Angelica (Angelica archangelica) – Iarba ingerilor

Angelica (Angelica archangelica sau Angelica officinalis) este o planta erbacee, intalnita foarte rar in flora montana. Este o specie ocrotita de lege si de aceea este cultivata foarte des pentru obtinerea diverselor preparate medicinale.

Angelica archangelica inflorea la data la care Sfantul Arhanghel Mihail era sarbatorit (8 mai dupa calendarul vechi). Acum planta infloreste la sfarsitul verii. Legatura cu Sfantul Arhanghel Mihail este explicata prin numele acestei plante, care vine de la un vis al unui calugar, in care Sfantul Arhanghel Mihail apare si ii dezvaluie calugarului ce planta sa utilizeze pentru a ajuta oamenii afectati de ciuma bubonica raspandita in Europa in 1665. Cand intr-adevar s-a descoperit puterea terapeutica extraordinara a angelicai, aceasta a fost culeasa aproape in totalitate.

Putem recunoaste Angelica archangelica dupa florile alb-verzui mici si numeroase si frunzele de culoare verde-inchis, de forma penat-sectata. Compozitia chimica a acestei plante ii ofera statutul de planta vindecatore pentru o gama variata de boli si afectiuni. Radacinile de angelica contin uleiuri esentiale bogate in substante amare, cumarine, acid malic si multe alte substante active.

Preparatele naturiste se obtin din radacini, seminte, frunze si tulpina de angelica. Acestea se pot gasi sub forma de: tinctura,  radacini maruntite pentru prepararea decoctului, comprese (folosirea externa a frunzelor de angelica in afectiuni ca: dureri reumatice, senzatie de mancarime, guta), dar si otet.

Printe bolile si afectiunile care pot fi vindecate cu ajutorul produselor naturiste pe baza de angelica, enumeram: lipsa poftei de mancare, dureri de cap cu substrat nervos, psoriazis, afectiuni tiroidiene (in combinatia cu alte plante medicinale ca: salvia, tataneasa, coada calului, urzica, ciubotica cucului, dragaica, nalba, trifoiul rosu, etc), gastrita, crampe uterine, sterilitate atat la femei, cat si la barbati, hepatita, reumatism, afectiuni ale ficatului, digestie dificila, simptome ale menstruatiei si circulatie deficitara a sangelui.

Exista mult mai multe afectiuni ce pot fi tratate cu ajutorul acestei plante medicinale, tradional mentionandu-se ca doar oamenii cu sufletul curat pot primi vindecare de la Angelica archangelica.

Povestea interesanta si rolul benefic in sanatate ne atrage atentia ca Angelica archangelica este o planta cu puternice valente misterioase si medicinale. De asemenea, nu trebuie sa neglijam importanta plantei medicinale Angelica archangelica in flora spontana a Romaniei, in domeniul terapiilor naturiste cat si in peisajul cultural si imaterial.

Mai multe detalii despre rolul plantelor in sanatate gasiti aici.

Articol scris de Tudor Alina, doctorand la Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti.

Referinte:

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress