Muntele unic Roraima

Localizat în regiunea Amazonului, Muntele Roraima, cunoscut și ca Tepuy (“tepuy” în limba amerindienilor Pemon semnifică “casa zeilor”), este cel mai înalt din lanțul muntos Pacaraima. Muntele se află chiar la granița dintre Venezuela, Brazilia și Guyana iar culmile sale verticale se înalță la peste 2500 m (2810 m).

747px-Venezuela_relief_location_map_(+claimed)

De asemenea, muntele este considerat a fi unul dintre cele mai vechi formațiuni gelogice de pe Terra, datând din Precambrian (acum 1,8 miliarde de ani). Sir Walter  Raleigh a fost primul care a descris acest munte deosebit, prin anii 1596, spunând că este un munte cu o suprafață netedă de 31 kilometri pătrați și cu stânci verticale de 400 m.

800px-Roraima3_(79)

Parte din Parcul Național Canaima, Muntele Roraima este considerat un loc unic pe Pămînt unde se pot întâlni plante rare și cascade cu ape limpezi.

mount roraima breathtaking-landscapes-04-angel-fall-dragon-falls-venezuela-2

Un lucru interesat îl reprezintă faptul că depozitele vechi ce alcătuiesc formațiunea Roraima sunt originare din Scutul Saharian din vestul Africii de nord și explică ideea conform căreia în trecutul geologic a existat un singur uscat. Separarea uscatului a fost posibilă prin intermediul unui rift ce a determinat deschiderea Oceanului Atlantic, acum 200 de milioane de ani.

Aerial image of Tepuis, Venezuela South America: Mount Roraima (

Muntele Roraima face parte din sectorul central al Podișului Guyanei și reprezintă o mesă abruptă, un martor izolat de gresie roșcată cuarțoasă, așezat pe un soclu de diabaze și prezintă un relief tipic numit tepuy. Acest tip de relief caracterizează platourile înalte cu interfluvii plate și versanți foarte abrupți și a luat naștere prin înălțarea unor sectoare a scutului brazilian supuse unei nivelări în prima fază de evoluție.

Mount Roraima in Venezuela

În Parcul Național Canaima, mai exact la sudul acestuia, în cadrul formațiunii muntoase Auyan Tepuy, se scurg apele râului Ciurun ce formează cea mai mare cascadă din lume, cascada Angel (979m).

Angel-Falls-Highest-Fall

Referințe:

Wikipedia, Jeevithay, Dailymail, Pricetravel, Goista.

-Târlă L., 2012, Geografia continentelor extraeuropene (I), America, Africa și Antarctica,Universitatea din București.

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress