De ce e moartă Marea Moartă ?

Mai întâi, trebuie menționate câteva date importante: Marea Moartă (sau „Marea Sărată”) este o mare continentală închisă (deci nu comunică cu oceanul planetar), localizată într-o depresiune tectonică din Orientul Apropiat, între Israel și Iordania, în vecinătatea Mării Mediterane. Aceasta are 67 km lungime, 17 km lățime și se află la 417 metri sub nivelul mării. Conținutul de sare al apei este de 33%, ceea ce situează Marea Moartă pe locul doi în topul celor mai sărate sisteme hidrografice, după lacul african Asal care are o salinitate de 35%. Iată deci explicația toponimiei și cauza pentru care organismele acvatice nu pot supraviețui aici.

deadseaCum precipitațiile în această zonă sunt foarte puține, singura sursă de apă dulce care alimentează Marea, este râul Iordan. Până în anii 1970, râul aducea un volum de peste 1,5 mld m3 apă în fiecare an. Datorită sistemelor de irigații construite în zona, astăzi vorbim de un râu care aduce în mare doar 80 de milioane m3 apă anual. Sunt importante aceste date, pentru că de volumul de apă dulce care ajunge în Mare depinde concentrația de săruri și capacitatea acestui mediu de a susține viața organismelor acvatice. În prezent, apele lacului sunt populate doar cu unele bacterii, iar în anii 80 au fost semnalate niște alge roșii în urma unui sezon bogat în precipitații. La un debit mare și constant al Iordanului, apa Mării Moarte ar fi mai puternic stratificată în ce privește concentrația sărurilor, făcând posibilă existența anumitor pești sau alge în apele de suprafață. Din contră, la un debit mic, așa cum este în prezent, cantitatea de apă evaporată este mai mare decât „intrările” de apă dulce; oglinda mării se reduce astfel cu aproximativ 1 metru în fiecare an, din 1970 până astăzi, nivelul apei scăzând cu 23 metri.

După ce a pierdut o treime din suprafața sa, Marea Moartă e amenințată cu dispariția, preconizată la mijlocul secolului XXI. Proiectul de salvare, susținut de Banca Mondială, urmărește construirea unui canal între Marea Roșie și dead-sea-400x400Marea Moartă, pentru realimentarea celei din urmă. Planul are proporții gigantice și prevede construirea unei uzine pe malul Mării Roșii, pentru a pompa apa, după care urmează construirea unui canal, care va măsura 180 de km până la Marea Moartă. Pe lângă funcția de a aproviziona Marea Moartă, canalul va fi exploatat și din punct de vedere turistic. Autoritățile implicate în construcție vor să creeze lacuri artificiale, care vor permite amenajarea unor baze turistice în plin deșert.

Părerile specialiștilor cu privire la acest proiect sunt foarte diverse și contradictorii, existând temeri legate de amestecul apelor din cele două mări, care ar distruge complet Marea Moartă prin apariția hidrogenului sulfurat. Prognoze exacte însă nu pot fi formulate încă…

Până atunci, vă puteți bucura din plin de proprietățile terapeutice ale apei din Marea Moartă și dacă aveți ocazia, nu ezitați să vizitați aceste locuri pline de istorie ! Mai multe despre mineralele, nămolul și sarea întâlnite din această zonă, precum și proprietățile lor terapeutice, puteți găsi aici.

315_5446_32

Surse info: Wikipedia, Famouswhy, Creștinortodox,

Surse foto: amfostacolohealth, bibleistrue

 

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress