Anul 2011 a fost marcat de calamitatea produsa pe data de 11 martie in Japonia. Astfel, cutremurul din Japonia, numarul de victime, caderea, apoi revenirea economiei japoneze, au tinut prima pagina a ziarelor pe tot parcursul anului, facand ca alte dezastre produse in acelasi an, sa fie succint prezentate de mass-media, fara prea mare interes…
Pentru a nu uita ca fiecare viata omeneasca este importanta, am realizat un top 10 al dezastrelor provocate de puterea apei, in anul 2011.
Locul 10 – Spania
2011 a fost anul inundatiilor pentru Spania. Raul Lagars din Galicia a iesit din matca si a produs importante pagube caselor si infrastructurii. In arhipelagul Baleare, ploile torentiale si vantul puternic au produs un adevarat haos si au afectat turismul local.
Locul 9 – Italia
Inundatii devastatoare au avut loc si in nordul Italiei, la inceputul lunii noiembrie. Oraşul Genova s-a aflat sub apa si noroi in urma ploilor abundente, care au provocat moartea a sase persoane.
Locul 8 -Australia
Australia a fost supusa inundatiilor atat la inceputul, cat si la sfarsitul anului. Daca in luna ianuarie peste 200 000 oameni erau obligati sa paraseasca orasele din nordul tarii, in luna noiembrie peste 500 de oameni ce locuiau in estul continentului au fost ajutati de autoritati sa isi evacueze casele.
Locul 7 -Vietnam
Nici Vietnamul nu a fost ferit de catastrofe, astfel ca in luna septembrie, 24 de persoane au murit din cauza inundatiilor in Delta Mekongului, regiunea de sud-vest a acestui stat.
Locul 6 – S.U.A.
La sfarsitul lunii august, uraganul Irene a lovit coasta Americii, in apropiere de Cap Lookout, in Carolina de Nord, cu o viteza de 140 kilometri pe ora. Acesta a ajuns si in New York, unde rafalele de vant au atins 100 km/h. In urma uraganului au murit 41 de persoane, iar pagubele au fost de 10,1 miliarde de dolari.
Locul 5 -China
In China, cel putin 57 de persoane au murit iar alte cateva zeci au fost date disparute, din cauza ploilor torentiale inregistrate in mai multe provincii. Peste 120.000 de locuinte s-au prabusit, iar pierderile economice s-au ridicat la 17,27 miliarde de yuani (1,98 miliarde de euro).
Locul 4 – Cambodgia
Cambodgia a fost afectata de inundatiile din sud-estul Asiei, din luna septembrie. Aceasta a raportat 247 de morti in trei luni, din cauza inundatiilor.
Locul 3 – Brazilia
La inceputul anului 2011, ploile torentiale din Rio de Janeiro au provocat moartea a 700 de oameni si pagube materiale de cateva miliarde de dolari. Aceasta este de departe cea mai mare catastrofa ce a avut loc in Brazilia in ultimii ani.
Locul 2 – Thailanda
Inundatiile din Thailanda, cele mai grave din ultimele cinci decenii, au omorat 790 de oameni si au distrus mai multe regiuni ale tarii, pagubele materiale ajungand la circa 21,3 miliarde de dolari. Au fost grav afectate si monumente istorice din centrul oraselor Ayutthaya si Chiang.
Cutremurul din Tōhoku din 11 martie a avut o magnitudine de 9,0 MW. Seismul a provocat valuri tsunami in Oceanul Pacific de pana la zece metri inaltime. In urma catastrofei au ramas sute de victime, iar doua orase lovite de tsunami au fost inghitite aproape complet de ape. Valurile uriase au patruns pana la 1,5 kilometri pe uscat, distrugand tot ce le-a stat in cale.
Surse foto: www.antena3.ro, www.dcnews.ro, www.observatorbn.ro, www.jurnalul.ro, www.antena3.ro, www.business-forum.ro, www.abc.net., www.zeustv.ro, www.portal.radioiasi.ro, www.metro.co.uk.
Surse date : www.ziarelive.ro, www.dcnews.ro.
Dragi cititori, astept parerea dumneavoastra in legatura cu acest articol. Daca v-a placut, va invit sa-l votati!
De asemenea, pentru a fi la curent cu noile articole scrise de redactorii Greenly Magazine dar si de colaboratori, va invitam sa va abonati la newsletter-ul revistei noastre!
Mihai Olenici
09/01/2012
Noutati din Japonia post tsunami?…
Florentina Stan
10/01/2012
Pentru ajutorarea japonezilor, in urma tsunami-ului s-au realizat o serie de campanii la nivel mondial. In primul rand Crucea Rosie a lansat un apel umanitar in ajutorarea victimelor cutremurului din Japonia. Totodata, ONU, UE, Rusia, China si Statele Unite s-au numarat printre cei care au ajuta Tokio in eforturile de salvare, dar si de reconstructie economica. Franta si Elevetia s-au numarat printre tarile care au trimis echipe de experti in probleme umanitare, echipe de salvare si avioane. De asemenea, romanii au oferit sprijin Japoniei. De exemplu: brasovenii s-au implicat in campania “Alaturi de prietenii japonezi”, iar studentii Sectiei de Japoneza a Universitatii din Bucuresti au lansat campania ” Ajutor pentru Japonia”. Astfel ca, la doar 4 zile de la dezastru, japonezii s-au mobilizat si au reusit sa refaca un drum distrus de cutremur, iar in luna august 2011, acestia au repornit primul reactor nuclear. Reactorul numarul trei de la centrala Tomari, construit pe Insula Hokkaido, a fost repus in functiune dupa ce a primit unda verde de la autoritati.
In prezent, Japonia prezinta probleme economice din cauza datoriilor publice foarte mari, ce pot ajunge in 2012 la 13 mii de miliarde de dolari. Conform unui studiu, patru din cinci japonezi evalueaza situatia actuala a economiei tarii, ca fiind rea sau foarte rea.
Aceste probleme nu sunt altceva decat urmari ale dezastrului din martie anul trecut.
Mihai Olenici
09/01/2012
As dori sa stiu care au fost criteriile care au stat la baza stabilirii topului.
Florentina Stan
10/01/2012
Topul a fost realizat in functie de impactul pe care dezastrele l-au avut asupra populatie.
Va multumesc frumos pentru comentarii!
Mihai Olenici
11/01/2012
Si eu va multumesc pentru raspunsuri.
Totusi, as fi asteptat ca al doilea raspuns sa fie mai clar – criteriile de stabilire a unui top care se doreste a fi luat inserios sunt [sau ar trebui sa fie ...] formulate clar, concis.
Florentina Stan
11/01/2012
Cand am spus impactul pe care aceste dezastre l-au avut asupra populatiei, m-am referit la numarul de victime, pierderile de vieti omenesti pe care le-au provocat aceste catastrofe. La inceputul articolului am precizat acest lucru.
“Pentru a nu uita ca fiecare viata omeneasca este importanta, am realizat un top 10 al dezastrelor provocate de puterea apei, in anul 2011.”
La baza articolului a stat de fapt viata.
Mihai Olenici
11/01/2012
Va multumesc.
Florentina Stan
12/01/2012
Si eu va multumesc pentru comentarii.
Tonks
16/01/2012
Este interesanta inglosarierea si intr-o oarecare masura te face sa te intrebi…Care ar fi top 10 dezastre cauzate de om apei? Spor la treaba in continuare!
Florentina Stan
16/01/2012
O intrebare foarte buna. O sa incerc intr-un articol urmator sa surprind si acesta idee. Multumesc frumos pentru sugestie.