Parcul Național Khustain Nuruu (Mongolia) – un model de urmat

Parcul Național Khustain Nuruu este unul dintre cele mai faimoase locuri din lume unde sunt protejați caii sălbatici. Parcul se află la aprx. 100 km vest de capitala Mongoliei, Ulan Bator și este traversat de Râul Tuul. Deși Mongolia este cunoscută ca un stat în curs de dezvoltare, cu o populație, cu excepția celei din aria metropilitană Ulan Bator, predominant rurală, adânc ancorată în tradițiile străvechi de valorificare a naturii prin prisma păstoritului transhumant, se pare că la capitolul ”arii protejate” statul stă destul de bine, guvernul investind multe fonduri în asigurarea unor condiții de conservare după standarde ”occidentale”. Deși intrat în rețeaua de arii protejate a Asiei Central – Estice destul de recent, în 1993, parcul beneficiază de o protecție ridicată din partea guvernului mongol, în ciuda dificultăților economice ale țării, a modului de practicare a comuniunii omului cu natura tradițional, nebazat pe o legislație expresă în domeniul mediului, dar și a extinderii mari (cuprinde Munții Khenți), managementul Parcului Național Hustai fiind unul foarte performant.

1Motivul principal pentru care s-a înființat parcul este legat de protejarea cailor sălbatici, Takhi, deveniți la scurt timp un simbol local. Pe lângă caii sălbatici, mai sunt supravegheate și alte 44 specii de mamifere, cum ar fi cerbul, gazela mongolă, căprioara, mistrețul, capra ibex, lupul cenușiu, lynxul, vulpea și bursucul eurasiatic, dar și 459 de specii de plante vasculare, alături de alte câteva zeci de specii de mușchi, licheni și ciuperci. Pe crestele muntoase ale Mongoliei, păsările nu pot rămane nereprezentate și neprotejate…dintre acestea amintim vulturul auriu (apare și în Kazakhstan și este simbolul acestui stat), dropia, lebedele sălbatice, barza neagră, potârnichea dauriană și cucuveaua.

3Încă un record pentru acest parc este descoperirea de la începutul anilor 2000 într-un eșantion de sol a unei insecte necunoscute până atunci, căreia i s-a dat numele parcului, Epidamaeus khustaiensis (foto). Acest lucru este dovada incontestabilă că cercetările științifice nu sunt o poveste în acest parc și că acestea sunt într-un stadiu permanent de avansare. Legăturile cu lumea științifică nu se opresc aici, având în vedere că în anul 2002, prin programul Omul și Biosfera (Man and Biosphere), au fost demarcate procedurile de  înscriere a rezervelor naturale conservate în cadrul parcului pe lista IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), realizată în 2007.

Parcul Hustai Nuruu este prima arie protejată din Mongolia care a beneficiat de o protecție specială gestionată de o organzație non-guvernamentală. Între 1993-2003, acesta a fost gestionat de Asociația mongolă pentru Conservarea Naturii și a Mediului, după care parcul a fost preluat de Trustul Parcului Național Hustai (HNPT), un ONG dedicat și care reunea specialiști din toate domeniile cercetării naturii.2

HNPT desfășoară operațiuni în cinci domenii de activitate, după cum urmează:

1. Conservarea și protecția ecosistemelor și a siturilor istorice în parc;

2. Mărirea numărului de exemplare ale speciei  de cai sălbatici – Takhi – și obținerea unei populații durabile;

3. Organizarea de cursuri de instruire internaționale și de cercetare.

4. Dezvoltarea ecoturismului.

5. Dezvoltarea zonei tampon a HNP.

Trustul are în jur de 60 de angajați, care lucrează în cinci unități, după cum urmează:

1. Administrare

2. Formare și cercetare

3. Protecție

4. Turism

5. Zona – Tampon de dezvoltare, în interiorul căreia sunt conduse operațiuni în cele cinci arii enumerate anterior.

Personalul Hustai are un rol de lider în discuțiile importante în ceea ce privește modificările aduse Legii Fondului Funciar, sau Legii Zonelor -Tampon și legii Ariilor aflate în regim special de protecție. Seminarii pe aceste chestiuni au fost organizate în Hustai aproape în fiecare an. Pe de altă parte, echipa Hustai participă la elaborarea recomandărilor de politici și proiecte noi, cum ar fi:

- Utilizarea exhaustivă a acordurilor de concesiune pentru pășuni în sezoanele de iarnă / primăvară, primele acorduri asupra conservării pășunilor de vară / toamnă, precum și a celor de gestionare a puțurilor.

- Consolidarea Consiliilor care se ocupă cu gestionarea zonelor-tampon, ca și instituții importante pentru a discuta și pentru a decide cu privire la chestiuni majore legate de conservarea, precum și dezvoltarea durabilă a parcului.

- Dezvoltarea și punerea în aplicare a unui plan integrat de gestionare zonei-tampon.

- Elaborarea unui sistem de micro-credite acordate comunităților umane sărace locuitoare ale parcului.

- O abordare bazată pe promovarea turismului va fi stabilit în Mongolia, în care se vor stabili pentru prima dată standarde și reglementări pentru eco-turism.

4In loc de concluzie, este esențial de menționat că parcul nu numai că protejează unele specii care, aparent, nu aduc nici un beneficiu comunităților umane mongoleze, dar prin managementul integrat al său, se acordă o atenție sporită avantajelor sociale ale conservării naturii în această formă. Comuniunea societății cu natura merge atât de departe în Mongolia, încât s-a ajuns în august 2008 la tipărirea unui ziar dedicat parcului, cu numele ”Hustai news”. Acesta apare de patru ori pe an și oferă informații cu privire la proiectele desfășurate de cercetători pentru ecosistemul din interiorul parcului, recomandări privind managementul menținerii fermelor și pășunilor, despre activitatea Consiliului și Comitetului parcului cu sediul în cadrul zonei-tampon, sau anunțuri despre proiecte de training în materia protejării naturii, cu posbilități ulterioare de angajare pentru voluntari.

5De când activitățile inovative de conservare a habitatelor din cadrul Parcului National Khustain Nuruu au început să ia calea mijloacelor de informare în masă, interesul asupra zonei a crescut și s-a încercat acordarea unor și mai mari fonduri pentru ajutorarea comunităților umane locale. Acestora li s-au acordat subvenții pentru investiții în pășunatul și cultivatul prietenoase cu natura și li s-a promis consiliere în orice problemă care implică gestionarea durabilă a resurselor naturale din cadrului parcului.

Bibliografie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Khustain_Nuruu_National_Park

http://hustai.mn/?alang=2

http://wikitravel.org/en/Khustain_Nuruu_National_Park

http://www.hustai.mn/index.php?pageID=53

Despre autor
Studentă în anul II Master, specializarea Climatologie și Resurse de Apă, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress