Cainele domestic – unul dintre cele mai iubite si apreciate animale de companie – reprezinta o subspecie a lui Canis lupus (lupul cenusiu), fiind asadar membru al familiei Canidae. Majoritatea specialistilor considera ca acesta este un urmas al lupului, desi exista si opinii relativ diferite: Konrad Lorenz, un etolog specializat, printre altele, pe cainii Chow, sustinea ca nu doar lupul ar trebui vazut ca stramosul cainelui, dar si sacalul (Vezi lucrarea “Si el vorbea cu patrupedele, cu pasarile si cu pestii. Asa a descoperit omul cainele”), iar ca mostenirea acestora era evidenta mai ales in personalitatea cainelui. Astfel, rasele unde predomina “sangele” de lup sunt atasate de un singur stapan, fiind extrem de protectoare fata de acesta (chiar si fata de membrii familiei, ramanand, insa, devotate unei singure persoane), pe cand rasele care se trag din sacal sunt caracterizate prin caini deschisi, care se ataseaza rapid de oricine.
Domesticirea cainilor din filiatia actuala a inceput acum 10 000 – 15 000 de ani, insa au fost gasite urme mult mai vechi ale acesteia (de acum peste 30 000 de ani). Rasele s-au format atat in mod natural, cat si prin imperechere selectiva, realizata de catre om pentru a conserva si obtine anumite combinatii de caracteristici (comportamentale, fizice) utile pentru diferite activitati. Astfel, au fost obtinute mai multe categorii si subcategorii principale: caini de paza, caini de vanatoare, caini ciobanesti, caini de lucru, caini-jucarie, terrieri, caini sportivi etc. Cele cateva sute de rase sunt, asadar, impartite in functie de trasaturi specifice, conform unor standarde recunoscute international: Standardul AKC (American Kennel Club), Standardul UKC (United Kennel Club) si Standardul FCI (Fédération Cynologique Internationale). Nu toate rasele existente sunt recunoscute de forurile de standardizare, insa tot mai multe sunt validate in fiecare an (spre exemplu, ciobanescul de Bucovina fost recunoscut abia in 2009).
Cainii de paza sunt apreciati pentru capacitatea lor de a-si apara stapanii. Acestia pot fi antrenati sa latre (alerta) sau sa atace. Cateva dintre rasele cele mai cunoscute sunt Rottweiler, Doberman, Ciobanesc german, Bulldog, Boxer, Cane Corso, precum si variatiuni ale acestor rase.
Cainii de vanatoare sunt unii dintre cei mai inteligenti caini, fiind utilizati pentru cautarea si localizarea vanatului (cheta), precum si pentru pontatul acestuia (aretul) – cu alte cuvinte, pentru indicarea pozitiei vanatului. Dintre cele mai cunoscute rase, mentionam: Basset Hound, Foxhound, Golden Retriever, Beagle, Pointer.
Rasele care fac parte din categoria ciobanestilor au fost folosite in conducerea si manarea turmelor. O parte importanta a obtinerii unui bun ciobanesc este “imprintingul”, asadar obisnuirea cainelui cu animelele pe care trebuie sa le ghideze. Din aceasta categorie, fac parte urmatoarele rase: Komondor, Mastiff tibetan, Kuvasz, Collie, precum si nenumaratele variante de Ciobanesc: Carpatin, Caucazian, Pirinean, Mioritic etc.
Cainii jucarie sau “cainii de salon” sunt caracterizati printr-o dimensiune redusa, neavand neaparat caracteristici fizice deosebite, fapt compensat de caracterul prietenos: Maltez, English Toy Spaniel, Pekinez, Pug, Pudel, Shih Tzu, Pomeranian.
Rasfoiti din nou revista Greenly pentru mai multe informatii despre comportamentul cainilor. Si nu uitati sa va abonati la newsletter!
Surse informatii: http://www.akc.org/, http://www.animale-iubite.ro, http://www.vinatorul.ro, http://dli.ro, http://www.fci.be/, http://www.ukcdogs.com.
Surse foto : dogpicturesonline.blogspot.com, canisaderunc.reactii.ro, dogs-wallpapers.com, http://www.cainidepaza.com, pluspets.net, top10notes.com, thedogsbreeds.com, caini-de-rasa.ro, caini.org, dogscatsbreed.blogspot.com.
cartim
24/02/2012
Si terrieriii??
Despre ei nu ai nimic de spus ?
Mi-a placut articolul tau…
Magda Baidan
28/02/2012
Multumesc pentru comentariu si pentru vizita! Nu am uitat de terrieri (niste caini deosebit de inteligenti, de altfel); am prezentat pe scurt doar cateva dintre multele categorii de rase. Revino pe Greenly daca vrei sa afli mai multe despre comportamentul cainilor :)