Upsalite- materialul viitorului descoperit accidental

Cercetătorii de la Universitatea din Uppsala, Universitas Regia Upsalensis, Suedia, au descoperit recent (de 2 ani) un material inovator, „materialul imposibil” după cum spun ei, care poate fi folosit la scară largă, în industrie sau alte domenii. Timp de 100 de ani diverşi cercetători au încercat să sintetizeze acest material, dar fără rezultat, până când un grup de cercetători suedezi (Fig. nr. 1) au găsit soluţia, în mod accidental (au lăsat soluţia în alcool peste weekend iar după aceea, luni, au descoperit un gel care se comporta într-un mod diferit când era uscat).

images (2)

Fig. nr. 1 Echipa de suedezi care a descoperit upsalite

Upsalite este un material amorf, non-toxic, stabil, un carbonat de magneziu ce absoarbe mai multă apă la un nivel scăzut de umiditate decât orice alt material existent în momentul de faţă (Fig. nr. 2). Absoarbe cu peste 75% mai multă apă într-un mediu în care umiditatea scade de la 95% la 5% (la temperatura camerei).  Este un material umplut cu pori ce au dimensiuni mai mici de 10 nm (1 nm=10-6 mm). Are o textură gelatinoasă, iar când este uscat la aer la o temperatură de 70°C se solidifică şi se transformă într-o pudră albă. Cu cei 800 m² per gram, upsalite are cea mai mare suprafaţă dintre carbonaţii metalici alcalini existenţi.

Zoom

Fig. nr. 2 Upsalite

A fost realizat în laborator în condiţii de temperatură joasă, prin introducerea de bioxid de carbon în vapori de alcool (Fig. nr.3). Cu toate că acest carbonat de magneziu se găseşte într-o cantitate apreciabilă în natură, el rar se întâlneşte în depozite geologice care să poată fi utilizate economic.

images

Fig. nr. 3 Paşii pentru sintetizarea materialului

Materialul poros, cu o structură unică în lume, poate avea diverse utilizări: în industria farmaceutică şi electronică, pentru controlarea umidităţii şi absorbţia toxinelor rezultate în urma proceselor chimice şi a revărsării de produse petroliere, izolare termică şi fonică, industria cosmetică ş.a.

Referinţe:

-http://www.disruptivematerials.com/press-room/

-http://greenbuildingelements.com/2013/07/20/upsalite-new-material-possessing-record-breaking-surface-area-and-water-adsorption-abilities/

-http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0068486#s3

-http://www.huffingtonpost.com/2013/08/05/upsalite-impossible-material-swedish-lab_n_3709055.html

Despre autor
Masteranda anul II la Universitatea din București.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress