O viziune sustenabilă pentru mediu: România fără inundaţii în 2030 (Comunicat de presă – Echipa CAESAR)

Luni, 25 iunie 2012, s-a desfășurat Colocviul CAESAR “Mediu 2030”, organizat de Liga Studenților Români în Străinătate (LSRS) și CAESAR – Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români. Evenimentul a vizat un domeniu de maximă importanţă pentru societatea românească: protecţia mediului şi necesitatea unei viziuni sustenabile asupra unor subiecte precum inundaţiile, infrastructura etc.

Scopul Colocviului a fost de a pune bazele unui proiect la scară naţională pentru evitarea inundaţiilor în România până în anul 2030. Fiind necesară o abordare unitară și strategică, la eveniment au participat 40 de experți din domeniul economic, infrastructură, silvicultură, meteorologie, mediu, ecologie, urbanism, arhitectură, construcții, hidrologie, administrație publică. Evenimentul reprezintă o primă premisă în vederea atingerii acestui scop, rezultatele discuțiilor fiind cel putin promițătoare. Există un mare potențial de a dezvolta în viitor soluții concrete în vederea atingerii scopului menționat, a cărui valorificare necesită continuitate și un interes pe masura importanței tematicii abordate, atât din partea experților participanți la discutii, cât și din partea CAESAR.

Pentru a îndeplini acest scop, în prima parte a evenimentului, specialiști din domeniu – Duța Cristian Ionuț – doctorand Universitatea Transilvania, Doc. Ing. Nicu Tudose, ICAS Brașov, Ing. Gheorghe Stăncălie, ANM București, Ing. Ion Bogdan – INHGA, Iordan-Constantin Nicolae – UFB și Pahonțu Ciprian – RNP Romsilva au susținut prezentări științifice, axate pe teme precum “Despăduririle și urmările lor catastrofale asupra terenurilor, apelor și mediului înconjurător”, “Torențialitatea Bazinului Hidrografic <Cârcinov>”, “Schimbări Climatice, fenomene meteorologice în România”, “Aspecte privind efectele schimbărilor climatice asupra resurselor de apă”, “Experiențe internaționale de combatere a inundațiilor, bazinul franco-belgiano-luxemburghezo-german al Moese-Moselle” și “REDD – Un instrument Eficient?”. Prezentările au reprezentat punctul de pornire a unor discuții ce au creat cadrul adecvat pentru desfășurarea celei de-a doua părți a evenimentului.

A doua parte a Colocviului a constat în două workshop-uri, experții fiind organizați în ateliere de lucru. Primul grup de discuții a fost axat pe analiza cazurilor de inundații precedente; în cadrul său s-au conturat o sinteză și o prioritizare a strategiilor de combatere a inundațiilor. Discuțiile din cel de-al doilea grup s-au concentrat asupra compilării unei strategii naționale, rezultatele sale fiind cuantificate prin identificarea unor acțiuni, termene limită și persoane responsabile.

 Analizând rezultatele concrete ale seminariilor, elementele esențiale puse în discuție au fost planul de execuție, costurile și resursele necesare, fiind identificate 16 probleme, 15 soluții și 13 direcții de implementare. Aceste rezultate vorbesc de la sine. Acestea trebuie să reprezinte prima acțiune și baza soluționării situațiilor sensibile identificate .

 Pentru a obține un impact real, trebuie să privim această initiativă ca pe un prim pas în realizarea unei schimbări majore în realitatea actuală, realitate caracterizată de o instabilitate și de potențiale riscuri ridicate. Aceste efecte negative sunt generate de lipsa unei viziuni pe termen lung și sustenabile, dar mai ales de lipsa de acțiune.

Continuând, menționăm câteva dintre problemele identificate: nevoia unei diseminări mai largi a avertizărilor privind codurile meteorologice, defrișările masive, administrarea defectuoasă a pădurilor, lipsa unui sector de cercetare axat pe refacerea unui fond genetic forestier, utilizabil în procesul de împădurire.

În cadrul celui de-al doilea seminar, s-au conturat elementele unei strategii la nivel național. Scopul urmărit este reprezentat de schimbarea mentalității existente, “imprimarea unui spirit ecologic”. S-a discutat despre constituirea unei baze de date care să sintetizeze problemele existente, de Hărți de Hazard și de Risc.

Principalele direcții de acțiune ce ar trebui urmărite sunt cea a gestionării riscului și cea legislativă. Pentru o gestionare eficientă a riscului, ar fi util să luăm în considerare o colaborare apropiată între autoritățile locale și specialiști, autoritățile fiind responsabile de crearea unui cadru de valorificare a expertizei acestora. Din punct de vedere legislativ, este necesară o analiză aprofundată a cadrului legislativ actual, analiză urmată de propuneri de îmbunătățire conform obiectivelor urmărite și de implementarea unor măsuri active. Din nou, se dorește ca focus-ul să fie pe acțiune! S-a discutat depsre  lipsa unei culturi a dialogului și despre necesitatea creării unei platforme informaționale. S-a conturat de asemenea rolul ce revine CAESAR în asigurarea continuității de care aminteam mai sus, anume acela de a crea un cadru pentru valorificarea expertizei specialiștilor.

Prima etapă în ceea ce ne dorim sa fie o schimbare majoră la nivel de mentalitate, dar mai ales la nivel de acțiuni concrete, s-a încheiat. În final, mesajul Domnului Marian Stoicescu, Președinte al Uniunii Europene a Forestierilor, Președinte al Confederației Sindicale “Consilva” și Președinte al Federației pentru Apărarea Pădurilor, este: “Dorim să felicităm LSRS pentru această inițiativă. Luăm în considerare efortul organizatorilor, care a dus la succesul acestei acțiuni; ar fi bine ca modelul de succes al LSRS să fie urmat și de alte organizații din societatea civilă românească, atât din România, cât și din străinătate. Sper ca și concluziile acestei întâlniri să fie transmise mai departe, pentru că această întâlnire este un semnal de alarmă extraordinar al grijii și preocupării tinerilor pentru viitorul țării și implicit pentru pădurea românească. Va felicităm din toată inima!”

Domnul Aurel Ungur, Secretar General al Asociaţiei Proprietarilor de Păduri din România a  apreciat inițiativa CAESAR ca fiind “de o excepțională importanță și actualitate; Colocviul a fost temeinic pregătit, cu o documentație tehnică și economică de excepție, susținere mediatică persuasivă. Important este ca această realizare să ajungă pe masa factorilor politici decizionali – ministru de resort, organ legislativ”. În același timp, consideră că există “foarte mari speranțe că tineretul poate fi parte a schimbării de mentalitate. LSRS, prin prezență și atentie pentru problemele pădurilor din România este o speranță că lucrurile sunt pe drumul cel bun.”

Adresăm mulțumiri pentru sprijinul acordat în realizarea proiectului și  partenerilor noștri: Regia Națională a Pădurilor, Universitatea Financiar-Bancară București, INHGA, ICAS, MaiMultVerde și Plantăm Fapte Bune în România, EcoMagazin, Asociația Partener pentru Tine, Români în UK – comunitate de peste 50.000 persoane.

Echipa Colocviu CAESAR

Sursa foto și informații: Echipa Colocviu CAESAR

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
4 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
 1. ONG-urile de mediu au participat ? Fapte nu vorbe in rest…se defriseaza si se
  fura “ca in codru”padurile,sub supravegherea atenta a RNP-ului,tot lemnul pleaca in stimabila UE si nu numai…

  • Buna ziua! Va multumim mult pentru ca ati “rasfoit” paginile revistei online de mediu, Greenly Magazine! Va raspund scurt: Da, ONG-urile au participat! Pentru mai multe detalii (apropo de “fapte, nu vorbe” :) ), insa, va invit sa cititi acest articol, realizat de unul dintre redactorii Greenly, Gabriela Morosanu, participant la Colocviul Caesar: http://greenly.ro/apa/concluziile-colocviului-caesar-planuri-indraznete-pentru-viitorul-naturii-in-romania/
   Speram sa gasiti macar o parte din raspunsurile la intrebarile pe care inevitabil vi le puneti. Si ni le punem cu totii, sa stiti! Va dorim numai bine!

 2. Am m-ai spus si repet,in teritoriu nu se intampla nimic totul ramane la stadiul de povesti si stiu ca doare chestia asta,acolo sus!Dar nepasarea e tot una cu nesimtirea a tuturor care au guvernat aceasta tara!Adica se braconeaza,se exploateaza ilegal albiile raurilor,se rad padurile cu totul dezgolind versantii si
  distrugand habitatele…se fura din fondurile europene pentru mediu!

  • Nu trebuie sa caut raspunsuri la intrebari,de mult nu m-ai fac acest lucru…cei responsabili trebuie sa stie ca nu dormim,acest lucru ar trebui sa il invete tinerii
   studenti in primul rand.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress