Cafeaua arabică – amenințată de dispariție din cauza schimbărilor climatice

Schimbări climatice – fapt sau ficțiune? La urma urmei, veți spune, e încă frig în timpul iernii, iar în imaginile de la Cercul Polar putem vedea în continuare blocuri imense de gheață. Clima globală este însă strâns legată de temperaturile medii din regiunile de pe Pământ, de-a lungul tuturor anotimpurilor, iar oamenii de știință au constatat că temperatura globală a crescut într-o sută de ani cu aproape 1°C. Deși nu pare o creștere semnificativă, schimbările apărute sunt îngrijorătoare, iar previziunile legate de încălzirea globală nu sunt deloc îmbucurătoare.

În acest context, rezistența ecosistemelor este pusă la grea încercare. Studiul unui grup de cercetători a revelat ca schimbările climatice riscă să distrugă planta cafelei arabice, una dintre cele mai bune și mai răspândite varietăți pe glob. În următorii 70 de ani vom asista la o reducere cuprinsă între 65 și 99, 7 % al arbustului sălbatic Arabica.

cafea_el_salvador_3

Efectele modificării climei sunt negative și ireversibile asuprea vieții și reproducerii plantelor din care se obține acest prețios amestec de cafea, amenințat să dispară definitiv până în anul 2080. Studiul, care a monitorizat și confruntat analize de date și modele climatice ale distribuției teritoriale a acestui arbore intens valorificat, a concluzionat vulnerabilitatea plantei și incapacitatea de a rezista schimbărilor climatice. Practic, acești arbori nu dețin o varietate genetică capabilă să reziste variației temperaturilor, dar nici să combată maladiile sau atacul noilor paraziți.

Producția boabelor de cafea este legată de soarta și sănătatea plantelor sălbatice. Ceea ce înseamnă că extincția arbustului nu ar provoca numai o catastrofă naturală, ci și una economică, având în vedere că acest sortiment de cafea este unul dintre cele mai comercializate din lume: este băutura cea mai consumată după apă și a doua marfă tranzacționată după petrol.

05-cafea-mapamond

Datele studiului sunt chiar optimiste deoarece nu iau în considerare și defrișările masive și radicale care au lovit în ultimii ani Etiopia și sudul Sudanului, unde această plantă are cea mai mare răspândire. Pe de altă parte, trebuie intervenit imediat asupra tutelei și inițiate proiecte de  conservare a  acestei specii. Dispariția cafelei Arabica este o perspectivă destul de surprinzătoare și totodată îngrijorătoare, iar studiul trebuie văzut ca un semnal de alarmă, un punct de plecare pentru inițierea acțiunilor necesare pentru protejarea acestei specii.

Sursă text : http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0047981

Surse foto : http://dolcebacio.ro/despre-cafea/tipuri-de-cafea

http://harmony-kaffee.ro/etiopia.aspx

http://www.ganoterapia.ro/istoricul-si-evolutia-cafelei.html

Despre autor
Masterandă la Facultatea de Geografie, Universitatea din București, specializarea Geomorfologie și Cartografie cu elemente de Cadastru și studentă a Facultății de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress