Tutunul ucide. Dar ce ştim despre ţigara electronică?

În ziua de astăzi nu mai reprezintă un secret că nenumărate persoane au recurs la ţigara electronică ca o alternativă “sănătoasă” în schimbul  celei normale. Cunoaşteţi însă pericolele la care vă supuneţi? Sunteţi conştienţi de acestea, dar pentru a va satisface o plăcere alegeţi să le ignoraţi? Nimic mai greşit decât ignorarea anumitor aspecte care vă pot prejudicia grav sănătatea.

Au existat reportaje la televizor în America şi nu numai, fiind apoi preluate şi de români, despre cât de toxice sunt ţigările electronice. Bineînţeles că un fumător înrăit îmi va spune ca sunt mai nocive decât ţigările normale motivul fiind evident. La polul opus se află fumătorii care doresc să renunţe la ţigările normale cu nicotină şi vor susţine că ţigările electronice NU sunt nocive. Problema este destul de simplă. Există două mari tabere (excluse nefumătorilor care vor protesta împotriva ambelor tipuri de ţigări şi bravo lor): cele care vând ţigări normale şi cele care vând ţigări electronice (este un fapt binecunoscut că afacerile cu tutun şi mai nou cu “e-ţigări” sunt extrem de profitabile, atât pentru producători cât şi pentru comercianţi). La nivel global, unde bătălia pe interese se află pe o altă scară de oportunităţi, este mai uşor să închizi ochii, să te faci că nu vezi anumite produse care dăunează oamenilor, pentru că în fond şi la urma urmei suntem prea mulţi (oameni) care populăm planeta şi consumăm resursele din ce în ce mai puţine şi este „normal” ca o “selecţie naturală” să-şi facă treaba.

Problema cea mai gravă intervine atunci când TU, cel sau cea care citeşti acest articol, nu ştii cine are de fapt dreptate.1085390_531645566902118_432779807_n

Ce este de fapt ţigara electronică?

În anul 2003, farmacistul chinez Hon Lik a creat un dispozitiv metalic care se aseamănă cu o ţigară tradiţională, dar care este alimentat cu baterii şi care nu scoate fum alb-albăstrui, ci vapori. Denumit „ţigara electronică“ sau „e-ţigara“, dispozitivul a fost introdus pe piaţă un an mai târziu, având un succes modic în rândul chinezilor. Prezentată drept o alternativă la fumatul tradiţional, ţigara electronică oferă consumatorului senzaţia fizică a fumatului clasic, în timp ce doze de nicotină sau de non-nicotină sunt inhalate şi eliminate sub formă de vapori.

Preţurile pot varia între 80 şi 200 lei în funcţie de componente şi design.

1069015_531645563568785_673336321_nDin ce este alcătuită ţigara electronică?

Este compusă dintr-o baterie, un cartuş care conţine o substanţă ce, odată venită în contact cu o rezistenţă sau cu un vaporizator, produce vapori ce pot fi inhalaţi. La unul dintre capetele aşa-zisei ţigări, aprinderea este simulată de beculeţe LED, la capătul celălalt putând să fie fixat un soi de muştiuc.

Compoziţia unei ţigări electronice

Aceste ţigări sunt clasificate în categoria produselor electronice, inclusiv în România. Fiind promovate ca o alternativă sănătoasă la ţigările clasice, aceste dispozitive nu sunt supuse astfel unor reglementări clare privind siguranţa asupra organismului, cum sunt dispozitivele medicale, de exemplu. Tocmai acest aspect îi nelinişteşte pe medici, care se arată îngrijoraţi de compoziţia lichidului din ţigările electronice. Mai mult, compoziţia exactă nu este specificată pe etichetele produselor.

Nu de fiecare dată este trecută cantitatea de nicotină, asta în primul rând, apoi, în al doilea rând, unele ţigări electronice conţin substanţe care intră şi în compoziţia ţigării obişnuite. Există producători care, la ora actuală, fac cunoscute aceste substanţe, iar alţii care nu fac asta. De aici şi aceste reţineri legate de utilizarea ţigării electronice şi ideea că efectele nocive trebuie să fie verificate prin studiu de lungă durată“, explică profesor doctor Florin Mihălţan, preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie (SRP).1079413_531645570235451_262507947_n

Adevărul ascuns de pe etichete

Ţigările electronice pot să conţină o cantitate de nicotină care variază între 0 şi 18 mg, arome artificiale, extract de vanilie, propilenglicol, dietilenglicol, folosit în producerea antigelului, glicerol sau glicerină vegetală. Pe de altă parte, în lichid s-au mai descoperit nitrozamine, substanţe asociate cu cancerul, iar în urma unei analize efectuate de o echipă de cercetători italieni s-au mai găsit urme de metale grele precum plumb, arsenic sau crom. Inhalarea acestora poate provoca cancer la plămâni, tiroidă sau laringe, se arată în studiul efectuat de echipa de medici din Italia.

Pe marea majoritate a etichetelor am citit personal următoarele componente care sunt trecute la rubrica Base Ingredients: VEGETABLE GLYCERINE, PROPYLENE GLYCOL, VANILLA EXTRACT, LINALOOL. Dacă acestea sunt ingredientele de bază, care sunt celelalte?… Pe eticheta nu sunt menţionate…

Glicerina Vegetală: este un lichid secundar, obţinut prin prelucrarea plantelor, folosit în compoziţia multor produse (siropuri, produse farmaceutice, cosmetice), fiind considerat şi un aditiv alimentar. Glicerina vegetală e responsabilă de producerea “fumului” de către ţigara electronică. Cu cât cantitatea de glicerina din e-lichid e mai mare, cu atât se produc mai mulţi vapori. Acestea sunt informațiile de pe site-ul http://tigara-de-cluj.ro; este normal că nu incriminează unul dintre componente.

Glicerina e glicerol, adică CH2-OH-CH-OH-CH2-OH; nu există glicerină vegetală, probabil că mai pun ceva în ea şi o „lansează” ca fiind “vegetala”; nu este toxica pentru uz intern în doze mici (de ordinul gramelor).

Tot pe site-ul enunţat mai sus, un alt element prezentat este Propilen Glicolul: este un lichid incolor, insipid, umectant, cu bune proprietăţi bacteriostatice şi se poate conserva pentru mulţi ani. Propilen glicolul este un aditiv alimentar şi este folosit ca excipient pentru produsele farmaceutice pe bază de plante. Funcţia cea mai importantă a propilen glicolului este aceea că intensifică aroma prezentă în e-lichid dar este şi “producător” de vapori. În continuare, site-ul încearcă să ne convingă (în cele mai multe cazuri şi reuşeşte) că nici unul din componente nu este toxic şi de ce credeţi? Pentru că se mai află şi în alte produse de larg consum.

Propilen glicolul este o substanţă chimică a cărei prezenţă în e-lichidul ţigărilor electronice a fost mult contestată. Totuşi, după o simpla căutare pe wikipedia.org, se constatată că această substanţă este intens folosită pentru: produse farmaceutice (de remarcat aici diazepam-ul), produse de patiserie (folosit ca solvent pentru coloranţi alimentari), industria produselor cosmetice etc. Utilizarea pe termen lung are risc de toxicitate scăzut. Oricum, acum se poate utiliza e-lichidul având la bază ori propilenglicolul (PG) ori glicerina vegetală (VG).

Ca licenţiată în domeniul „Ştiinţa mediului”, pot afirma cu tărie că de cele mai multe ori numeroase produse farmaceutice au un efect mai mult dăunător decât cel dorit, aşa că faptul că această substanţă există şi în produse farmaceutice nu reprezintă un „plus”, în special atunci când substanţa în cauză se găseşte în medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală. Oare de ce? :) De asemenea, toxice pentru organismul uman dar şi pentru mediul înconjurător sunt şi produsele cosmetice, spre exemplu cele care conţin freon (deodorantele) sau cele care conţin săruri de Al (sunt cancerigene), însă de cele mai multe ori populaţia este informată despre aceste lucruri mult prea târziu, în principal din interese economice. Produsele de patiserie reprezintă un alt exemplu eronat de produs “sănătos”, consumat de o mulţime de oameni, deoarece pe lângă faptul că afectează aspectul fizic (îngraşă) sunt pregătite folosind uleiuri rafinate, dublu rafinate şi margarină, cel din urmă fiind extrem de cancerigen, iar primele două prezentând pericol atunci când se foloseşte „reţeta” marilor lanţuri de fast-food-uri (gătirea în acelaşi ulei).

Linaloolul este folosit în insecticidele utilizate împotriva puricilor şi gândacilor de bucătărie (http://en.wikipedia.org/wiki/Linalool).

Nu vă lăsaţi păcăliţi de faptul că anumite elemente din ţigările electronice se găsesc în alte produse de consum sau în plante. Există plante otrăvitoare, toxice, care dau dependenţă etc.

În concluzie: vă lăsaţi “aburiţi” de aceste produse?

Surse foto şi informaţii: 

http://www.20minutes.fr/societe/1163473-20130528-cigarette-electronique-est-elle-nocive

http://sciencesetavenir.nouvelobs.com/sante/20130528.OBS0965/dangereuse-la-cigarette-electronique.html

http://adevarul.ro/sanatate/medicina/foto-Tigara-electronica-moft-medicamentn-1_51d18cc0c7b855ff56ec5c49/index.html

http://tigara-de-cluj.ro/ro/content/6-tigara-clasica-si-tigara-electronica http://en.wikipedia.org/wiki/Linalool

Articol realizat de Alexandra Vieru, licenţiată în Ştiinţa mediului, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucureşti

Despre autor
Acest user este dedicat tuturor colaboratorilor Greenly! Studenti, masteranzi, doctoranzi sau pur si simplu oameni din intreaga tara, din intreaga lume care impart aceeasi pasiune, ecologia. Si isi doresc sa-si imparteasca ideile prin intermediul revistei Greenly. Le multumim din toata inima!
5 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. Tigara electronica nu contine dietilen glicol. In 2009, FDA a testat 18 cartuse de la 2 companii de tigari electronice. Din pacate, in unul dintre acele cartuse a fost o cantitate mica (aprox 1%) de dietilen glicol (un stabilizator de umiditate, mult mai toxic, folosit la antigeluri). Desi, aceasta cercetare nu a fost concludenta, iar in testele care s-au efectuat dupa nu s-a mai gasit nicio urma de dietilen glicol, FDA s-a folosit de acest lucru pentru a sustine ca tigara electronica este cancerigena. Este destul de trist faptul ca FDA a incercat sa se foloseasca de aceste rezultate neconcludente pentru a face un intreg raport si pentru a compromite imaginea tigarilor electronice la nivel mondial. De asemenea, este destul de patetic, ca nu au prezentat aceasta situatie intr-o perspectiva corecta.

  Studiile realizate pana in prezent au stabilit un lucru foarte clar: tigara electronica este mai sigura decat tigarile din tutun. Se stie exact ce contine e-lichidul de la tigara electronica, se stiu exact efectele pe termen scurt.

  Exista peste cateva milioane de fumatori care au reusit sa renunte la fumat cu tigara electronica si care se declara mai sanatatosi.

 2. Sa inteleg ca dumneavoastra nu sustineti tigarile electronice doar pentru ca aveti un site cu ele, ocazie prin care va faceti si reclama aici, ci pentru ca sunteti absolut sigur de compozitie si de faptul ca sunt mai sanatoase comparativ cu cele normale. Bineinteles ca acest articol a dezbatut si aceasta problema si anume a celor care vand aceste produse, cum este cazul dvs., a celor care vand tigari normale si a celor care nu folosesc nici una din cele amintite. Va intreb eu pe dvs. cum ati putea sa spuneti ca ceea ce vindeti nu este BUN sau sanatos? Studiile existente, la fel cum ati precizat, atesta faptul ca aceste tigari electronice sunt mai bune decat tigarile din tutun, asta nu inseamna ca sunt BUNE / SANATOASE. Si daca se stiu efectele pe termen SCURT, cum de sunteti absolut sigur ca pe termen lung nu au efect cancerigen sau in orice caz nesanatos corpului uman? O intrebare fara raspuns… De ce? Pentru ca nu exista studii pe termen lung, si nici dvs care vindeti aceste produse nu puteti sa raspundeti.

 3. dupa ce am citit acest articol,parerea mea este urmatoarea: ideea principala pe care merge tot acest articol se regaseste si in discursul marilor companii ce produc tigarile normale,adica e-tigara e un rau mai mare decat o tigara obisnuita,companii ce pierd miliarde de euro anual,companii care de curand cumpara patente pentru e-tigari…
  in articol se vorbeste despre unele componente ce intra in compozitia substantei folosita pentru e-tigara,si anume nitrozamine, acest compus mai intra si in carnea conservata si produsele prajite, berea si unele tipuri de branza,spre ghinionul meu eu am oarecare experienta in industria alimnetara,desi nu sunt licentiat in acest domeniu,ci posed doar un atestat si zeci de ore petrecute prin diferite unitati alimentare,deci nu mai trebuie sa consumam carne conservata,produse prajite,bere sau unele branzeturi.mai este amintit si LINALOOL care este de fapt un produs natural fiind produs de anumite plante precum: menta, scortisoara, fructe de citru,el este autorizat de Food and Drug Administration (FDA) ca agent de aroma pentru mancare,ca sa fiu corect el este restrictionat de Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) in folosirea de parfumuri,pentru ca poate produce alergii sau exeme.dar nu este interzis de nici o institutie internationala,ci doar are o restrictie de utilizare,in cantitati mici.iar despre Propilen glicolul sau E 1520 cum mai este cunoscut autorul acestu articol tot “abureste” in articol, defapt e pe lista E-urilor periculoase,asta e corect,dar este folosit in zeci de produse fiind folosit ca solvent, agent de umectare, agent de dispersie, indulcitor,atat legislatia europeana prin directiva 2001/5/EC il considera legal,cu conditia ca sa fie folosit astfel ca într-un kilogram de produs final să nu se regăsească mai mult de un gram de propilen glicol indiferent de scopul pentru care este folosit,si autoritatile americane il considera legal in alimentatia omului,dar atentioneaza ca poate sa produca stări depresive ale sistemului nervos central, putand fi neurotoxic şi cardiotoxic.o tigara normala pe langa nicotina,gudron si monoxid de carbon mai contine unele substante cum ar fi zahar invertit, glicerina, etanol, acid citric, miere, cacao, sirop de porumb sau extract de prune,plus substante chimice, aditivi si coloranti folositi in fabricarea hartiei pentru tigareta si a filtrului: aluminiu, cupru, acetona, tartrazina, oxid de fier sau talc.acetea fiind mult mai daunatoare decat substantele folosite in substanta pentru e-tigara.eu ffolosesc de ceva timp e-tigara,dupa o luna de folosinta am depus un efort continuu de peste 3 ore,nu am resimtit probleme de respiratie,intepaturi in piept,cum resimteam atunci cand fumam tigara normala,eu fumand de aproape 8 ani tigara normala.Din cauza monoxidului de carbon si a gudronului putem suferi: boli cardiovasculare,creşte tensiunea arterială,creşte colesterolul din sânge,provoca congestii cerebrale,poate provoca tromboze vasculare,irită laringele, bronhiile şi plămânii,pprovoaca cancer pulmonar,accidente vasculare cerebrale si duce la pierderea forţei fizice.eu am ales e-tigara din mai multe motive:imi protejez sanatatea,vreau sa renunt definitiv la fumat,mai multi amici au renuntat la fumat dupa 6 luni 1 an de fumat e-tigara,costuri mai reduse pe tigari normale dadeam 500-700 de lei lunar,acum cheltuiesc doar 50 dde lei,nu imi mai miroase gura,nu mai am arsuri de stomac,tigara poate provoca o hiperaciditate.nu sunt in masura sa dau sfaturi nimanui,fiecare stie ce e mai bine pentru el,dar am comentat acest articol pentru ca nu mi s-a parut corect ca e-tigara sa fie pusa la zid,si sa nu fi adusa in discutie si efectele negative a tigarilor clasice.o sa imi inchei comentariul cu citatul unui domn doctor care m-a facut sa renunt la tigara normala: “O parte din fum se amestecă în gură cu saliva, intră în sânge şi ajunge direct la creier. Fumul se absoarbe chiar şi prin piele, nimic nu rămâne neatins: plămâni, rinichi, tot.“
  DR. TRAIAN MIHĂESCU, şeful Clinicii de Pneumologie Iaşi

  • Felicitari! Sunteti printre putinii medici pneumologi din Romania care au studiat intr-adevar tigara electronica si care au inteles cum functioneaza acest produs. Din pacate exista atat de multi medici care apar la Tv si care isi dau cu parerea despre acest subiect si care nu stiu nimic despre el sau care apara interesele companiilor farmaceutice. Mai mult decat atat, refuza sa ofere fumatorilor o sansa de a scapa de tigari…ca sa nu mai spun ca isi uita juramantul pe care l-au depus atunci cand au decis sa devina medici.

 4. Daca Americani ar ramane fara fumatori si betivi ar da faliment. Marile firme de tutun sunt Americane (citeste pe ambalaj).British American Tobacco,Phillip Morris, Phillip Morris, Reynolds American
  Eu cred ca nu vor ca China sa faca bani cu T.E. si lor sa le scada veniturite.
  Important e sa existe boli sa se se vanda produse farmaceutice miracol, normal din tara tuturor posibilitatilor.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress