Hristos a-nviat, dragi prieteni Greenly!
Cum zilele Sărbătorii Pascale se apropie de sfârşit, ne-am gândit că n-o să vă deranjeze câteva veşti frumoase, despre mediu şi natură.
Aşadar, suntem bucuroşi să vă anunţăm că…Municipiul Tulcea a fost desemnat marele câștigător al “bătăliei” pentru titlul de „Orașul Reciclării”, competiție organizată de Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei “Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje. Proiectul inițiat de Eco-Rom Ambalaje a fost adresat primăriilor de municipiu și s-a derulat în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013.
Premierea a fost realizată de Ministrul Mediului Rovana Plumb, în cadrul Galei Oraşul Reciclării, ce a avut loc pe 25 aprilie a.c..
La finalul celor șase luni de „bătălie”, Tulcea a fost orașul care a obținut cel mai mare punctaj la evaluarea finală, demonstrând astfel că deține cel mai performant sistem de colectare separată dintre cele 20 de orașe participante. Criteriile care au stat la baza evaluării orașelor participante au fost: calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în fiecare container), cantitatea de deșeuri colectate și campaniile de conștientizare a populației cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor în vederea reciclării.
,,Toate cele 20 de primării înscrise în competiție s-au implicat și mobilizat, astfel încât serviciile de colectare separată a deșeurilor de ambalaje să se desfășoare în cele mai bune condiții și cantitățile colectate să înceapă să crească. Ele reprezintă un model la nivel național și, în ciuda rezultatelor slabe ale României la nivel european în ceea ce privește reciclarea, în domeniul deșeurilor de ambalaje țara noastră și-a îndeplinit anual obligațiile asumate. Iar acest lucru se datorează, în principal, contribuției industriei în dezvoltarea și extinderea sistemului de colectare separată prin Eco-Rom Ambalaje. Doar anul trecut, investițiile organizației noastre în colectarea separată de la populație s-au ridicat la 18 milioane de lei, dublu față de anul precedent.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
Pe parcursul competiției, au fost colectate separat peste 5.5 milioane de kg de deșeuri de ambalaje , dintre care peste 2 milioane de kg de plastic, peste 3.1 milioane de kg de hârtie-carton, 451 de mii de kg de sticlă și peste 30 de mii de kg de metal. Aceste rezultate au fost posibile datorită implicării autorităților locale și a partenerilor acestora – operatori de salubritate și organizații de profil – astfel încât cei peste 3 milioane de români din aceste municipii să aiba acces la un sistem de colectare separată accesibil și funcțional, prin cele 7.500 containere speciale puse la dispoziție de Eco-Rom Ambalaje în cele 20 de municipii.
Rolul autorităților locale în reciclarea deșeurilor municipale devine critic. Doar împărtășind aceeași viziune cu privire la sistemul de colectare separată a deșeurilor și corelând direct toate acțiunile noastre în vederea îndeplinirii acesteia, putem avea „orașe ale reciclării”. Creșterea absorbției fondurilor europene în domeniu este un obiectiv imediat, dar pe termen lung trebuie să creștem performanțele sistemului de colectare separată și reciclare. Astfel, mă bucur că bătălia pentru Orașul Reciclării a evidențiat acest aspect al eficienței în domeniul serviciilor publice.” a declarat Tudor Pendiuc, Președintele Asociației Municipiilor din România.
Odată cu obținerea titlului de „Orașul Reciclării”, Tulcea a câștigat și marele premiu: amenajarea unei zone de picnic conform Legii Picnicului în vigoare. Locul de picnic va fi realizat după proiectul ,,Pallet Picnic Park”, desemnat cel mai eco-creativ proiect de amenajare a unei zone de picnic în cadrul competiţiei Eco-Rom Ambalaje “Picnic Design 2012”. Acest spațiu inedit, realizat în totalitate din module de paleţi din lemn, va fi amenajat în Tulcea până la finalul anului 2013.
Premiile nu s-au oprit însă aici. În competiția colectării deșeurilor de ambalaje fiecare oraș participant a fost performant la cel puțin unul dintre cele 3 criterii de evaluare: calitatea serviciului de colectare separată, cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate, implicarea în proiect și comunicarea acestuia către populație.
Astfel, Primăriile municipiilor Alexandria și Craiova, cele mai noi orașe intrate în sistemul de colectare separată Eco-Rom Ambalaje, au primit recunoaștere la categoria „June”. De asemenea, fiecare dintre Primăriile orașelor Roman, Slobozia, Baia Mare, Iași și Brașov au câștigat premiul de excelență la categoria “Linia Întâi”, fiind primele municipii înscrise în bătălia pentru titlul de “Orașul Reciclării”.
Primăriile municipiilor Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Deva și Cluj Napoca au fost premiate la categoria „Trambițare”, implicându-se cel mai mult în comunicarea competiției către populație. Tototdată, Primăria Sectorului 1 București, alături de Primăriile municipiilor Arad și Bacău – orașele care au colectat separat cele mai multe deșeuri de ambalaje, per total – au fost performante la categoria „Cetate”.
Titlul de „Luptător” a fost acordat Primăriilor municipiilor Zalău, Mediaș și Sfântu Gheorghe care au colectat separat cele mai multe deșeuri de ambalaje/locuitor, iar premiul de excelență la categoria „Armament de calitate” a fost obținut de Primăria Sectorului 1 București și primăriile orașelor Satu Mare, Tulcea, Sfântu Gheorghe, Focșani și Sectorului 6 București, obținând cel mai mare punctaj la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată.
,,Deși competiția s-a încheiat, bătălia pentru reciclare continuă! Autoritățile locale au o responsabilitate foarte mare în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor legale de reciclare – este vorba despre reducerea lunară, cu 15%, a cantității de gunoi depus pe groapă și reciclarea a 50% din deșeul menajer până în 2020. Doar prin implicarea acestora, a populației și prin susținerea industriei putem atinge standardele europene impuse și țara noastră poate performa în domeniul reciclării” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
Proiectul a fost susținut de Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice, iar partenerii media ai acestei competiții au fost: Green Report, Revista Română de Administrație Publică Locală și Administrație.ro.
Mai multe detalii despre competiția „Orașul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje puteţi afla accesând site-ul www.ColecteazaSelectiv.ro.
Competiția „Orașul Reciclării” a fost inițiată de Eco-Rom Ambalaje și derulată în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013. Obiectivul proiectului a fost acela de a implica şi mobiliza cele mai importante sisteme de colectare separată din portofoliul Eco-Rom Ambalaje, pentru ca serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să înceapă să crească.
În „bătălia” pentru titlul de “Oraşul Reciclării” s-au înscris 20 locaţii-cheie în care Eco-Rom Ambalaje susține dezvoltarea serviciilor de colectare separată: Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, inclusiv Sectorul 1 și Sectorul 6 București.
O altă veste pe care v-o dăm, se referă la campania națională “Ziua Verde în organizația ta”, care a continuat pe 20 aprilie cu o acțiune de plantare de puieți la Ploiești, pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, în cadrul parcului industrial al orașului. Proiectul „Ziua Verde în organizaţia ta” a fost derulat de asociațiile ECOTIC și Recolamp în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice și Garda Națională de Mediu, în perioada 10 septembrie – 15 noiembrie 2012.
Plantarea puietilor, care a fost în fapt premiul simbolic obținut de compania Frigoglass România, desemnata drept “Cea mai verde companie” în cadrul campaniei, a fost făcută în cadrul unui proiect mai amplu de împădurire derulat de Asociația ViitorPlus.
Astfel, pe 20 aprilie au fost plantați de voluntari şi de echipa „ViitorPlus” un număr de 500 de puieți de stejar, tei, paltin, măceș, sânger și păducel. Proiectul, început în anul 2011, prevede plantarea în total a peste 5000 de puieți, care vor întări perdeaua verde a Parcului Industrial Ploiești, fiind un scut împotriva poluării.
Campania “Ziua Verde în organizația ta” s-a adresat instituţiilor de stat şi companiilor private, oferindu-le soluţia pentru a se debarasa gratuit și rapid de deșeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE-uri), inclusiv de becurile economice şi tuburile fluorescente arse.
“Rezultatele ne demonstrează faptul că programele pe care le-am construit sunt solide, eficiente și contribuie la îndeplinirea angajamentelor naționale față de Uniunea Europeana. Implicarea fiecărei companii contează și contribuie substanțial la schimbarea comportamentului consumatorilor români. Campania „Ziua Verde in organizația ta” a fost foarte bine primită de companii și instituții, iar autoritățile și partenerii noștri au fost receptivi și ne-au susținut. Le multumim încă o dată tuturor!”, a declarat Roxana Şunică, Director Marketing Asociaţia Recolamp.
În cadrul programului „Ziua Verde în organizaţia ta” s-au implicat 966 de companii şi instituţii de stat din întreaga ţară. În mod concret, aceasta a însemnat colectarea a peste 131 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice de la 84 de companii şi peste 44 de tone de deşeuri de becuri şi tuburi fluorescente arse de la 882 instituţii.
“Campania naţională Ziua Verde în organizaţia ta, dedicata conștientizării utilizatorilor de echipamente electrice și electronice asupra responsabilităților ce le revin în momentul când echipamentele devin deșeuri, a fost un succes atât din punct de vedere al colectării DEEE, cât şi din cel al implicării participanţilor. Rezultatele obţinute ne motivează să dezvoltam inițiativele noastre pentru formarea unei atitudini noi, pro-active, în direcția protecţiei mediului şi eficientizării utilizării resurselor”, a declarat Valentin Negoiţă, Preşedinte ECOTIC.
„Ne bucurăm să avem ca parteneri în proiectele noastre de împădurire asociații ca ECOTIC și Recolamp. Ele fac legătura în mod natural între mediul asociativ și cel de afaceri, ducând la o creștere organică a implicării reprezentanților industriei în proiecte de voluntariat și responsabilitate socială. Au ales să investească într-un proiect de înverzire a unei zone industriale, acțiune de pionierat în România, lucru care ne dă speranțe pentru o schimbare semnificativă în bine în acest domeniu în anii ce vin” a declarat Mircea Ilie, vicepreședinte al ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă.
Cu speranţa că v-am dat motive de optimism „verde”, vă dorim zile active şi frumoase de primăvară şi le mulţumim doamnelor Ruxandra POPESCU, Account Executive, IMAGE PR, şi Raluca Zamfir, Consultant Comunicare EVENTS PR Agency, pentru comunicatele și fotografiile trimise, în legătură cu aceste evenimente.