Limbajul cainilor

Pentru caini, principalul simt de interactiune cu mediul exterior este mirosul. Echivalentul oamenilor este vazul. Un caine identifica totul prin miros: de la oameni, la alte animale, locuri, mancare. De aceea, este foarte important pentru un caine sa se apropie de tine de fiecare data cand intrati in contact, la un anumit moment.

In ceea ce priveste modurile de comunicare, in afara de amprenta energetica pe care o percep la oamenii sau animalele din jurul lor, cainii sunt experti in citirea limbajului corporal si, in acelasi timp, in a se face intelesi prin limbajul lor corporal.

Pentru un caine, cuvintele au importanta scazuta. Sunt aproape non sens pentru ei. Atitudinea din spatele lor si vibratia ta interioara sunt percepute mult mai bine. De aceea, indiferent cat ai tipa la un caine, daca iti este frica si o sa mergi cu spatele in timp ce el te confrunta o sa te latre sau si o sa te provoace in continuare.

90% din cazurile in care oamenii sunt muscati de caini sunt generate de un limbaj corporal gresit al celor care intra in contact cu ei. De cele mai mult ori, fie au afisat o energie prea slaba si o postura defensiva si umila a corpului (spatele adus, picioarele apropiate, mainile la spate), fie o incalcarea abuziva a spatiului personal al cainelui (atingerea fetei, a urechilor, a spatelui sau cozii).

 

Modul ideal de a intra in contact cu un caine nou este de a-l lasa sa se apropie in ritmul si conditiile lui, fara a-l distrage in vreun fel, evitand contactul vizual, vorbitul si mangaiatul. Ideal ar fi ca in acele momente sa proiectam in interiorul nostru o energie calma, sa fim lipsiti de frica si fermi in atitudine.

Este important pentru toata lumea sa nu mai umanizeze cainii. Sa inceteze sa identifice cainii ca membri egali lor si nevoile lor ca fiind unele umane. In primul rand, cainele este un animal. In al doilea rand, este o specie aparte, care are caracteristici dominante si energie in concordanta cu scopul ei, iar in al treilea rand, are o identitate specifica (nume, apartenenta etc.).

In realitate, nu exista caini rai. Exista doar oameni care nu stiu sa interactioneze cu acestia si ajung muscati – si exista  caini dezechilibrati, de cele mai multe ori de stapanii lor, prin neindeplinrea nevoilor cainelui.

In functie de nivelul de energie, cainii se pot clasfica in 4 categorii: caini cu nivel de energie scazut, mediu, ridicat si foarte ridicat. In alegerea unui caine, trebuie avut in vedere un caine cu un nivel de energie egal sau mai scazut decat al tau. Daca nivelul de energie al cainelui e mai ridicat, sansele ca tu sa ii satisfaci nevoile scad si de cele mai multe ori asta duce la probleme de comportament: anxietate, obsesie, comportament teritorial excesiv, latrat excesiv, agresivitate.

Exista o perceptie sociala gresita cum ca ar exista rase periculoase. Vorbim aici de pitbuli, cane corso, rottweileri, ciobanesti germani etc. In realitate, insa, majoritatea acestor rase sunt dependente de munca si au un nivel de energie foarte ridicat. Pana a fi crescute ca animale de companie, fiecare din aceste rase a avut o utilitate sau un scop. Rotweillerul, cane corso si ciobanescul german au fost folositi ca protectori ai turmelor, calatorind de dimineata pana seara in permanenta stare de alerta. Pitbullii au fost imperecheati selectiv pentru lupte in arena, paza si protectie. Pentru niste animale cu o mostenire genetica ce le predispune la efort fizic ridicat, atentie deosebita, simt al spatiului personal bine dezvoltat, energia acumulata prin neimplinirea nevoii de exercitiu si disciplina se transforma in frustrare, manifestata de cele mai multe ori prin agresivitate fata de straini sau alte animale, acesta reprezentand cel mai rapid mod de eliberare a frustrarii.

 

Odata intelese nevoile primare ale unui caine si identitatea lui ca membru al unei haite (comunitati, familii), te poti bucura de loialitatea, prietenia si iubirea neconditionata pe care acesta le va oferi constant. Va deveni o parte din tine si, ca orice caine, va juca de multe ori rolul unui ambasador al personalitatii tale. Conexiunea care se creeaza cu un caine este unul din lucrurile esentiale de experimentat pentru orice om si una din cele mai usoare cai de a afla raspunsuri despre tine si de a intra in contact cu legile naturii, universal aplicabile pentru orice fiinta.

Articol scris de Iulian Turtaru. Prima parte a articolului poate fi vazuta aici.

Surse imagini:

http://www.groovypetblog.com/how-not-to-greet-a-dog-large.jpg, http://www.maplewooddog.com/MDT/Articles/Communication-Handling-Articles/DogBodyLanguagePoster.jpg

Nu uitati sa va abonati la newsletterul Greenly!

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
3 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Un articol foarte interesant. Am aflat lucruri noi :)

    • Mulțumim frumos :D! Si noi l-am apreciat foarte mult, atunci când l-am primit de la colaboratorul nostru :)! Un articol obiectiv, scris de un cunoscător :)…

  2. Imi place

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress