Metode de purificare a apei

Saptamana trecuta incepusem sa va povestesc ce trebuie sa facem cand ramanem fara resurse de apa si unde sa le cautam. Insa ce facem cu apa dupa ce o gasim? O consumam pur si simplu? Exact ca fructele si legumele, care trebuie spalate inainte de consum, asa si apa trebuie sa treaca prin cateva procese de purificare.

Orice sursa de apa trebuie considerata la inceput poluata.

Metode de purificare:

  • Filtrarea apei se realizeaza cu ajutorul unei carpe sau al unei batiste, care au rolul de a retine rugina, nisipul, praful, roca. Dupa realizarea filtrarii apei, se trece la dezinfectarea ei.

Filtrarea nu inseamna dezinfectare.

  • Fierberea apei trebuie sa dureze minim 1 minut (de preferat 10 minute). Daca nu avem un vas pentru fierbere, putem confectiona unul din trestie de bambus sau coaja de salcie (in functie de locul unde ne aflam). Dupa fierbere, apa trebuie lasata timp de cateva minute, pentru a-si depune suspensiile.
  • Tratarea apei se realizeaza cu ajutorul tincturii de iod sau a permanganatului de potasiu. In functie de cantitatea de apa, se pun cateva picaturi de tinctura de iod, mai exact 5 picaturi la 1 litru de apa, dar daca apa este tulbure se pun 10 picaturi.
  • De asemenea, pentru tratarea apei se folosesc tablete ce contin clor, argint sau iod.
  • Pentru un gust mai bun al apei, se poate adauga sare in cantitati mici sau se vantura apa dintr-un vas in altul.

Este esentiala realizarea primei etape – filtrarea apei, urmata de una dintre metodele de dezinfectare, pentru a nu expune corpul uman la boli precum holera, febra tifoida, dizenteria, enterita etc.

Acestea sunt insa metode ce vizeaza cantitati reduse de apa, pentru consumul propriu.

In ceea ce priveste tratarea apelor care alimenteaza un oras sau epurarea celor care rezulta in urma activitatilor umane, aceste procese se realizeaza la nivelul unor statii de tratare sau epurare.

Cum functioneaza o statie de epurare? Care este situatia Romaniei in ceea ce priveste statiile de epurare? Raspunsul la aceaste intrebari o sa le primiti in urmatorul articol.

Sursa: http://supraveghetorul.wordpress.com/2011/05/17/supravietuire-apa/.

Despre autor
Licentiata in Stiinta Mediului, in prezent masteranda la Facultatea de Geografie(UB) - specializarea Climatologie-Hidrologie.
1 comment on this postScrie-l pe al tau!
  1. Ai purificat apa in vreun fel in natura sau scrii doar articole?

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress