Cine ar fi crezut că povestea din spatele lui Woody este atât de impresionantă? Nu, nu este vorba despre ciocănitoarea animată, 2D, al cărei rol este să ne amuze: este vorba despre o specie reală, din care a fost inspirat personajul mai-sus menţionat, Ciocănitoarea cu ciocul de fildeş sau Campephilus principalis, care a uimit întreaga lume ştiinţifică prin ceva mult mai interesant: practic, a „revenit din morţi”.
Timp de 60 de ani, specia, cunoscută la ea acasă (în special SUA) sub numele de Ivory-billed Woodpecker, a fost considerată ca extincta din sălbăticie, întrucât nici un individ din această specie (cu o populaţie oricum extrem de redusă) nu a mai fost văzut din 1944. Începând cu 2004, însă, a fost raportată existenţa acestei păsări în mai multe zone din Arkansas, Florida şi Louisiana, pe baza câtorva zeci de înregistrări video şi audio, îndelung analizate de specialişti. Populaţia, în scădere, este estimată la nu mai mult de 50 de indivizi, în statele mai sus menţionate şi în Cuba. Astfel, specia a revenit la statutul de Critically Endangered, ceea ce echivalează practic cu o revenire (din punct de vedere ştiinţific) la viaţă.
Principala cauză a dispariţiei: despăduririle
Despăduririle şi defrişările pentru a lăsa loc câmpurilor agricole (orez, bumbac, soia) reprezintă cauzele principale ale declinului speciei, precum şi ale restrângerii teritoriului acesteia, fiind şi motivul decimării populaţiei până la extincţie. În Arkansas, de exemplu, unele departamente aflate de-a lungul fluviului Mississippi au un procent de împădurire de numai 4%. Regiunea Big Woods din bazinul Mississippi, unde a fost realizată prima observaţie în 2004, este zonă protejată, în care gradul de împădurire este mult superior. Cu o suprafaţă de 550.000 de acri (223.000 hectare, deci cam de 10 ori suprafaţa Bucureştiului), reprezintă unul dintre cele mai mari coridoare de bottomland hardwood forest (un tip de pădure de mlaştină) din delta fluviului; acest tip de pădure este caracterizat prin inundarea periodică a substratului, solul fiind adesea saturat în apă. Conform nature.org, regiunea este una dintre cele mai productive şi diversificate din punct de vedere biologic la nivel mondial, în special datorită faptului că, fiind arie protejată, pădurea a rămas practic intactă de sute de ani, constituind un veritabil adăpost pentru – între altele – cele peste 250 de specii de păsări care trăiesc aici.
Acţiuni de conservare
Redescoperirea ciocănitoarei cu ciocul de fildeş a fost comparată cu „găsirea lui Elvis”, fapt exploatat, de altfel, de turismul local, astfel încât au fost luate măsuri importante de conservare. În principiu, dacă sunt găsite zone de cuibărit, acestea sunt plasate imediat sub protecţie strictă. Pădurile din zonele mlăştinoase, cu arbori de mari dimensiuni, atât de necesari pentru supravieţuirea acestei păsări, sunt practic neatinse, iar tot mai multe astfel de zone sunt sau urmează a fi puse sub protecţie. Pasionaţii de ornitologie sunt îndrumaţi să caute acest „Elvis al păsărilor”, sporind astfel dovezile care sprijină existenţa sa şi, aşadar, concretizarea acţiunilor de conservare.
Surse info: http://ivory-billedwoodpecker1.blogspot.fr/2012/03/woody-woodpecker.html, http://www.iucnredlist.org/details/100600719/0, http://www.encyclopediaofarkansas.net/encyclopedia/entry-detail.aspx?entryID=6467, http://www.fws.gov/arkansas-es/BigWoodsBirding/midmap.html, http://www.nature.org/ourinitiatives/regions/northamerica/unitedstates/arkansas/placesweprotect/big-woods-ecological-significance-and-threats.xml, http://news.nationalgeographic.com/news/2005/04/0428_050428_extinctwoodpecker.html
Surse foto: http://2.bp.blogspot.com/-LK2GHLGlgEw/T2ueVsEBSvI/AAAAAAAAAEY/1v_XUWMO0Jk/s1600/elusive-ivory.jpg, http://farm5.static.flickr.com/4137/4818463456_f49623a576.jpg