Lacul Știucii

Lacul Știucii este situat în Câmpia Transilvaniei, la 10 km de Gherla, pe Valea Bontului, un afluent al Fizeșului, în comuna clujeană Săcălaia (între comunele Fizeșu Gherlii și Sic). Acesta se remarcă în mod special prin biodiversitate – aproximativ 300 de specii de păsări – și gradul ridicat de naturalitate, datorită primirii statutului de Rezervație Naturală încă din anul 1966.

Numele lacului este destul de sugestiv, acesta fiind recunoscut pentru populațiile mari de știucă, aici înregistrându-se cele mai mari capturi. Localnicii susțin că lacul s-ar fi format, paradoxal, în urma prăbușirii unei mine de sare. În prezent, apele sale sunt dulci datorită colmatării cu aluviuni aduse de pe versanți și depunerii sedimentelor de natură organică ce împiedică apa să vină în contact cu sarea.

Unicitatea lacului este dată de câteva caracteristici:

-          gradul redus al intervenției umane;

-          cea mai mare adâncime a unui lac natural de apă dulce din țară;

-          singurul lac interior din Câmpia Transilvaniei pe care se dezvoltă plauri (formațiuni de stuf plutitor), la fel ca în Delta Dunării.

Lacul este alimentat de pâraie și numeroase izvoare care-i asigură un volum de apă relativ constant. Luciul apei ocupă o suprafață de 26 ha, iar stufărișul din jur se întinde pe 120 ha. Astfel, lacul împreună cu stufărișul ce îl înconjoară și cel dezvoltat pe văile afluente constituie un complex de ecosisteme caracteristice zonelor umede.

În afară de știucă, lacul oferă o gamă variată de pește, dintre care cele mai importante specii sunt: somonul, carasul, crapul, linul, plătica. Adâncimea exactă a lacului nu se cunoaște, însă oficial se spune că are în jur de 10 – 12 metri.

Sunt multe legende despre acest lac, în special cele legate de capturile uriașe sau de existența unui sat pe fundul lacului, care „înghițea” în fiecare an câte un scafandru.

Dacă sunteți pasionat de pescuit sau iubitor al naturii, Lacul Știucii este un loc potrivit pentru dvs.

Sursa info:

http://turistclujan.wordpress.com/tag/lacul-sacalaia/, http://medias71-72.ro/?p=1128, http://simplis.wordpress.com/2009/08/06/lacul-stiucilor-sacalaia-cluj/, http://www.pensiunealaculstiucii.ro/ro/zona/intro

Sursa foto:

http://www.panoramio.com

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2022 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress