Noi informații despre sistemele de inginerie a apei utilizate în orașul Dubuque

În articolul de săptămâna trecută, despre cum a reușit Dubuque să își asigure un loc de cinste în ierarhia orașelor întreprinzătoare și dacă a ajuns sau nu să rezolve o problemă stringentă și atât de delicată a societății din toate timpurile, ca gestionarea apei, nu am izbutit să clarificăm unele detalii tehnice referitoare la modalitățile concrete de gestionare și tratare a apei (Foto 1), la care apelează locuitorii și autoritățile acestui oraș.

water towerFoto 1. Dubuque – turnul de apă

Finalizăm, așadar, analiza orașului Dubuque din perspectiva transformărilor fizico-chimice pe care regiile autonome locale le realizează asupra apei, pentru ca aceasta să ajungă la beneficiari în cele mai bune condiții:
- Aerarea – apa brută sau netratată este scoasă din fântâni în stația de epurare a orașului și este transportată în sensul gravitațional printr-un sistem în cascadă, printr-o serie de tăvi, cu scopul de a obține creșterea suprafeței apei și schimbul de gaze. Prin aerare, de asemenea, se elimină gazele nedorite, cum ar fi radonul. Aerarea este similară procesului natural care are loc atunci când un curent curge prin praguri sau peste un bazin de retenție.

- Adăugarea de ajutoare floculante – ajutorul floculant anionic se adaugă imediat după aerisire. Floculantul ajută la îmbunătățirea transparenței apei, permițând particulelor fine să se grupeze și să se fie mai ușor eliminate pentru restabilirea clarității apei.

-  Dedurizarea – folosindu-se oxid de calciu (var), acesta este amestecat cu apă pentru a forma varul stins. Acest var stins este apoi adăugat în apă să se înmoaie și să reducă mineralele care de obicei fac apa dură. Duritatea excesivă crește utilizarea săpunului, favorizează depunerile de calcar în încălzitoarele de apă și cazane, interferează cu unele procese industriale, și, uneori, dă apei un gust neatrăgător și miros neplăcut. Produsele secundare rezultate din procesul de înmuiere sunt aplicate la terenurile agricole ca ameliorator de sol.basingu

-    Recarbonatarea – înseamnă adăugarea varului stins, cu scopul creșterii pH-ul apei la aproximativ 10 grade. În scopul de a stabiliza apa dedurizată, pH-ul trebuie să fie coborât. Această reducere a pH-ului se realizează prin adăugarea de dioxid de carbon până când pH-ul este de aproximativ 9,3.

-    Filtrarea – apa este apoi trecută printr-un filtru cu pat de nisip și pietriș, eliminând orice material în suspensie reținut.

-   Clorinarea – Clorul este adăugat pentru a dezinfecta apa. Clorul ajută la asigurarea siguranței microbiologice prin distrugerea organismelor cauzatoare de boli (Foto 2).

-   Fluorizarea – Fluorul este adăugat pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare.

-   Adăugarea fosfaților – Fosfații sunt adăugați pentru a stabiliza chimic apa și a reduce posibilitatea de infiltrare din țevi și în apa de la robinet.

hydrant52Nu în ultimul rând, trebuie precizat că Serviciul de Asistență Financiară în Gestionarea Resurselor de Apă din Dubuque oferă consultanță locuitorilor și acordă așa-numitele ”granturi” proprietarilor imobilelor unde se constată scurgeri ale apei de la robinet. Aceste granturi constau în asistență și reparație timp de 12 luni. Dacă un client își rezolvă singur problema și nu demonstrează că a eliminat scurgerile o singură dată în cele 12 luni ale grantului, acesta primește o sumă de bani pentru stimularea implicării cetățenilor în optimizarea exploatării resurselor de apă. Apa nu se consumă neapărat imediat, ci există și posibilitatea de a o vărsa în rezervoarele de stocare pentru a fi utilizată atunci când cererea depășește capacitatea stației de pompare. Apa stocată în rezervoare ajută la stabilizarea presiunii în sistemul de distribuție și servește ca o rezervă de urgență pentru protecția împotriva incendiilor.
Apa este în final pompată direct în sistemele de distribuție, care servesc casele și întreprinderile din întregul oraș Dubuque.

Să luăm aminte de productivul dialog existent între cetățean și regiile de tratare și distribuție a apei din Dubuque și să medităm asupra mesajului pe care ni-l dăruiește orașul în semn de bun-venit în realitatea virtuală a internetului: ”Apa este la fel de necesară precum aerul pe care îl respirăm. Fără ea corpul nostru s-ar ofili ca un pergament necitit.

labReferințe:

http://www.cityofdubuque.org/index.aspx?nid=494

http://www.cityofdubuque.org/DocumentCenter/View/14866

Foto 4 – Adăugarea fosfaților

Despre autor
Studentă în anul II Master, specializarea Climatologie și Resurse de Apă, Facultatea de Geografie, Universitatea din București
5 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Foarte frumos articolul si extrem de interesant! Am aflat niste lucruri pe care nu le stiam si mai ales despre lucruri ingenioase si practice. Mi se pare remarcabil si foarte riguros.
    BRAVO!!!

  2. Noi luam aminte, dar daca banii si investitiile se duc in alte parti…

    • Din păcate, aveți dreptate…

  3. Interesanta era o prezentare in paralel a sistemului de tratare a apei din orasele romanesti.

    • Va multumim pentru sugestie. Pe viitor, incercam sa includem informatii si despre tratarea apei in orasele romanesti!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress