de vedere terapeutic, Urechea ursului era apreciata ca remediu natural impotriva tusei (infuzie din frunze de Primula auricula).

Primula officinalis, denumita popular si ciubotele cucului sau tata vacii, infloreste in perioada mai-iunie si are florile tot de culoare galbena, asemeni Primulei auricula, cu un miros placut. Ciubotica cucului poate fi gasita mai usor, deoarece creste atat in zone de stepa, cat si in zonele montane si pajisti.

Ciubotica cucului este o cunoscuta planta medicinala, in special pentru vindecarea afectiunilor plamanilor, dar si pentru eliminarea deseurilor din organism. In tratamentul afectiunilor respiratorii, Ciubotica cucului are un rol foarte important, deoarece este un bun expectorant, fluidificand secretiile bronhice. Infuzia preparata din florile de ciubotica cucului se recomanda a se bea de 3 ori pe zi (3 cani pe zi) pentru a vindeca tusea, iar decoctul din radacini de ciubotica cucului trateaza bronsita, laringita si pneumonia (2 cani pe zi).

Ceaiul din ciubotica cucului trateaza si insomniile, avand proprietati linistitoare si calmante. De asemenea, daca beti 2 cani din ceaiul preparat din urmatorul amestec de plante: radacini de ciubotica cucului, radacini de papadie, frunze de urzica si mladite de soc, va puteti curata organismul de toxine. Toate aceste plante le gasim primavara, chiar atunci cand organismul nostru are nevoie de o detoxifiere.

Bucurati-va de frumusetea primulelor si protejati Primula auricula (Urechea ursului), specie datorita careia putem astazi sa oferim in dar micile, gingasele si coloratele primule.

Articol scris de Alina Tudor, doctoranda a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Geografie

Surse:

http://www.mariatrebenherbs.com

http://encyclopedia.jrank.org/

http://www.ehow.com/

http://health-from-nature.net

http://www.sanatatecuplante.ro

Sursa foto:

http://luirig.altervista.org/cpm/albums/bot-011/primula-auricula22563.jpg

http://luirig.altervista.org/schedeit/pz/primula_veris.htm

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress