Unul din cele mai mari dezastre ecologice din România

Trebuie să vă avertizez din capul locului că urmează un jurnal trist. Acțiunea se va desfășura în jurul unui iaz de decantare numit Valea Sesii (sau Sesei după unele surse) aflat în Munții Metaliferi. Nu voi scrie prea multe, voi lăsa imaginile să spună ce e de spus.

1

Dimineața pornim pe ruta Lupșa – Hădărău – fostul sat Geamăna. De la Hădărău se urcă pe un drum de țară cale de 4-5 km până ajungem la un pod. În vale pare a fi un lac, pe malul său câteva case.

2

La o privire mai atentă, constatăm că de fapt lacul nu prea e lac. Mai degrabă este o acumulare de nămol. Urcăm pe pod unde găsim niște conducte. Din ele se aude un zgomot semn că se transporta ceva. Suntem în Munții Metaliferi aproape de Roșia Montană; glumim spunând că pe acolo se transportă aurul.

3

Bineînțeles că nu e vorba de aur ci de steril. Acesta provine de la exploatarea de cupru de la Roșia Poieni, făcută de compania Cupru Min începând  cu anul 1978. Tot arealul ăsta pe care se întinde lacul e o adevărată zonă calamitată.

4

Iazul de la Valea Sesii este un iaz de decantare de vale, deschis (adică are un singur baraj). Barajul, construit din anrocamente, închide valea, fiind realizat între doi versanți. Tulbureala de steril este deversată în iaz printr-un sistem de conducte, care trebuie să permită dirijarea deversării spre diverse zone situate pe conturul iazului, astfel ca toată suprafața să fie ocupată.

5

Sterilul se constituie în depozit şi se reazemă pe versanţii naturali. În iazul de la Valea Şesii depozitul de steril, în cele mai multe locuri pe care noi le-am sondat, n-are consistenţă; într-un loc era formată un fel de plajă pe care am călcat şi nu ne-am scufundat. Dar nici nu am avut curaj sa mergem mai departe.

6

Apele limpezi ar trebui să ajungă într-un sistem de colectare şi evacuare, din care acestea trebuie să fie descărcate spre o staţie de epurare chimică sau spre un sistem de recirculare sau – cel mai simplu, fără costuri, fără jenă – spre un emisar (un râu curat de obicei). Sistemul de colectare şi evacuare noi nu l-am văzut, dar e drept că n-am ajuns la baraj unde ar putea să fi fost.

 7

În septembrie 2011, iazul avea în jur de 130 ha. Acesta a acoperit aproape în totalitate satul Geamăna; gospodăriile au fost răscumpărate de Cupru Min SA Abrud. Durerea cea mai mare a locuitorilor a fost aceea ca nu a fost respectată promisiunea de a se strămuta cimitirul. Sterilul a înghițit rând pe rând casele oamenilor, dealul pe care era construită biserica, cimitirul. Biserica este unul din puținii martori care ne arată că aici a fost odată o așezare omenească. Nămolul a ajuns acum la nivelul acoperișului.

8

9

10

11

12

13

14

Ce e și mai grav este faptul că asistăm la un dezastru ecologic în derulare. Sterilul continuă să fie deversat cu consecvență și nivelul iazului crește în fiecare an. De aceea cei de la Cupru Min înalță barajul an de an.

15

16

17

18

Nămolul acesta este pe alocuri brăzdat de firicele înguste de apă. Peisajul e  ireal, pe alocuri ai senzația că ești pe altă planetă. În fața ochilor ni se aștern tot felul de culori, date de substanțele deversate. Noi am numit generic aceste substanțe cianuri.

19

20

E trist să vezi cum nămolul ăsta a înghițit și continuă să înghită case, gospodării, livezi, garduri. E trist să vezi cum biserica satului, destul de impozantă de altfel, e sufocată de nămol și își duce în tăcere și demnitate ultimii ani de existență.

21

22

Cu toate astea, fiecare dintre noi, dacă nu a spus, măcar odată a gândit ceva de genul: ce culori, ce peisaj. Într-adevăr, lacul ăsta este foarte fotogenic, dar…

23

Din fostul sat Geamăna au mai rămas doar câteva case și o mână de oameni care a refuzat să plece. Oare cum e să vezi tot peisajul ăsta în fiecare zi? Și să mai ai în minte imaginea vechiului sat. Imaginea de mai sus am găsit-o pe Internet. Remarcați cât de sus se aflau biserica și cimitirul!

Vacanțele mele de vară au fost întotdeauna legate de Geamăna. Bunicii mei, toți patru, s-au născut în acest sat, spune Cosmina Holobut. În ultima vară în care am mers la Vinta, în satul Geamăna, nu mi-am stăpânit lacrimile când am văzut salcia crescând în curtea bunicilor mei din vale. Din mărul de vară, din fundul gardului de sub drum, am simțit că furam mere dintr-un loc rupt din mine, căci acea livadă e din primele imagini ale vieții mele. Toată lumea vorbește de Biserica de la Sasa, care a fost lăsată de paragină în calea nemiloasă a apei.

Nu se poate ca atunci când vii aici să nu faci legătura cu ceea ce se preconizează a se întâmplă în zona Roșiei Montane. Se spune că și acolo, pe valea Corna, se va amenaja un astfel de iaz de decantare. Și tot așa, sacrificând niște sate. Numai că acela va fi mai întins decât acesta de la Valea Sesii. Unele surse spun că va fi cam de trei-patru ori mai mare.

Am lucrat ca geolog la acest iaz de decantare, în perioada 2005-2006, în cadrul unui proiect de investigații în vederea refacerii zonei, spune dl Florin Stoican. Am supervizat realizarea forajelor chiar în corpul barajului, plus alte studii. Atunci se punea problema închiderii minei; între timp, prețul cuprului a crescut, mina s-a privatizat și activitatea s-a reluat, deci proiectul de refacere s-a pus în sertar.

Acolo nu exista niciun fel de tratare a apelor, și după simpla decantare, apa se duce printr-un sistem de sonde inverse direct în Arieș, unde la confluență efectul e vizibil și cu ochiul liber. Practic, apa meteorică în contact cu sutele de milioane de tone de sulfuri metalice din halde și iazuri le descompune în principal în acid sulfuric și metale grele. Apa care trece pe sub haldă și ajunge în iaz are pH intre 1,5 – 2, culorile sunt de la metale (Cu, Fe, Cr, Zn, As, Mn etc.).

Singurul tratament care se face, care ține aciditatea sub control, este la stația de flotație a minei, unde se adaugă var, odată cu noroiul considerat steril, ce se depozitează în iaz. Asta, alături de monitorizarea și alternarea zonelor de deversare (sistemul de sonde inverse) ține barajul în picioare, care altfel, fiind construit din calcar, ar fi dizolvat și dus la vale de apele acide. Paradoxal, iazul deși crește, atâta timp cât mina funcționează, este în siguranță, însă dacă s-ar opri activitatea, ar trebui continuată cel puțin neutralizarea acidității și operarea sondelor inverse care țin departe apa de baraj.

În zonele Apuseni și Maramureș, principalele zone afectate puternic de mineritul haotic și uneori fără rost, există în jur de 300 hotspoturi (iazuri, halde, cariere, galerii subterane), care ar necesita măsuri urgente de punere în siguranță și refacere a mediului, majoritatea pur și simplu părăsite.

După aproape o zi de umblat pe malurile iazului de decantare de la Valea Şesii, ne-am propus să ajungem pe halda de steril ce aparţine exploatării Roşia Poieni. Treaba asta nu ne-a ieșit, am ajuns numai sub haldă din cauza neatenţiei, nehotărârii şi mai ales a lipsei de timp.

24

Astfel, am traversat partea de jos a haldei, acolo unde au ajuns pietrele mai mari din sterilul depus şi împins pe haldă. Din fotografii reies alte probleme asociate tuturor haldelor de steril: generarea de ape încărcate acid, care contaminează apele de suprafaţă, eroziunea şi instabilitatea taluzului, degradarea terenurilor învecinate.

25

Am mers ceva timp printre tot felul de bolovani, am pășit pe nisipuri instabile, am traversat pâraie de culoare verde. Am călătorit practic pe tărâmuri nepământene.

Reabilitarea iazului de decantare Valea Şesii ca şi a haldei de steril ar trebui să fie făcută după încetarea exploatării. Dar oare chiar se va întâmpla asta?

Ca și concluzie: ar fi  bine ca oricare dintre noi să treacă măcar o dată și să vadă acest iaz de decantare, să tragă niște învățăminte și să nu mai repete greșelile trecutului. Fac un apel către cei care citesc acest text să arate articolul și pozele  prietenilor, cunoscuților, să îl distribuie pe rețelele de socializare.

În Munţii Apuseni se găsesc 24 iazuri de decantare. Iazul Valea Sesei, împreună cu alte două mai mici (Stefancei I si II) și haldele Geamăna, constituie depozitele de steril ale carierei Roșia Poieni. E cel mai mare iaz din Europa (peste 130 mil. tone steril), al celei mai mari cariere europene.

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii. Vă recomandăm de asemenea să citiți Legenda Bisericii Scufundate.

Sursa: bogdanbalaban.ro

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
25 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Eterna si fascinanta Romanie! Desigur ca aceasta zona va fi “reabilitata” bla bla bla…

  2. Nu pot sa cred ce se intampla…! Se pare ca “Apocalipsa” nu vine de la sine, ci oamenii o cheama…. .

  3. Fara a avea vreo intentie de a jigni oamenii ce s-au nascut si au crescut in acele locuri,poate doar pt voi eco-extremistii, pun si eu o intrebare logica : v-ati gandit macar pt o clipa la faptul ca toate asa zisele “deseuri” stocate in acele zone sunt extrase din pamant si ca,in timp,pamantul nu va face nimic altceva decat sa-si reasimileze materiile extrase ? Suntem o specie suficient de aroganta incat sa credem ca dupa cateva secole de industrie grea planeta va suferi si nu va rezista din cauza noastra? Planeta asta exista de peste 4 miliarde de ani…chiar aveti impresia ca nu o sa-si revina si de pe urma noastra…fiti seriosi…

    • Lasa textele preluate din show-urile lui George Carlin. Si daca ai fi ascultat tot, dobitoc ce esti, poate ai fi invatat ceva. Si plus de asta ca procedeele se numesc ” cyanide leaching”. Te las pe tine sa cercetezi ce inseamna asta. Si mai ales explica-mi de unde toate substantele chimice care se folosesc sunt “ale pamantului”. Dau doar doua exemple: cianura si soda caustica. Your turn duib!

  4. Doby, nu vreau sa te jignesc,dar prescurtarea numelui tau cred ca vine de la “Doby”toc.Suntem o specie aroganta?Planeta o sa-si revina de pe urma noastra?Poate si-o reveni dupa ce disparem noi.Intradevar planeta exista de peste 4 miliarde de ani,dar au fost 4 miliarde de ani fara industrializare,fara emisii enorme de CO2 , fara agenti chimici.Nu sunt vreun soi de ecologist (nu mi-au placut niciodata organizatiile astea) dar ce se intampla vorbeste de la sine.Calota glaciara mai are putin si dispare din cauza incalzirii globale,au aparut fenomene meteo extreme in zone in care de 4 miliarde de ani nu s-a intamplat asa ceva.Ia exemplu tarisoara noastra.Nu mai avem anotimpuri.avem doua sezoane:sezonul rece-o iarna aiurea care tine 4-5 luni de prin noiembrie pana pe la sf lui martie o zona de tranzit in aprilie dupa care urmeaza 5-6 luni de vara.Care crezi ca este cauza?Stiu ca sunt slabe sanse sa te conving de ceea ce zic,sper doar sa nu fie multi ca tine pe pamantul asta ca se alege praful de noi.Numai bine.

  5. Doby, chiar tot ce e acolo vine din pamint ?! Si cianura si toate substantele cu care se prelucreaza minereul tot din pamint vin ? Poate pamintul altora.
    Ai fost acolo sa vezi ca o parte din apele din acel baraj de decantare se varsa in Aries prin afluenti ? Stii ca in aval de baraj apa are o culoare ciudata, solul e de o culoare ruginie si un miros dubios pt un piriu ? Tot din pamint vin si astea ?

  6. ai mare dreptate ,,DOBY…C”….unge-te cu kk pe fata,nu-ti face nici un fel de probleme,tot din tine provine si cu timpul organismul tau il va asimila…scz de limbaj,dar cu asa specimene putem sa ne asteptam la si mai rau

  7. Domnilor si Doamnelor, degeaba va certatii ca niciunul nu stiti care ii treaba…acolo este steril si implicit apa cu concentratie foarte mare de cupru(de unde si culoarea). Acolo s-a exploatat de pe vreamea ceausista cand nu era legislatie de mediu pentru depozitarea sterilului din procesul tehnologic, acuma nu se mai poate intampla asa ceva deoarece incet incet ne dam si noi seama ca totusi trebuie sa avem niste legi cu privire la protectia mediului. bla bla bla….sunt multe de povestit.
    adevarat….arata apocaliptic…..dar statul roman este de vina, acolo trebuie facuta o ecologizare completa, tratarea apei si copertarea sterilului….
    Toate bune

  8. dodo, eu nu sint specialist in domeniu si sigur nu stiu exact care e treaba acolo, dar sigur nu trebuie sa fii specialist sa realizezi ca o parte din acele ape acide se scurg in aval de baraj, intr-un piriu, pe urma in Ariesel, Aries, Mures, Tisa, Dunare, Marea Neagra.
    Asta e ceea ce am vazut eu cu ochii mei, nu povesti, nu linkuri.

    • da vlad da……iti dau dreptate. dar cine o sa investeasca o gramada de bani intr-o statie de tratare ca sa neutralizeze metalele grele si sulfatii etc. de acolo….?statul roman? plus ca pe langa costul operarii unei statii de tratare se adauga reactivi chimici, forta de munca, analize, monitorizare si asa mai departe. toate astea costa o gramada de bani….
      cu privire la scurgeri astea de acolo putin probabil ca se duc in aries, mai repede in panza freatica si matelele grele se bioacumuleaza….asta-i baiu….
      stai linistit ca nu ajung in Dunare si chiar daca ajung, dilutia este destul de mare…
      intr-un cuvant toti avem dreptate, dar trebuie sa facem ceva nu numai sa facem comenturi si sa facem pe desteptii. hai sa propunem guvernului sa faca acolo…suntem prea putini care nu facem nimic si numai ne dam cu parerea.
      de tinut minte…mineritul nu se face cu penseta si eprubeta, in schimb se poate face responsabil din punct de vedere al protectiei mediului ;)
      toate cele bune:)

    • Vlad, nu stiu cit de specialist esti tu, dar daca nu stiai, in extragerea cuprului nu se foloseste cianura, mai ales la Rosia Poieni…dl.Florin Stoican, geologul amintit in articol cred ca ar putea confirma lucrul asta,cele bune!

      • Ok, am aflat ca nu se foloseste cianura in acea exploatare, dar vrei sa zici ca scurgerea din aval de baraj nu polueaza deloc zona ?
        Ca o fi orice alta substanta trece de baraj si albia acelui piriu are malul de o culoare ruginie. E oricum numai ecologic si sanatos nu.

  9. Specialiști sau nu…vedem cu ochiul liber dezechilibrul naturii. Acolo sunt reziduri mult prea nocive pt a mai putea fi vreodată asimilate de mediu, decât dacă mediu va însemna desert. Statul roman nu va avea niciodată bani sa ecologizeze zona. Prețul final al tonei de orice minereu exploatat “ecologic” in tara asta ar fi cu mult peste piața mondiala. Nu avem bani de investiții. RMGC va exploata respectand normele in vigoare, statul roman nu are bani. Suntem in UE. Nu ne vindem tara-o dam gratis.

  10. ce usor e sa stai in cur la calculator si sa debitezi cretinatati ! daca chiar va pasa , ati iesit la universitate sa vedeti ce fac aia acolo?

  11. De ce nu va uniti si sa iesiti in Srada in grupuri imense de oameni??? Nu neaprat sa obtineti ceva ci sa demonstrati ca stiti de planul criminal de a vinde tara! Singura sansa ptr romania e o adevarata Revolutie. Una pasnica care sa sesizese UE si US ca stiti ca va pot corupe politicienii dar nu veti fi de acord. Eu locuiesc in Statele unite. Romania e pe moarte. Generatia de tocilari indealistisi, oile comuniste care se resemneaza in fata saraciei si se revolta pe fb si link uri au distrus Ro. Si Ungurii sunt saraci dar nu se confrunta cu mizeria de la noi.

  12. ne spunem ofurile si pe strada, dar din pacate nu toti.

  13. apocalipsa a inceput deja la noi

  14. E groaznic ce se intampla ! Politicienii corupti distrug toata Transilvania pentru diferite metale, fara sa le pese de repercursiuni. Asta pentru ca ei si-au luat mita pentru a inchide ochii si EFECTIV nu le pasa de tara si de oamenii care traiesc acolo. Rosia Montana e la 60 km de Cluj si Sibiu, 30 km de Alba Iulia, Deva , 5 km de Abrud si va fi un DEZASTRU ECOLOGIC, toate aceste orase pot fi afectate sa nu mai aiba apa potabila si tot timpul expuse la un accidente. Si toate astea pentru ce, pentru ca niste politicieni corupti sa isi creasca averile!!! Ardeleni iesiti in strada, altfel o sa ramaneti fara natura, astia va distrug tara si nu le pasa pentru ca ei oricum nu locuiesc in Transilvania ( Ponta, Basescu, Crin, Sova si toti ministrii penali NU SUNT ARDELENI si NU LE PASA DE ARDEAL !! Romani iesiti in strada, haideti sa oprim hotiile acestea pentru totdeauna !!!

  15. Silviu ca multi altii de pe aceasta pagina iarta-ma ca ti spun dar ABEREZI …pune mina pe ,,goagal,, si calculeaza distantele daca de la geografie ai lipsit…Rosia Montana e la 135 km de Cluj, 83 de Alba Iulia , 95 de Deva , si al 15 km de Abrud …deci nu mai aberati sa va dati importanti ca stiti subiectul …

  16. NU !!! Dar nu pt ,,dezastre ecologice” sau alte aberatii , cu siguranta daca proiectul nu este coordonat de romani vom vedea la final groapa acoperita si copaci plantati ,dar nu pot fi de acord ca pentru 600 de locuri de munca pe o perioada de15 ani si un procent de -6 % sa vindem tot ce este acolo . NU ! Mai bine sa ramana acolo in adadancuri pe veci , dece sa inbogatim pe altii….

  17. NU POT SA CRED ,DOAMNE NU POT SA CRED ,DE CE NU SE OPRESC ,CUM SA FACI ASA CEVA .E GROAZNIC

  18. La mijlocul cuvântului se foloseşte “â”, nu “î”. Dacă tot încercaţi să salvaţi această minunată ţară, faceţi şi voi efortul de a-i salva şi limba. Ştiu ca Limba Română nu e pentru tot prostul, dar cu puţin efort şi sacrificiu se poate învăţa si această regulă banală.

    • Buna seara! Este bine ca ne-ați semnalat unele mici “scăpări” în privința scrierii cu “î” in loc de “â”. Ar fi fost și mai bine dacă o făceați fără sa jigniți…Eu, personal, verific cu cât mai multa atenție articolele, dar se mai strecoară și greșeli :).

    • Stimate Domnule Radu, vă mulțumim pentru sugestia dumneavoastră minunată. Totuși, stimabile, îmi puteți arăta în ce manual de gramatică ați găsit această „regulă banală”, cum că la mijlocul cuvântului se folosește „â” și nu „î”? Știți de ce întreb? Pentru că trebuie să-i corectați și pe Liiceanu, Pleșu, Patapievici, Mircea Vasilescu (nu știu dacă vă spun ceva numele acestea…), pentru că și dânșii fac aceeași „greșală” (vezi Dilema Veche, Adevărul și alte publicații). Notați următoarea afirmație, vă rog: „în forma de scriere cu „î” din „a” se încalcă un principiu fundamental al limbii române, și anume principiul fonetic, care spune că pentru un anume sunet există un singur semn/literă.” (Mircea Vasilescu, redactor la Dilema Veche și Profesor la facultatea de Litere)

      Cred că ar fi fost mai bine să rămâneți filosof, adică pe silent, iar dacă aveați ceva de spus, să vă fi documentat temeinic înainte și apoi să aplicați dojana. Altfel, riscați să deveniți penibil, ca în situația de față!
      În concluzie, domnule Radu, vă dau dreptate: Limba Română nu e pentru tot prostul!
      Numai bine!

4 total pingbacks la acest articol
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress