„Ultra-plantatorul”, o nouă specie de voluntar scoasă la iveală de asociaţia ViitorPlus

În contextul în care România este codaşă între ţările europene în ceea ce priveşte implicarea în activităţi de voluntariat, mai mulţi voluntari au dovedit că sunt dispuşi să se implice şi să se dăruiască trup şi suflet unei acţiuni caritabile. Peste 700 de voluntari s-au implicat în campania de plantări organizată de ViitorPlus în primăvara acestui an. O parte dintre aceştia şi-au asumat rolul de ultra-plantatori”, înnoptând la cort, chiar lângă noua pădure, pentru trei zile consecutive de plantare.

Plantari VP-1 (Large)Denumită în spirit sportiv „Ultra-plantarea”, acţiunea inedită de voluntariat a fost organizată de ViitorPlus în zilele de 12,13 şi 14 aprilie. În această perioadă, un grup de tineri plantatori a venit cu cortul la Poroschia, în judeţul Teleorman, unde a rămas şi a plantat tot weekendul. Ultra-plantarea a fost un experiment reuşit! Prezenţa noastră 3 zile consecutive în Poroschia ne uneşte cu comunitatea locală şi creează o implicare mult mai mare a voluntarilor. Cu siguranţă este ceva ce vom repeta şi în viitor,” spune Teodora Pălărie, coordonatorul proiectului „Adoptă un copac!”.

Asemenea iniţiative sunt necesare pentru că România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte implicarea în activităţi de voluntariat. Doar 12,8%[1] dintre adulţi sunt implicaţi în astfel de acţiuni, spre deosebire de alte ţări precum Austria sau Suedia în care acest procent este de peste 50%[2]. Dintre românii care participă la activităţi de voluntariat, doar un sfert se implică în domeniul protecţiei mediului şi animalelor[3].

Cu toate acestea, statisticile se pot schimba. Cei 700 de voluntari implicaţi în campania ViitorPlus de plantări din această primăvară şi ultra-plantatorii” dovedesc acest lucru.

Plantările din această primăvară s-au derulat în cadrul programului „Adoptă un copac!” şi a proiectului „Perdele verzi – Parcul Industrial Ploieşti”, organizate de asociaţia ViitorPlus. Cu ajutorul voluntarilor au fost plantaţi 17.500 de puieţi, în comunele Drăgăneşti Vlaşca şi Poroschia, din judeţul Teleorman, Dragoş-Vodă, din judeţul Călăraşi, şi în municipiul Ploieşti. 5.800 dintre puieţi au fost plantaţi în activităţile de completare, parte a lucrărilor de îngrijire a pădurii.Plantari VP-2 (Large)

Voluntarii care au participat în cele 6 zile de plantare prin proiectele „Adoptă un copac!” şi „Perdele verzi – Parcul Industrial Ploieşti” au venit din partea companiilor: 1&1 Internet Development, Accenture, Apa Nova Bucureşti – Veolia, Concelex, Dr. Reddy’s Laboratories România, GlaxoSmithKline, ING Asigurări de Viaţă, Provident Financial România, Zentiva Sanofi şi de la Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, din comunitatea 121.ro, de la şcoala generală din comuna Roseţi şi Liceul „Danubius” din Călăraşi. Fondurile pentru plantările efectuate în Parcul Industrial Ploieşti au venit din partea Kaufland România, Ecotic şi Recolamp. Avis România, partener cu tradiţie al proiectului „Adoptă un copac!”, a fost alături de ViitorPlus şi în această campanie de plantări, asigurând mobilitatea echipei de organizare.

Oana Ersova-Ranetti, Specialist Relaţii Publice pentru Apa Nova Bucureşti – Veolia, vorbeşte despre motivaţia implicării companiei în proiect: „Participarea noastră la acţiunile de voluntariat în cadrul proiectului „Adoptă un copac” are trei motivaţii la fel de importante: pentru că oamenii îşi doresc acest lucru – iată că am ajuns să conştientizăm nevoia reală a unor astfel de acţiuni!, pentru că Apa Nova a ales să compenseze emisiile de carbon generate de activităţi specifice şi, nu în ultimul rând, pentru că este momentul ca şi în România să se facă lucruri, nu numai să fie spuse.”

Pentru a stimula implicarea în activităţi de voluntariat de mediu şi prin alte modalităţi, în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” („Şcoala altfel”, 1-5 aprilie 2013), ViitorPlus a distribuit 600 de puieţi către 21 de şcoli din municipiul Ploieşti. Fondurile pentru aceştia au fost oferite de DERO în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploieşti.

„Adoptă un copac!” este un program dezvoltat de ViitorPlus pentru împădurirea terenurilor degradate din sudul României. Lucrările de împădurire se realizează în baza unor proiecte tehnice realizate de către experţi silvici. Aceeaşi modalitate de lucru este valabilă şi pentru „Perdele verzi – Parcul Industrial Ploieşti”. Activităţile din proiecte includ atât plantarea arborilor şi arbuştilor, cât şi îngrijirea lor timp de 5-6 ani, până ce pădurea/perdeaua forestieră atinge stadiul în care nu mai are nevoie de lucrări de întreţinere pentru a supravieţui.

Cei care doresc  să se implice în derularea acestor programe, o pot face prin donaţii, prin participarea ca voluntari la plantare sau ca voluntari care ajută la dezvoltarea activităţilor de strângere de fonduri, de comunicare, de logistică (înscrierea se face prin e-mail la adoptauncopac@viitorplus.ro).

Mulţumim pentru comunicatul de presă şi fotografii doamnei Gabriela Ticu, Responsabil Marketing si Comunicare,ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila



[1] Study for Volunteering in the European Union, National Report, Romania, efectuat de GHK: http://ec.europa.eu/citizenship/pdf/national_report_ro_en.pdf

[2] Study for Volunteering in the European Union, efectuat de GHK: http://ec.europa.eu/citizenship/pdf/doc1018_en.pdf

[3] Idem 1

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress