Lacul Chott el-Jérid

Chott El Jerid

Chott el-Jérid este un lac sezonier complet uscat în cea mai mare parte a anului. Denumirea “Chott” provine de la termenul tunisian ce descrie tocmai lacurile care seacă în timpul verii, dar care au apă iarna. Lacul a  făcut parte cândva din Marea Mediterană, iar acum ocupă o suprafaţă de 5.000 de km pătraţi, fiind aşezat în mijlocul Tunisiei, la graniţa cu Algeria. Acesta a rezultat în urma mişcărilor tectonice ale pământului, produse cu circa 1,5 milioane de ani în urmă.

În timpul verii, lacul Chott el-Jérid este lipsit de viaţă. Sub soarele arzător acesta seacă rapid, iar apa ajunge să se evapore de 15 ori mai repede decât în mod normal. Suprafaţa sa este formată dintr-o crustă masivă de clorură de sodiu ce ascunde surse de apă subterană. Zona are o culoare roşiatică, datorită conţinutului ridicat de fier. Lacul e mărginit de mici oraşe de tip oaze, populaţia de aici ocupându-se în întregime de cultura palmierilor şi recoltarea curmalelor.

Marele Chott el-Jérid este străbatut de un dig uriaş, înalt de peste 2 m şi lung de circa 80 de km, peste care s-a construit o autostradă, ce uneşte localităţile Degache şi Kebili. Acest drum este circulat doar pe timpul verii, iarna cuveta lacustră fiind umplută cu apă.

Ca şi suveniruri, vă puteţi cumpăra de aici aşa numiţii trandafiri ai deşertului, ce sunt de fapt straturi de nisip cristalizat, care au luat forma unor petale de trandafir, straturi vechi de peste 2000 de ani.

Lac Sarat

Lac sarat 2

Drumul spre Algeria

Trandafirii desertului

Surse: http://www.ziarulstiintelor.eu/stiri/2010-05/chott-el-jerid.aspx

http://benemie.fr/Jeudi-Douz-Chott-El-Jerid-Tozeur.html

Despre autor
Licentiata in Stiinta Mediului, in prezent masteranda la Facultatea de Geografie(UB) - specializarea Climatologie-Hidrologie.
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2023 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress