Energie gratuită în Alpi!

Fabrice AndreÎntr-o zi îl voi vizita pe Fabrice André. Nu se poate altfel! Dar cine este Fabrice? Fost inginer agronom, pasionat de tehnologiile din domeniul energiilor regenerabile, extrem de inventiv, cu conştiinţă ecologică dezvoltată, Fabrice a hotărât să pună în practică un proiect ingenios, care s-a finalizat prin realizarea primei construcţii din Europa cu energie pozitivă (randament energetic pozitiv), situată la mai mult de 2000 metri altitudine. Proiectul se bazează pe aplicaţii inovatoare realizate de Fabrice şi soluţii prea puţin cunoscute, dar care merită a fi prezentate lumii!

Fabrice goneşte către cabana sa, pe drumul alpin, „călare” pe ultima lui invenţie: un triciclu cu care poţi urca drumuri de munte, la o viteză mai mare de 50 km pe oră, şi care are o autonomie de 270 de km. Tehnologia se bazează pe descărcarea lentă, dintr-o baterie într-alta, pentru a obţine autonomia maximă. Şi, la urma urmei, întotdeauna se pot folosi pedalele, spune Fabrice zâmbind.

Triciclul îl duce pe Fabrice la o altitudine mai mare de 2000 de metri, deasupra staţiunii Alpes d’Huez (Franța), unde s-a stabilit acum aproape 10 ani. Fabrice a vrut să construiască o gospodărie departe de civilizaţie şi să demonstreze că poate fi total independent din punct de vedere energetic. Aceasta nu înseamnă doar autonomie electrică, ci şi în privinţa încălzirii, pentru grădina de legume şi pentru transport. Aşa a apărut refugiul situat în apropierea Col-de-Sarenne, regiune cu mai mult de 100 de zile de îngheţ pe an, creat în 2003 de Fabrice André şi prietena sa, Catherine Bergiron, având capacitatea de a găzdui simultan 17 persoane, construcţie cu „independenţă” energetică totală şi autonomie parţială din punct de vedere al hranei.Refuge Col-de-Sarenne

Refugiul sau cabana lui Fabrice André este un fel de peşteră a lui Aladin, în care găseşti  „comori” de idei, invenţii şi „trucuri” pentru înmagazinarea energiei. De „comorile” din „peştera” lui Fabrice se bucură în fiecare an 7000 de vizitatori!

Priorităţile au fost independenţa şi confortul. Cabana a fost construită din buşteni provenind de la copacii doborâţi de furtuni. Fabrice a explicat că atunci când vine vorba de izolare, un buştean cu grosimea de 20 de centimetri este la fel de eficient ca şi 2 metri de vată de sticlă. Pe măsură ce trece timpul, intervine comprimarea, buştenii îşi sporesc capacitatea de izolare şi rezistenţa la apă, iar construcţia devine din ce în mai impermeabilă. În final, greutatea este cea care asigura impermeabilitatea.

Succesul proiectului lui Fabrice rezidă în mixul energetic variat utilizat de acesta.

  1. Cabana este echipată cu panouri solare fotovoltaice clasice, pentru electricitate, cu o suprafaţă de 22 m2 şi producând 3300 kWh/an.
  2. În gospodăria lui Fabrice, există şi o moară de vânt sau eoliană de ultimă generaţie. Este o moară verticală, cu lame variabile. Când vântul se înteţeşte, lamele se rotesc mai repede şi se închid, iar când slăbeşte ca intensitate, lamele se deschid complet. Moara este practic indestructibilă, pentru că într-o zi foarte vântoasă ea se adaptează şi se transformă într-un cilindru. Adevărata inovaţie în acest caz este mai puţin vizibilă, ea constând dintr-un generator de curent electric, fabricat de Fabrice şi echipa sa, în parteneriat cu mai multe companii. Generatorul se adaptează la un cuplu şi la o viteză de rotaţie variabilă, oferind morii de vânt cel mai bun randament. Din punct de vedere tehnic, acest tur de forţă este realizat, în principal, cu un cuplaj adaptiv (pentru cei care au noţiuni de electrotehnică, generatorul alege un cuplaj în triunghi sau stea, în funcţie de condiţii) şi cu un întrefier (spațiu liber între fețele interne ale inductorilor și fața exterioară a indusului la o mașină electrică, conform definiţiei DEX) variabil, pentru a influenţa intensitatea la ieşirea din stator.
  3. O microturbină: este folosită pentru recuperarea şi stocarea surplusului de energie oferit de către sistemul cu panouri solare. Excesul de energie acţionează o pompă, ce umple cu apă un rezervor de depozitare, situat la 140 m înălţime deasupra microturbinei. Atunci când soarele străluceşte mai puţin, apa acţionează turbina, care furnizează o parte din energia electrică.
  4. Un motor Stirling: când rezervorul de apă este îngheţat, cazanul (de încălzire a cabanei) joacă rolul de sursă de căldură pentru un motor Stirling de 6 kW.
  5. Un generator cu repulsie magnetică: este una dintre cele mai recente realizări din panoplia tehnică a lui Fabrice. Acest generator genial utilizează forţa de atracţie magnetică generată de magneţi permanenţi, pentru a multiplica în mod spectaculos puterea de intrare. Cu un motor electric de 700 W alimentat în permanenţă, acest generator magnetic produce 14 kW!! Este ceea ce se numeşte un „sistem supraunitar”. Motorul electric furnizează puterea de intrare pentru a menţine sistemul în funcţiune. Puterea obţinută la ieşire permite realimentarea intrării…şi ciclul continuă!
  6. Un sistem de energie gratuită de tip bobină Tariel Kapanadze. Aceasta foloseşte unde scalare, extrage energie electrică din pământ şi se aseamănă în funcţionare cu ciclurile naturale ale Soarelui, ce are o activitate de creştere şi descreştere a energiei sale în timpul zilei. Sistemul permite obţinerea unei puteri de 5kW, puterea de intrare fiind asigurată din surplusul de energie obţinut cu acest sistem rezonant. În componenţa dispozitivului intră o bobină caduceu asemănătoare unei bobine Tesla, un sistem de rezonanţă cu descărcare prin scânteie (eclator), un sistem de alimentare cu curent, ce are în compunere şi o baterie de 12 volţi şi care poate fi decuplat după ce sistemul începe să funcţioneze, un transformator rezonator cu bobine primare şi secundare şi de modulare. Mai multe informaţii puteţi afla accesând acest link:http://www.youtube.com/watch?v=sNveUeEuV2o

Refuge Col-de-SarenneŞi aceste echipamente nu reprezintă totul!

-         Graţie intensităţii radiaţiei solare de la mare altitudine, 17 m2 de panouri solare termice furnizează 60 % din apa caldă menajeră şi din încălzirea construcţiei. Primăvara, excesul de căldură generat de aceste panouri alimentează un sistem original de încălzire, situat la adâncimea de 25 de cm, în grădină. Căldura ajută la creşterea legumelor, proces dificil la o altitudine de 2000 de metri.

-         Cazanul de ardere cu dublă combustie: datorită gazeificării, acesta comprimă gazele arse pentru a ridica temperatura de ardere (compresia determină creşterea temperaturii de combustie, în conformitate cu legea gazului ideal PV = nRT) până la 1600°C. Temperatura mare de combustie, cuplată cu filtrarea fină a fumului, permite transformarea tuturor tipurilor de deşeuri în combustibil: lemn, carton, hârtie, plastic şi alte deşeuri ale refugiului.

-         O sobă pe lemne, de 20 kWh, în salonul refugiului.

-         Un sistem de stocare a căldurii, ce foloseşte un rezervor de 9000 litri, pentru stocarea căldurii suplimentare. Acesta utilizează o soluţie apoasă (200 litri la 9000 litri) numită „schimbător de fază”. Este exact acelaşi fenomen termodinamic întâlnit la o pompă de căldură. Această soluţie, pe bază de sare, permite creşterea capacităţii de stocare termică a rezervorului prin lichefierea sării, atunci când temperatura rezervorului depăşeşte 95°C. Sub această temperatură, cristalizarea soluţiei este exotermă (cu degajare de căldură) şi contribuie la încălzirea rezervorului. Notă: acest proces se produce ciclic, pentru că ecuaţia căldurii, ce explică o parte a difuziei (fenomen prin care substanţele chimice aflate în două medii ajung la un echilibru, inclusiv caloric) indică un aspect progresiv şi deplasează (pe diagrama de difuzie) acest echilibru. Atunci când un mediu devine „prea fierbinte”, chiar dacă am decupla toate sursele de căldură, va fi totuşi foarte cald pentru încă un timp. Sistemul descris mai sus are drept scop recuperarea acestei energii, pentru a fi reutilizată atunci când va fi necesar şi a reduce, astfel, nevoia de încălzire.Interior refugiu Col-de-Sarenne

Când produci energie, trebuie să şi controlezi emisiile de energie. Cabana are şi un bazin de fito-purificare, unde se adună toate reziduurile de apă din clădire. În bazin, ele sunt reoxigenate, înainte de a fi trimise înapoi în natură. „Ciuma apei” este cea care face toată treaba. Bună staţie de epurare, nu-i aşa?

Refugiul lui Fabrice este dotat şi cu un sistem de ghidare a razelor soarelui. Este, de fapt, o oglindă, care reflectă razele soarelui în partea de nord a clădirii, ceea ce face ca zăpada să se topească mai repede şi să nu fie nevoie de…clasica lopată.

Atunci când nu e nici soare, nici vânt, sursa de energie este gunoiul menajer! Fabrice are un boiler special, care arde orice, chiar şi plastic, fără să afecteze mediul. Când temperatura depăşeşte 870 de grade, se pot arde materiale precum plasticul şi polistirenul, ceea ce poate fi foarte periculos pentru calitatea aerului şi sănătatea oamenilor. Aici intervine temperatura foarte ridicată, care distruge moleculele toxice. Fabrice elimină la faţa locului 95 % din deşeurile produse în refugiu!

Refugiul Col-de-Sarenne si Fabrice AndreÎn cabana lui Fabrice poţi vedea numeroase invenţii, dispozitive producătoare de free energy, energie gratuită sau liberă. De exemplu, unul din ele este alcătuit din două sfere (generatoare). Curentul electric circulă prin aer şi ajunge în cele două sfere. Astfel, se face un schimb între cele două generatoare. Unul e un transmiţător iar celălalt, un receptor. Electronii dintre sfere (generatoare) sunt împinşi în sistem. Fabrice afirmă că, în mod clar, între Pământ şi Cer există mai multe resurse de energie decât între picioarele noastre şi centrul pământului. Din păcate, suntem conştienţi doar de o mică parte a acestora.

Când se foloseşte energia liberă, nu mai este nevoie de energie regenerabilă, ci de procedee inteligente care ne permit să ne satisfacem nevoile la o scară redusă. Ce înseamnă aceasta pentru o gospodărie cum e cabana lui Fabrice? 2 kW pe zi, 365 de zile pe an, dacă ştii să-ţi echilibrezi sarcinile şi să înmagazinezi energia care nu-ţi trebuie.

Fabrice André a arătat că juxtapunerea acestor energii alternative este viabilă din punct de vedere economic şi ecologic, cât timp este realizată cu bun simţ, talent şi măsură! Dar mai există un aspect important, evidenţiat de refugiul lui Fabrice şi stilul de viaţă din această cabană deosebită: indiferent de politicile care vor fi puse în aplicare în domeniul energiilor alternative, nimic nu va funcţiona şi nu va avea rezultate pozitive, dacă nu va fi însoţit de o reducere drastică a consumurilor, de o schimbare radicală a obiceiurilor noastre de consum!

Fabrice şi refugiul lui dovedesc că trebuie investit în cercetarea privind energiile alternative şi, în special, în „free energy”! Dispozitivele lui Fabrice funcţionează şi produc energie gratuită! Şi ştiţi ce înseamnă asta? Înseamnă libertate, libertatea noastră, a tuturor! Înseamnă o viaţă liberă, frumoasă şi eco! Fiindcă free energy este însoţită de free life!

Bibliografie:

http://nature-construction.com/actualite/refuge-sarennes/

http://www.artisansduchangement.tv/serie-tele/eco-habitat-urbanisme-du-futur/fabrice-andre-france/solution#2;0

http://www.filmsdocumentaires.com/films/1003-fabrice-andre

http://www.filmsdocumentaires.com/portail/Fabrice_Andre.html (film documentar despre Fabrice şi invenţiile lui)

http://www.youtube.com/watch?v=1o6Nv2E8Rxo

http://www.euronews.com/2012/11/04/amps-in-the-alps-/

http://www.euronews.com/2012/12/04/total-energy-independence-in-the-alps/

Pentru informaţii suplimentare, accesaţi aceste link-uri:

http://www.youtube.com/watch?v=eSmhzO_IHRQ

http://www.youtube.com/watch?v=R49TU_XvBSM

http://www.youtube.com/watch?v=DDQcj2moUs8

http://www.youtube.com/watch?v=7i2WAsErMBY

http://www.youtube.com/watch?v=MU9uC8_2vI8

http://www.youtube.com/watch?v=Hflvkb52dw0

http://www.youtube.com/watch?v=bWG6FmGsx4w

http://www.youtube.com/watch?v=WJ7sRoVvDB0

Surse foto: http://www.refuge7.com/mentions_legales.html

http://www.the-savoisien.com/wawa-conspi/viewtopic.php?id=1291

http://www.youtube.com/all_comments?v=sNveUeEuV2o

http://nature-construction.com/actualite/refuge-sarennes/

http://www.ac-grenoble.fr/argouges/?p=4115

Despre autor
Conferențiar Dr. la Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti
3 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. pot confectiona un generator free energy . este functional dar este in faza bruta si

    mai trebuie finisat. caut ajutor nu pe parte financiara ci pe parte inginereasca.

    • Buna ziua.As dori sa ne cunoastem.Sunt in cautarea unui partener de cercetare
      si realizarea unui generator de energie libera (inventator N.Tesla).
      Am destule utilaje,strung,freza,prese s.a. Stapinesc la perfectie mecanica si constructii mecanice.
      Va rog,daca prezint interes pentru d-ta,sunama 0722531494.

  2. Si eu sunt un pasionat al free energii ma preocupa diverse surse de energi sunt pasionat de electronica siautomatizare si in prezent lucrez la. mai multe proiecte care genereaza energie m.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress