În căutarea celui mai bătrân copac din lume

Curiozitatea m-a împins să răsfoiesc paginile internetului în căutarea veştii descoperirii celui mai bătrân copac din lume. Am dat de multe povestiri interesante, dintre care le-am ales pe cele mai pline de inedit şi le-am adunat aici.

În căutarea celui mai bătrân copac din lume - Greenly Magazine 2S-a zis cândva că cel mai bătrân copac din lume este un molid. El a atins venerabila vârstă de 9550 de ani şi îşi duce veacul în Suedia, pe un vârf de munte din provincia Darlana. Bătrânul Tjikko (aşa cum a fost botezat molidul nostru) a fost descoperit în anul 2004 de către profesorul Leif Kulman de la Universitatea de Geografie din Umea.

Acelaşi grup de botanişti din care făcea parte şi Kulman a mai găsit, urmând aceeaşi cale, un grup izolat de 20 de molizi, fiecare în vârstă de peste 8000 de ani. Toţi aceşti arbori, inclusiv matusalemicul lor tovarăş de 9550 de ani, sunt sănătoşi tun, nefiind afectaţi de paraziţi, putregai sau alte boli ale lemnului ce vin cu vârsta înaintată.

Cum a putut el să treacă peste veacuri fără să fie răpus de capriciile vremii? Profesorul Kulman ne-a dat răspunsul: “Se poate clona. Partea de trunchi activă, cu ramuri verzi, are în jur de 600 de ani, dar, imediat ce se usucă, o altă ramură plină de viaţă se ridică din aceeaşi rădăcină.”

Aşa că unul dintre cei mai bătrâni copaci din lume are, de fapt, una dintre cele mai longevive rădăcini. Şi, pentru ca suntem la capitolul clonare, trebuie să vi-l fac cunoscut pe Pando, denumit şi Gigantul Tremurător. De el se ştie din 1970 datorită profesorului Burton V. Barnes de la Universitatea din Michigan.

Conform tuturor surselor, Gigantul deţine supremaţia anilor petrecuţi în lume, minim 80.000. Doar că Pando nu este un simplu plop tremurător (Populus tremuloides) care vieţuieşte pe platoul Colorado, în partea central-sudică a statului Utah din Statele Unite ale Americii. El reprezintă un organism de tip colonie, ce îşi întinde rădăcinile pe 43 de hectare.

În căutarea celui mai bătrân copac din lume - Greenly Magazine 3Fiecare tulpină (sau trunchi de arbore – depinde cum vreţi să vedeţi lucurile) are aceeaşi marcă genetică cu cea de lângă ea, ridicându-se din acelaşi sistem masiv de rădăcini subterane. Durata medie de viaţă a tulpinilor este de 130 de ani. Greutatea lui Pando atinge 6600 de tone, făcându-l cel mai greu organism cunoscut de om.

Cu atâtea superlative nu ai cum să nu-ţi pui întrebarea: „Care e secretul rezistenţei lui?”. Se consideră că Pando a crescut aproape întreaga viaţă în condiţii ideale: incendiile forestiere frecvente i-au împiedicat principalul duşman, coniferele, să-i cucerească regatul şi o schimbare a climatului de la umed la semi-arid a întrerupt creşterea altor specii ce puteau constitui noi rivali.

Până acum v-am povestit de copaci ce renasc din propria rădăcină, însă vine rândul unor temerari care au rezistat mileniilor în ploaie şi vânt, fără a se usca. Pe acelaşi teritoriu al Statelor Unite, în estul Sierra Nevada, în partea numită a Munţilor Albi, se găseşte antica pădure de pini Bristlecone. Copacii ei, Pinus longaeva, sunt cei mai bătrâni din lume. Printre ei, în locaţii bine tăinuite de cercetători, se înalţă doi moşnegi plini de semnele trecerii timpului.

În căutarea celui mai bătrân copac din lume - Greenly Magazine 4Primul, ce nu a primit încă un nume, a atins venerabila vârstă de 5062 de ani, fiind descoperit de către Ed Schulman şi Tom Harlan. Tot aceşti doi domni l-au făcut cunoscut lumii pe Matusalem, pinul de 4843 ani, care, alături de fratele său, scruta înălţimile pe vremea construirii primei piramide.

Dacă vă aşteptaţi ca aceşti vârstnici arbori să aibă dimensiuni uimitoare vă înşelaţi. Pinii Bristlecone arată mai degrabă a pitici încercaţi de vicisitudini decât a bătrâni uriaşi. Circumferinţa lor nu câştigă mai mult de un centimetru pe secol. Climatul aspru al înălţimilor mari şi solul sărac nu le permit să se dezvolte prea mult. De fapt, pinii Bristlecone sunt singurii care s-au adaptat acestor condiţii dure, lipsa competitorilor permiţându-le să ducă o viaţă liniştită până la adânci bătrâneţi. Şi-am încheiat povestea aşa.

Surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_trees

http://news.nationalgeographic.com/news/2008/04/080414-oldest-tree.html

http://artsonearth.com/2009/03/worlds-oldest-tree.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Pando_%28tree%29

http://en.wikipedia.org/wiki/Pinus_longaeva

 

Surse foto:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Old-Tjikko-2011-07-19-001.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/File:AspenOverview0172.JPG

http://artsonearth.com/2009/03/worlds-oldest-tree.html

http://en.wikipedia.org/wiki/File:QuakiesSEP2005.JPG

Despre autor
Absolventa a specializarii Stiinta Mediului si a masterului Evaluarea Integrata a Starii Mediului din cadrul Facultatii de Geografie (UB).
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress