Dettifoss – grandioasa cascadă a Islandei

Situată în Parcul Național Vatnajökull, dinspre partea nordică a Islandei, maiestuoasa cascadă Dettifoss își trage obârșiile din râul Jökulsá á Fjöllum, la rândul său scurgându-se din ghețarul Vatnajökull.

Dettifoss_map

Este considerată a fi una dintre cele mai mari cascade din Europa, având o lungime de 100 m și un volum de apă de 193 mᵌ/s, iar apele cad pe o distanță de 45 m în cadrul canionului Jökulsárgljúfur.

800px-Iceland_near_Dettifoss_1972

Jökulsá á Fjöllum

Însă volumul apelor din cadrul cascadei poate crește, fie datorită vremii, fie datorită activității vulcanilor ce duc la topirea unor părți din ghețarul Vatnajökull.

Iceland_Dettifoss_1972-4

Pe drept cuvânt, cascada își păstrează renumele de cea mai puternică cascadă europeană, deoarece volumul de apă ce se scurge în canion este atât de mare încât face în așa fel ca pietrele să se cutremure sub puterea sa.

Alcătuirea geologică a locului permite scurgerea sub o formă atât de impresionantă a cascadei! Din partea vestică se poate vedea întreaga înfățișare a cascadei iar sedimentele cărate fac apa să pară neagră.

Iceland May 2008     Día 5 Dettifoss

Parcul național din care face parte cascada a fost înființat în 2008, în prezent fiind unul din cele 3 parcuri naționale ale Islandei, cuprinzând o arie de 14.200 km², fiind astfel al doilea parc național ca mărime după Parcul Yugyd Va din Rusia.

Dettifoss_panorama

Cascada a început să fie din ce în ce mai cunoscută datorită faptului că anumite scene din filmul Prometeus au fost filmate în acest loc, iar de atunci unii localnici au început să o numească “Cascada lui Prometeu”.

prometheus_dettifoss

Referințe:

Ilovetraveling, Film in Iceland, Wikipedia.

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress