Un talentat artist marin!

CLICK PENTRU VIDEO!

Cunoscând faptul că sunt pasionată de mediul marin, un bun prieten mi-a trimis deunăzi un videoclip care m-a inspirat. Sinceră să fiu, nu cunoșteam curiozitatea pe care o voi prezenta în cele ce urmează, dar căutând câteva detalii despre fenomen, am fost impresionată de ceea ce am găsit.

Încă din anul 1995, câțiva scafandri au descoperit pe fundul Mării Japoniei forme circulare interesante, desenate în nisip de către un artist misterios. Timp de mai mult de un deceniu, originea acestor forme frumoase care tot apăreau și dispăreau a fost o enigmă pentru cercetători.

Pestele- balon, puffer fish

Forme ‘desenate’ de catre pestele-balon. Sursa foto: thisiscolossal.com

Pestele- balon, puffer fish

Forme ‘desenate’ de catre pestele-balon. Sursa foto: thisiscolossal.com

În cele din urmă, autorul acestor mici opere de artă a fost descoperit, în anul 2011. Este vorba de nimeni altul decât Peștele- balon (Tetraodontidae sp.- în engleză Puffer fish).

Studiile arată că acest tip de pește-balon trasează în nisip aceste forme neobișnuite pentru a-și atrage o parteneră. Cu ajutorul înotătoarelor, masculii desenează în nisipul peste care trec, dând naștere unor forme circulare uimitoare. Mai mult decât atât, uneori transportă mici bucăți de scoici, pentru a orna capodopera. Deși peștii au în jur de 12 cm lungime, formațiunile rezultate pot ajunge pâna la 2 m în diametru. Întreg procesul artistic durează 7-9 zile.

Pestele-balon

Pestele-balon in actiune- imagini pe etape. Sursa foto: livescience.com

Conform spuselor lui Hiroshi Kawase (cercetător la Muzeul și Institutul de Istorie Naturală din Chiba, Japonia), când capodopera este gata, femelele vin să o inspecteze. Dacă rezultatul este pe placul lor, acceptă să participe la reproducere. Uimitor este faptul că femela depune ouăle chiar în centrul formațiunii circulare, masculul fertilizându-le apoi la exterior. Ulterior, femela pleacă, iar masculul rămâne lângă ouă timp de 6 zile, probabil pentru a le păzi până la eclozare.

Nimeni nu știe criteriile pe baza cărora femelele decid că un desen este acceptabil sau nu. Una dintre ipoteze este faptul că această tehnică de desen are scopul de a canaliza particulele foarte fine de nisip către centru, pentru a servi drept cuib. Cu cât nisipul din centru este mai fin, cu atât mai mult cresc șansele ca structura să fie aleasă de femelă.

Deși peștele-balon este unul dintre cele mai toxice viețuitoare marine, iată că poate fi și o ființă creativă. De admirat.

Pestele- balon in actiune

Pestele- balon in actiune. Sursa foto: thisiscolossal.com

Bibliografie

www.livescience.com

blogs.discoverymagazine.com

http://www.smithsonianmag.com/

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=kj-K_pFoaDo

https://www.youtube.com/watch?v=WIbdnx7Q-JU

Despre autor
Doctorand la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, anul III
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress