Blana naturală: o industrie a suferinţei în România – Comunicat Vier Pfoten

Vier Pfoten cere interzicerea fermelor de blănuri din tara noastră

In cele 10 ferme de blană din Romania, peste 16 000 de şinşile, nurci sau vulpi așteaptă un sfârșit violent, pentru ca blana lor pufoasă și moale să acopere într o zi umerii unor doamne. Uciderea prin metode crude survine după maxim 8 luni de viata, timp în care animalele sunt ținute în cuști minuscule și în condiții de stres, care le provoacă tulburări precum canibalismul sau automutilarea.

Blana a revenit la modă în întreaga lume, inclusiv în Romania. Daca în trecut cele mai populare erau hainele de blană, astăzi materialul este folosit intens ca accesoriu aplicat pe gulere, manșete, căciuli, cizme sau brelocuri. De multe ori, consumatorii nu pot identifica blana, deoarece aceasta este tunsă și/sau vopsită.

Industria blănurilor cunoaște o dezvoltare fără precedent la nivel mondial, în special în UE și China. Peste 100 de milioane de şinşile, nurci, vulpi, enoți  samuri etc. sunt sacrificate anual, pentru a ajunge accesoriu pe gulerul unei haine, însă moartea este doar finalul unei lungi agonii.

Majoritatea covârșitoare a animalelor de blană trăiesc în cuști minuscule, fără libertate de mișcare și fără satisfacerea unor nevoi minime, conforme speciei (ex. cățărare, ascundere, înot etc.). Cuștile nu au podea, ci sârmă, care le rănește labele. Din cauza claustrării și stresului, animalele dezvoltă tulburări comportamentale: canibalism, automutilare și mișcări stereotipe. Când ajung la vârsta de 8 luni, animalele sunt omorâte prin diferite metode: gazare cu monoxid de carbon, electrocutare, lovire sau injecție letală. Animalelor cu o greutate mai mica de 5 kg (ex. şinşile), li se aplica o lovitura în cap cu un obiect contondent. Înregistrări șocante din China ne arata cum animalele sunt jupuite de vii, nefiind asomate corespunzător.

Romania: nu există standarde de bunăstare, ci doar ghid de ucidere

La nivel european, există doar recomandări vagi, iar statele membre nu sunt obligate sa le respecte. Totuși  șapte state europene, intre care Austria, Croatia sau Bulgaria, au interzis complet sau au înăsprit mult condițiile de autorizare a fermelor de blană. In Romania, există 10 ferme de animale de blană autorizate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară (ANSVSA), unde sunt crescute în total 16.141 şinşile, vulpi albastre, nurci, dihori, vulpi argintii și vulpi polare. Tara noastră dispune de o legislație mult prea permisivă, în ceea ce privește suferința animalelor, specificații foarte vagi fiind incluse în doua Ordine ale ANSVSA, care transpun directivele UE privind animalele de fermă în general.
Într-un material video filmat într o fermă de blană din Romania, se pot observa cu ușurință încălcări ale normelor de bunăstare a animalelor: cuștile nu au podea, ci sârmă care rănește labele, excremente cad direct pe podea, iar animalele sunt în mod vizibil foarte stresate. In urma celor 10 controale realizate în perioada 1 ianuarie 2011 – 1 octombrie 2012 de către inspectorii ANSVSA, nu a fost aplicată nici o sancțiune.

Singurele prevederi clare referitoare la animalele de blană sunt incluse în “Ghidul pentru protecția animalelor în timpul uciderii” al ANSVSA, care permite următoarele metode de sacrificare: „instrumentele acționate mecanic care penetrează creierul; injectarea unei supradoze de medicament cu proprietăți anestezice; electrocutarea; gazare prin expunerea la monoxid de carbon sau dioxid de carbon și expunerea la cloroform”.

VIER PFOTEN solicită interzicerea fermelor de blană în Romania, astfel încât țara noastră să se alăture statelor civilizate, care au refuzat dezvoltarea unei industrii a suferinței pe teritoriul lor. „Consideram ca tolerarea metodelor barbare de creștere și sacrificare a animalelor de blana nu pot fi justificate de nici un argument de ordin estetic sau economic. VIER PFOTEN cere companiilor din industria modei sa renunțe la comercializarea blănurilor  iar consumatorilor sa nu susțină prin alegerile lor industria blănurilor” a declarat Veronica Tulpan, Coordonator programe naționale Vier Pfoten.

NU BLANA ÎL FACE PE OM. SIMTE-TE BINE ÎN PIELEA TA!

Pentru mai multe informații:

[1] https://webaccess.vier-pfoten.org/owa/?ae=Item&a=New&t=IPM.Note#_ftn1
[2] https://webaccess.vier-pfoten.org/owa/?ae=Item&a=New&t=IPM.Note#_ftn2
[3] http://www.youtube.com/watch?v=Rsu5fJBRJ6o&feature=youtu.be
[4] https://webaccess.vier-pfoten.org/owa/?ae=Item&a=New&t=IPM.Note#_ftnref1
[5] http://www.ansvsa.ro/documente/legislatie_specifica/5.html
[6] http://www.ansvsa.ro/documente/admin/Ordin%2016%20din%202010_21255ro.pdf
[7] https://webaccess.vier-pfoten.org/owa/?ae=Item&a=New&t=IPM.Note#_ftnref2
[8] http://www.ansvsa.ro/documente/legislatie_specifica/Anexaghiducidere.htm

Surse info : http://www.ansvsa.ro/documente/legislatie_specifica/5.html, http://www.ansvsa.ro/documente/admin/Ordin%2016%20din%202010_21255ro.pdf, http://www.ansvsa.ro/documente/legislatie_specifica/Anexaghiducidere.htm

Surse foto: Vier Pfoten

Despre autor
Doctor in Geografie si amenajare teritoriala al Universitatii din Lille, pasionata de natura si de calatorii.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress