Apa poate fi un mediu de testare a propriilor idei și de depășire a limitelor. Într-o societate în care depășirea unor temeri, lupta cu riscurile și extremul sunt la cote maxime, sporturi precum înotul și polo, au fost date de-o parte în favoarea sporturilor nautice extreme.
În prezent, caiac-canoe este cu atât mai intens cu cât râurile sunt mai rapide, iar obstacolele mai greu de trecut sunt la mare căutare. Ski-ul și-a găsit loc pe apă, creând așa numitul ski nautic, plăcerea acestuia fiind cu atât mai intensă, cu cât nu doar încerci să te menții pe apă ci faci diferite acrobații.
Wakeboarding-ul este sportul preferat de iubitorii de ski și în același timp de snowboarding. Acesta a luat naștere prin anii ´80, practicarea lui implicând atât scheme preluate de la ski nautic, snowboarding sau chiar surf.
Barefoot skiing sau ski-ul nautic desculț își are originea în Florida, în anii ´50. Prima competiție națională de barefoot skiing a avut loc în Australia în aprilie 1963. Practicanții acestui sport sunt trași de o barcă cu motor pe suprafața apei cu viteze de până la 100 km/h.
Surfing-ul este sportul iubitorilor de ocean. Pentru practicarea lui, rezistența fizică, mobilitatea și energia sunt esențiale.
Waveski Surf este un sport dinamic care combină puterea unui caiac cu manevrabilitatea și performanța unui plăci de surf. Un Waveski seamănă cu o placă de surf grosă, cu un scaun, aripioare și centura de siguranță
Windsurfing este un sport de apă de suprafață, care combină elemente de surf și navigație. Acesta constă într-o placă, de obicei de 2 până la 3 metri lungime, acționată de vânt cu ajutorul unei vele.
Kitesurfing se spune că își are originile în China și de câțiva ani a ajuns să fie practicat și în România. Zmeul este mijlocul de propulsie al acestui sport, care are din ce în ce mai mulți adepți. La noi în țară puteți practica kite surfing la nord de stațiunea Mamaia sau în partea de sud a litoralului, în special în zonele puțin aglomerate ale plajelor.
Scuba Diving este o formă de scufundări subacvatice în care un scafandru de scuba utilizează un aparat autonom de respirat sub apă. Acest sport permite iubitorilor de viețuitoare marine să ia contact cu mediul lor natural. Pentru iubitorii de rechini există așa numitul shark cage diving, în care cu ajutorul unei cuști metalice puteți coborâ în apă pentru a urmări rechinii îndeaproape.
Cave Diving sau scufundările în peșteri sunt preferate adesea de speologi datorită unicității peisajelor, dar sunt iubite în egală măsură și de amatorii de extrem datorită provocărilor impuse la nivelul tehnicilor de scufundare.
Big Game Fishing este un sport extrem, practicat cu precădere în California, Australia și Bahamas; a apărut odată cu inventarea bărcii cu motor și este considerat un sport extrem datorită forței peștilor și dificultății capturării acestora.
Whitewater Kayaking este un sport extrem, puțin răspândit în România, dar care atrage din ce în ce mai mulți practicanți. În practicarea acestui sport cursurile de pregătire sunt foarte importante. La fel de importante sunt și caiacele, mai exact materialul din care acestea sunt create. Primele caiace au fost confecționate din fibra de sticlă sau kevlar, în prezent toate caiacele de ape repezi sunt construite din polietilenă, un material aproape indestructibil.
Rafting-ul este un tip de sport de ape repezi, la care se încumetă tot mai mulți oameni, indiferent de vârstă. Acesta este cosiderat și un sport de echipă, bărcile pentru rafting fiind de 6-12 persoane. În România perioada ideală pentru rafting este între aprilie și iunie, atunci când se topesc zăpezile, iar râurile preferate de iubitorii de aventură sunt: Buzău, Jiu și Criș.
Pe lângă sporturile prezentate mai sus, s-au dezvoltat în timp sporturi extreme de apă ce implică, direct, întreceri cu diferite ambarcațiuni, precum: powerboat rancing (întreceri de bărci de motor), Smartkat sau Minicat (un catamaran portabil) sau Bizarre Human Powered Water Bikes (curse cu hidrobiciclete).
Jet pack-ul de apă crește nivelul adrenalinei cu ajutorul unui jet pack propulsat de apă. Aparatul este foarte scump și poate atinge viteza de 35 km/h. După jetpack și jetboots, a urmat și jucăria marină: jetbike. O bicicletă care funcționează la fel ca toate jucăriile enumerate mai sus: pe jet puternic de apă! Așa numitul Jetovator costă în jur de 9.000 de dolari.
Free diving este arta de a ține respirația un anumit timp sub apă, fără nici o unealtă de sprijin.
Rugby underwater în acest sport, obiectivele sunt la partea de jos a piscinei, scopul celor două echipe este de a pune mingea în poarta adversarilor. Jocul are loc numai sub apa, iar mingea nu trebuie să părăsească apa.
Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să ne alegem sportul extrem de apă potrivit și să ne depășim limitele în anul 2013.
Surse:
http://www.turistik.ro/info/sporturi-nautice-extreme-0962
http://en.wikipedia.org/wiki/Extreme_sport
http://www.bizymoms.com/recreation/extreme-water-sports.html
http://www.nauticamagazine.ro/sport/inedit/articol-cu-jetul-pe-apa-foto-video
http://www.dreamstime.com/best-stock-photos