Feline mari în creion. Ghepardul și Tigrul Bengalez – specii pe cale de dispariție

Vă mai aduceți aminte de articolul elevei Voicu Alis de la Liceul Teoretic ”Șerban Vodă”, Slănic Prahova  din luna martie – ”Apa prin ochii unui licean”, în care aceasta ne înfățișa planeta ca pe o fată tristă, cu ochii înlăcrimați, din cauza neglijenței omenirii față de resursele ei de apă? Elevă pasionată de natură și geografie, Alis, ne-a surprins pentru a doua oară cu alte două desene, de această dată reprezentând ghepardul și tigrul bengalez, două dintre cele mai mari feline pe cale de dispariție. Sensibilitatea cu care ne-a demonstrat că percepe frumosul din natură ne-a impresionat și ne-a determinat să scriem câteva cuvinte despre aceste două specii amenințate cu dispariția.

Scan0001Ghepardul (desenul de mai sus) este cea mai rapidă felină din lume, viteza lui fiind comparabilă cu cea a unui automobil pe o autostradă (maximul a fost calculat ca atingând 105 km/h). Denumirea sub care este el cunoscut la nivel internațional este ”Cheetah”, cuvânt atribuit limbii engleze, dar care de fapt provine din sanscrită, Chitraka, desemnând un membru al familiei pisicilor sălbatice mari și al genului Acinonyx.

Deși pare masiv și este un mamifer feroce, capabil să se apere și să supraviețuiască oricărui dușman din natură, ghepardul nu cântărește la maturitate decât 40- 60 de kilograme. Ghearele ghepardului au aderența tălpii unor pantofi de atletism, ajutându-l să își păstreze contactul cu solul când prinde viteze mari.  

Locuitori ai planetei de aprx. 3,5-4 milioane de ani, gheparzii sunt primele feline mari instalate pe toate continentele, de la Ecuator, până la latitudinile temperate ale Europei și Americii de Nord. În zilele noastre, vânătoarea și condițiile grele de viață (pradă din ce în ce mai puțină și schimbarea climatului în ultimii 10.000 ani), au constituit factori de restrângere a habitatului lor, aceștia dispărând din Europa și America de Nord. Dintre cele 12.000 exemplare, cele mai numeroase grupuri s-au retras pe teritoriul Namibiei, alături de câteva mai mici în estul Africii, unde încă mai găsește hrană din belșug, gazelele Thomson.

Vecinul său de continent, Tigrul bengalez (Panthera tigris tigris), este o specie și mai periclitată, fiind prezent doar în subcontinentul indian (Regiunea Bengal) și disparat în nordul Bangladesh, Indiei, Bhutan  și Nepal. Numărul de indivizi este estimat la mai puțin de 2800, cu o tendință de scădere. Inclus în categoriile de conservare a speciilor pe cale de dispariție IUCN, tigrul are nevoie de un habitat/ individ de 60-100 kilometri pătrați și de o vegetație abundentă și înaltă în jungla musonică, astfel încât în timp ce vânează, să se poată ascunde de pradă (maimuțe, mistreți, sau gauri). La maturitate, poate ajunge și la 200 kg, iar ca durată de viață, netulburat, acesta poate atinge 15 ani. Din păcate, doar 1/5 din pădurile din sudul Asiei mai pot oferi condițiile necesare pentru ca specia să se poată perpetua nestingherită.

Scan0002Îi mulțumim elevei Voicu Alis pentru grija pe care o arată pentru natură din mânuirea creionului și, la rândul nostru, din îndepărtata Europă, nu cu același talent artistic, dar cu aceleași gânduri bune, sperăm ca toate demersurile organizațiilor pentru protejarea celor două feline mari să dea roade!

Bibliografie:

http://www.descopera.net/animale_ghepardul.html

http://www.cultura-generala.com/tigrul-bengalez.html

Despre autor
Studentă în anul II Master, specializarea Climatologie și Resurse de Apă, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2020 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress