Împreună pentru dezvoltare și conservare în Vrancea!

Cu mare drag vă scriu astăzi despre un proiect minunat realizat în locuri ce fac parte din sufletul meu, pe care le numesc ‚acasă’  și unde mi-am uitat adesea ochii în peisajele ce însuflețesc alături de oameni calzi și primitori, cele trei localități, Lepșa, Greșu și Soveja. Aceste comunități merită descoperite, ajutate să supraviețuiască timpului și mai ales să păstreze unicitatea biodiversității, a tradițiilor și valorilor locale care aduc Țara Vrancei la loc de cinste!

Motivată de aceleași rațiuni, în perioada 1 august 2013 – 31 iulie 2015, ASOCIAŢIA PENTRU CONSERVAREA DIVERSITĂŢII BIOLOGICE implementează proiectul „Trei comunităţi, două situri Natura 2000, un ONG – Împreună pentru dezvoltare şi conservare!”, co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Valoarea totală a proiectului este de 77.934,52 CHF, din care valoarea co-finanţării din partea Elveţiei este de 66.244,34 CHF iar 11.690,18 CHF reprezintă contribuţia Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice.

DSC04111

Implementarea proiectului se realizează în localităţile Soveja, Lepşa şi Greşu. Proiectul are ca scop dezvoltarea pe termen mediu şi lung a comunităţilor rurale Soveja, Lepşa şi Greşu, concomitent cu aplicarea celor mai bune practici şi politici de mediu în domeniul conservării diversităţii biologice din cadrul Siturilor Natura 2000 Putna-Vrancea şi Soveja.

Obiectivele asumate în cadrul proiectului vizează :

- Demararea, promovarea  şi consolidarea iniţiativelor private de dezvoltare a activităţilor ecoturistice locale, ca unealtă în dezvoltarea comunitară şi în aplicarea politicilor de mediu în domeniul conservării biodiversităţii din cele două situri natura 2000.

- Îmbunătăţirea capacităţii ACDB de a furniza servicii complexe de consultanţă şi sprijin logistic comunităţilor locale, pentru practicarea legală şi sustenabilă a serviciilor de ecoturism ca mod de asigurare a veniturilor alternative şi dezvoltare durabilă pe termen mediu şi lung.

- Diminuarea imaginii negative a localnicilor faţă de sistemul de arii protejate şi creşterea încrederii comunităţii faţă de iniţiativele private dezvoltate în domeniul serviciilor ecoturistice.

DSC04118

Pentru îndeplinirea obiectivelor, în perioada următoare se vor organiza ateliere de lucru cu reprezentanţi ai comunităţilor locale, agenţilor economici şi ai altor factori interesaţi, se vor evalua structurile de cazare existente, produsele tradiţionale şi producătorii şi se va stabili o strategie de promovare şi comercializare a acestora, se vor organiza târguri pentru promovarea turismului şi a produselor tradiţionale, se va înfiinţa o agenţie de turism sub umbrela ACDB pentru susţinerea întreprinzătorilor din turism. De asemenea, se vor organiza campanii de conştientizare a localnicilor privind prezentul şi viitorul siturilor Natura 2000 şi oportunitatea dezvoltării comunităţii prin utilizarea capitalului reprezentat de valorile naturale.

Cred cu tărie că acest proiect va aduce un câștig luptei pentru sustenabilitate, iar ajutorul acordat ‚cu mânecile suflecate’ al locuitorilor va fi un exemplu de transparență și participare la implementarea unor idei utile pentru dezvoltarea comunităților din care fac parte. Voi scrie din nou cu vești bune din inima…verde a acestor locuri ce fac parte din mine!

Sursă foto : Arhivă personală

Despre autor
Masterandă la Facultatea de Geografie, Universitatea din București, specializarea Geomorfologie și Cartografie cu elemente de Cadastru și studentă a Facultății de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress