Criogenia la animale – cheia omenirii pentru o viață mai lungă? Surse de investigație: Salamandra Siberiană

Stropii de zăpadă supraîncălzită de primele raze ale soarelui arctic se scurg unul câte unul printre cuburile deformate din platoșa de gheață… Vântul tulburător mătură cu furie ultimele apariții ale pădurii boreale și se răspândește agresiv peste tundra pustie. Din ce în ce mai multă transparență capătă cojocul gros alburiu de peste mările epicontinentale și lacurile din neîmblânzita Siberie de Răsărit. Și, deodată, prin ochiul fin al gheții desprinse de mal se întrezărește o pată castanie ce pare să tresară la ultima atingere a apei…Un exemplar de salamandră siberiană (Salamandrella keyserlingii) înghețată de ani întregi se trezește… Când se decongelează, organismul său funcționează din nou ca pe roate şi se autoreglează automat pentru a se reproduce. Prin intermediul criogeniei neindusă de mâna omului, salamandrele dau un exemplu uluitor naturii: există viețuitoare care se pot autoconserva ”la rece” pentru a reveni la viață după mulți ani, fără ca funcțiile sale să se deterioreze. Cea mai vârstnică salamandră descoperită într-un asemenea ”sicriu de gheață” a fost descoperită de savanții ruși în nordul Siberiei, fiind estimată cu ajutorul metodelor de investigație moderne la 70 de ani. Condițiile în care a fost păstrată au permis încetinirea sau chiar amorțirea metabolismului, dar nu moartea lui, întrucât salamandra – vedetă a revenit singură la viață după ce gheața s-a topit și a dat semne că nu și-a pierdut nici fertilitatea.

downloadMediul de viață al salamandrei siberiene este ușor de presupus, fiind vorba de păduri boreale umede și crânguri de-a lungul râurilor. Cele mai mari populații sunt în nordul Kazakhstanului și Mongoliei, în NE-ul Chinei și în Peninsula Korea. De asemenea, în insula Hokkaido mai trăiesc câteva exemplare izolate, atent protejate în cadrul Parcului Național Kushiro Shitsugen. Pe Platoul Paektu, situat în munții din nordul Pen, Korea, s-a înființat o bază de creștere a Salamandrei Siberiene, care a devenit monument natural al acestei regiuni.

220px-Salamandrella_keyserlingii2Temerari și deloc speriați de sosirea iernii aspre din nordul Asiei, adulții de nu mai mult de 12,5 cm lungime se pregătesc de criogenizare, nu înainte de a-și depune cele până la 240 de ouă/ femelă într-un sezon. Acest număr enorm de potențiali indivizi viabili este însă înșelător, deoarece mare parte din ponte nu supraviețuiesc temperaturilor, sunt abandonate, prădate, dar cea mai mare și greu de estimat variație a ratei natalității printre acești amfibieni provine chiar de la fenomenul de criogenie foarte frecvent în aceste condiții grele de viață. Astfel, numărul mare de ouă depuse de o femelă într-un singur sezon este compensat de numărul mic de astfel de ocazii pe care aceasta le are de-a lungul vieții. Dacă salamandra stă înghețată mai mulți ani, aceasta se împerechează mai rar și depune ouă tot la fel de rar…

download (2)În încercarea parțial izbutită de a câștiga nemurirea biologică, Salamandra Siberiană deține deocamdată recordul în lupta cu temperaturile negative, abordând cea mai eficace metodă de supraviețuire frigului, dar și timpului, la temperaturi ce pot coborî la -45°C. În primul rând, pentru a se putea criogeniza, speciile trebuie să îndeplinească două cerințe: să trăiască în medii geografice reci, polare sau subpolare și să nu se fi obișnuit de-a lungul evoluției genetice cu migrarea în timpul sezonului de iarnă, ceea ce se întâmplă foarte rar, deoarece majoritatea organismelor superioare, vertebrate mai ales, se deplasează spre zone mai calde în timpul sezonului nefavorabil. În al doilea rând, particularizând fenomentul pentru salamandra siberiană, criogenia este îndeplinită prin înlocuirea apei din organism (aprx. 70%) cu o substanță chimică anti-gel nocivă altor animale. Ca și a doua lor casă, în afară de platoșele de gheață pură în care se autoconservă cu brio, au mai fost identificate câteva exemplare de salamandră care au înghețat în stratul adânc de permafrost. Acestea au rezistat mai puțin aici, dar pe timpul criogenizării, stratul de sol permanent înghețat s-a dovedit a fi la fel de primitor ca și gheața. Ființe ”cu sânge rece”, salamandrele dezghețate și-au reluat în foarte scurt timp funcțiile vitale și, debordând de energie, cu ochii mici încă din cauza somnului regesc din anii petrecuți în mini-castelul de apă solidificată, sunt gata să înfrunte vicisitudinile vieții siberiene. Dacă o parte a corpului degeră în timpul congelării, salamandra își poate ușor regenera țesuturile pierdute, ajungând ca în doar câteva săptămâni să își înlocuiască un membru întreg. Coada asemănătoare celei a unei reptile este formată din mușchi ce ajută salamandra să se debaraseze de ea în cazul atacului unui prădător.

download (3)După ultimele cercetări, se pare că Salamandra siberiană este printre singurele vertebrate capabile să se congeleze. În afară de această specie de amfibian, mai sunt și unele reptile (unele specii de țestoase) care prezintă adaptări la acest proces, dar nu în totalitate. Nici o specie de păsări, pești, cu atât mai puțin mamifere, nu au dat până acum semne că tolerează congelarea…Au mai fost studiate și unele specii de nevertebrate cu aceste caracteristici, dar descoperirea vertebratelor cu această trăsătură este un mare pas făcut în știința medicală în general. Acest lucru poate fi o speranță a omenirii că și în cazul nostru, tot vertebrate, poate exista posibilitatea conservării la temperaturi joase a țesuturilor, celulelor, organelor, sau inclusiv a ființelor umane complete, în viitor.

download (1)Pentru a-și îndeplini obiectivul, cercetătorii în științe medicale au o misiune foarte grea: să urmărească și să cunoască în detaliu mecanismele fiziologice ale viețuitoarelor ce pot rezista criogenizării și să încerce, nesfidând etica, să o aplice pentru binele omenirii.

Bibliografie:

  1. http://www.ehu.es/ehusfera/animalia/2010/12/05/la-rana-del-bosque-se-congela-y-no-muere/;
  2. http://science.naturalis.nl/media/197299/salamandrella_keyserlingii_map.png;
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Siberian_salamander;
  4. http://www.bbc.co.uk/nature/life/Siberian_salamander.
Despre autor
Studentă în anul II Master, specializarea Climatologie și Resurse de Apă, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress