Animale cu blană cu și fără stăpân – un viitor promițător cu ajutorul organizației Vier Pfoten – comunicat de presă

Fie că este vorba de patrupede folositoare la casa sau garderoba omului, fie că acestea reprezintă o piedică în dezvoltarea armonioasă a societății, omul le este dator să se asigure de buna relație între acestea și mediul în care trăiesc. Un pas important pentru rezolvarea eficientă a problemei câinilor și pisicilor comunitari, care ar trebui urmărit mai des și în România, se pare că a fost făcut de Primăria orașului Sofia, în cadrul unui parteneriat de 10 ani cu Vier Pfoten, prin efortul direct depus de primarul Iordanka Fandakova și Helmut Dungler, fondatorul și președintele organizației.Fur Farm - Mink

Parteneriatul presupune amenajarea unei clinici veterinare, în care voluntarii organizației Vier Pfoten vor steriliza câinii și pisicii fără stăpân din capitala Bulgariei. Targetul anual este de 2000 de câini și pisici care populează străzile orașului Sofia și împrejurimile sale. Acțiunea se va adresa și deținătorilor de animale care nu pot suporta costurile unei sterilizări la o clinică veterinară obișnuită, dar care nu își mai doresc pui de la animalul de companie. Ca și în România, problema câinilor și pisicilor fără stăpâni s-a acutizat în ultimii ani. Până la luarea deciziei realizării parteneriatului dintre Primăria Sofiei și Organizația Internațională Vier Pfoten, se vehiculau multe soluții mai mult sau mai puțin etice împotriva animalelor fără stăpân din Bulgaria. Din partea presei și a politicienilor veneau propuneri cutremurătoare, ca aceea a uciderii în masă a animalelor comunitare, însă din fericire, s-a ajuns la concluzia că eradicarea populației de animale fără stăpân nu e o soluție recomandată.

caineeeParteneriatul desfășurat cu succes până acum în Bulgaria ar trebui să ne pună și pe noi pe gânduri, în legătură cu destinul viețuitoarelor din preajma blocurilor și caselor noastre. Preferabile ar fi măsurile legislative ferme prin care autoritățile locale să fie obligate să sterilizeze, să vaccineze și să deparaziteze animalele fără stăpân și să asigure adăposturi adevărate pentru acestea, în care supravegherea, îngrijirea și hrănirea să fie realizate de un corp restrâns, dar responsabilizat, de medici, asistenți și îngrijitori veterinari. În jurul marilor orașe, cel puțin cele reședință de județ, există clădiri odinioară având folosință agricolă, lăsate după 1989 în paragină, care ar putea fi convertite în adăposturi pentru câini, transformate din temelii în clinici veterinare, departe de aglomerația din centrele urbane. Acolo ar fi mediul potrivit pentru acordarea ajutorului patrupedelor fără stăpân, în felul acesta asigurându-se și câteva locuri de muncă pentru personalul pregătit în domeniu. Edilul Sofiei ne dă un exemplu și mai convingător, declarând pentru Vier Pfoten că intenționează să deruleze o serie de campanii de conștientizare și responsabilizare a proprietarilor de câini, în felul acesta asigurându-se că va scădea numărul animalelor abandonate.

caineÎntr-adevăr, eutanasierea, practicată în Bulgaria în anii 1990, nu este o soluție nici ecologică și cu atât mai puțin etică pentru patrupede. Urmând recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, dar și a experților Vier Pfoten, s-a hotărât ca din 2008 Bulgaria să aplice în masă sterilizarea câinilor fără stăpân. Și în București se fac, încet-încet, pași mărunți pentru cruțarea vieții animalelor fără stăpân și totodată, pentru ușurarea vieții locuitorilor care, în condițiile creșterii necontrolate din ultimii ani a numărului de câini, mai ales, se simt din ce în ce mai puțin confortabil pe străzi și bulevarde, știind că oricând pot fi atacați de o haită de câini. În acest sens, Sectorul 6 deja colaborează cu organizația Vier Pfoten, punându-i la dispoziție o clinică veterinară pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea de sterilizare.

China 01 2008Se pare, în sfârșit, cel puțin pentru orașul Sofia, că există două “centre” ale câinilor abandonați, primul în cartierele de rromi, iar al doilea în satele limitrofe. Proiectul vizează și sterilizarea pisicilor fără stăpân, pentru care deja s-au deschis tratativele de colaborare cu șase clinici veterinare din Sofia.

Într-un plan mai îndepărtat, la Amsterdam, organizația Vier Pfoten acționează cu rezultate formidabile și în ceea ce privește drepturile altor animale cu blană, de data această utilizate în industria textilă. Este vorba de fermele de nurci din Olanda, care vor fi eliminate până în 2024, conform hotărârii Senatului din data de 19 Decembrie 2012.
Crescătoriile de nurci pentru blană constituiau o ”nestemată” economică la nivelul industriei textile a Olandei, cu cele 6 milioane de capete/an. Demersul adoptării hotărârii a fost anevoios, susținătorii inițiativei Vier Pfoten trebuind să înfrunte ostilitatea fermierilor pentru care problema financiară este pe primul plan, în toată această afacere cu blana de animale pentru industria modei. De aceea, proiectul inițial a fost modificat astfel încât sa intre în vigoare în 2024, urmând ca fermierii sa beneficieze de compensații totale în valoare de 28 de milioane de euro.

Fur Farm - MinkHotărârea de anul acesta nu este prima, aceasta survenind după ce în 1995 și 1998, Olanda anunțase interdicția asupra fermelor de vulpi și șinșile, printr-o lege intrată în vigoare abia în 2008. Fiind una din cele mai mari producătoare de blană naturală din Europa, alături de state precum Danemarca, Finlanda și Polonia, interdicția va constitui un exemplu pentru celelalte state. Atât în România  cât și în țările vest-europene, animalele pentru blană sunt, în general, crescute în condiții insalubre și sacrificate în cele mai crunte moduri. De aceea, Vier Pfoten, prin vocea noastră, a tuturor susținătorilor drepturilor scrise și nescrise ale animalelor, fie că sunt ele câini comunitari, sau exemplare crescute pentru valorificarea blănii, roagă legislativul românesc să adopte o interdicție totală asupra celor 10 ferme de blănuri existente la ora actuală la noi în țară.

In cazul în care printre cititori există oameni care au legătură directă sau indirectă cu industria textilă și casele de modă, le adresăm un sincer îndemn spre a se gândi de două ori înainte de a folosi blana ca materie primă în realizarea articolelor vestimentare de acum încolo…Credem că efortul organizațiilor care militează pentru drepturile animalelor și pentru crearea unui mediu armonios între acestea și nevoile sau neglijențele umane ar da roade mult mai repede dacă măcar un ”actor” din industria modei ar susține conștient și constant inițiativele lor.

Surse foto și informații: comunicate de presa Vier Pfoten, prin amabilitatea doamnei Livia Cimpoeru, Press Officer, VIER PFOTEN, Romania

Despre autor
Studentă în anul II Master, specializarea Climatologie și Resurse de Apă, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress