Dragostea pentru apă mi-am deprins-o încă de mică, pe când îmi petreceam vacanțele la bunica, departe de teme, profesori și zgomotul asurzitor al orașului. Imi aduc bine aminte cum copii satului mergeau pe uliță, mânați de gândul scăldatului. La vârsta de 8 ani, în mintea mea era un singur lucru – apa înseamnă energie, zarvă, viață. Părerea nu mi-am schimbat-o nici până acum, cu atât mai mult cu cât dovezi sunt la tot pasul.
Iată-ne pe data de 22 martie, gata de a sărbători Ziua Mondială a Apei.
Și așa cum ne-a învățat de doi ani încoace, Asociația Română de Limnogeografie, a organizat și în acest an un workshop dedicat Zilei Mondiale a Apei, denumit: Anul Internațional al Cooperării în Domeniul Apei.
Evenimentul s-a desfășurat miercuri, 20 martie 2013, în sala Mircea Vulcănescu, din incinta Bibliotecii Naționale a României. Sala a fost încăpătoare pentru sufletele tinere, pregătite de noi perspective și idei, cu mintea precum un burete, gata să absoarbă fiecare informație dezbătută de prof. univ. dr. docent Petre Gâștescu, prof. univ. dr. Ion Zăvoianu și doamna director științific al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Mary-Jeanne Adler, aceasta din urmă fiind și cea care a deschis sesiunea de discuții.
Doamna Mary-Jeanne Adler a pus accent pe importanța apei în echilibrul bilanțului hidric; astfel nu putem identifica un punct din care începe, sau în care se termină ciclul natural al apei. Moleculele apei se mișcă în continuu, prin diferite procese fizice: evaporare, condensare, precipitații, infiltrație, scurgere etc.
În continuare, domnul prof. univ. dr. docent Petre Gâștescu a punctat modificările morfohidrografice și acțiunile de reconstrucție ecologică din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Dinamica țărmului a fost prezentată prin imagini satelitare LANDSAT, în care au fost identificate procese de abraziune și acumulare, și de asemenea s-a observat că țărmul s-a retras cu circa 350 m. În prezent se desfășoară un program de reconstrucție ecologică a Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Discuțiile următoare s-au purtat pe teme diverse, de la managemetul ariilor naturale protejate din zonele umede din România, tematică susținută de domnul Vladimir Toncea, și până la prezentarea revistelor educaționale și comunicarea științei, prezentare realizată de Ionuț Popa, redactor șef al revistei Terra Magazin.
Celor prezentați mai sus, li s-au alăturat cu informații de interes general și domnișoara asist. dr. Gabriela Toroimac, precum și domnul Emanuel Mailat, de la Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, dar și domnul lect. univ. dr. Daniel Diaconu. Astfel, s-a trecut de la prezentări bazate pe scurgerea maximă, la colmatarea lacurilor; de la Siret, la Argeș, și la prezentări pe tema riscului și a incertitudinii resursei de apă. Pornind de la o realitate, și anume că, mai mult de 11% din populația lumii, echivalentul a 783 de milioane de oameni, încă nu au acces la o apă potabilă sigură, iar 2,5 miliarde nu dispun de rețele de canalizare, incertitudinea sporește în rândul populației mondiale, fiind resimțită prin îndoială pentru prezent și teamă de ceea ce se va întâmpla în viitor. Consumul de apă pentru crearea unor lucruri simple, sau să le zicem așa uzuale, este unul foarte mare. De exemplu, pentru o cană de ceai se utilizează 45 l de apă, pentru o ceașcă de cafea se folosesc 1 400 l apă, iar în Grecia, pentru doar un kg de măsline se consumă 4 400 l apă (lect. univ. dr. Daniel Diaconu) – valorile includ toate resursele de apă folosite pentru a ajunge la produsul final.
Cheia acestui workshop s-a bazat pe diversitatea paletei de subiecte, ceea ce a atras un auditoriu considerabil.
Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei continuă să se desfășoare, pentru mai multe informații va invităm să accesați pagina de Evenimente Greenly, unde vă ținem la curent cu noile conferințe, workshopuri http://greenly.ro/evenimente/.
În final, nu pot să nu spun – La mulți ani, dragă resursă vitală! și să vă reamintesc de cadoul pe care il promiteam apei anul trecut, perfect valabil și anul acesta: http://greenly.ro/apa/cadoul-potrivit-cu-ocazia-zilei-mondiale-a-apei/.
Fotografiile au fost realizate de Gabriela Toroimac, mulțumiri sincere.