Cum să plătești mai puțin la factura de apă

De obicei, știrile care vând „secrete” despre cum să păstrezi mai mult/ mulți bani în portofel sunt cele mai căutate pentru că atunci când vine vorba de bani nu vrem să omitem nici un ingredient din rețeta succesului. De fapt, cele mai multe astfel de secrete descoperim că le cunoaștem, că ne sunt familiare, asta dacă respectăm acele reguli de bun simț și dacă ne preocupă bunăstarea casei, țării și planetei pe care trăim.

Chiar dacă nu aveți preocupări pentru protecția mediului înconjurător sau pentru conservarea resurselor, tot merită să respectați principiile unei „vieți eco”, cel puțin pentru avantajele financiare. Folosirea apei la cât este strict necesar, nu vă va afecta confortul personal. Iată ce trebuie să faci:

  • Petrece un timp rezonabil la duş. Fiecare minut în plus înseamnă 25 de litri de apă risipiţi.
  • Închide apa când te speli pe dinţi. Poţi face astfel o economie de aproximativ 60 de litri de apă pe lună.
  • Alege o maşină de spălat rufe economică. În acest fel, o familie poate economisi până la 300 de litri de apă pe lună. (Maşinile de spălat automate cu încărcare frontală au nevoie de 30-50 de litri de apă pentru un ciclu obişnuit de spălare. Cele cu încărcare prin partea verticală folosesc în medie 130 de litri de apă.)
  • Înlocuieşte instalaţiile sanitare vechi şi închide corect robinetul de apă după ce îl foloseşti pentru a face o economie de apă de aproape 500 de litri pe lună.
  • Înlocuieşte vasele de WC obişnuite cu unele cu un consum reglabil sau diferenţiat. Poţi reduce astfel cu până la 50% consumul de apă. Vasele de WC dotate cu două nivele de tragere a apei – până la jumătate pentru necesitatea lichidă (urina) și completă pentru necesitatea solidă – te ajută să economisești până la 25.000 de litri de apă pe an.
  • Fă duş în loc de baie. Astfel poţi consuma de 4 ori mai puţină apă. În timpul unui duş obişnuit de 10 minute se consumă 250 de litri de apă. Dacă nu poți renunța la baia în cadă, folosește apa respectivă pentru toaletă. Nu uita însă că apa folosită la baia în cadă echivalează cu necesitățile umane de apă pentru 60 de zile.
  • Înlocuieşte capul de duş obişnuit cu unul economic. Deşi când te speli nu simţi diferenţa, acesta introduce aer în apa care curge prin duş, reducând consumul.
  • Când reglezi temeperatura apei la duş, dă apa caldă mai încet în loc să dai drumul la mai multă apă rece. Economiseşti de 2 ori, atât prin reducerea cantităţii de apă cât şi prin minimizarea consumului de apă caldă, mai scumpă în medie cu 5%. În plus, economiseşti şi energia necesară în centrală pentru a încălzi apa.
  • Nu folosi vasul de toaletă ca pe un coş de gunoi. De fiecare dată când tragi apa la WC în alt scop decât acela pentru care a fost destinat, cheltuieşti echivalentul cantităţii de apă pe care o foloseşti. Să arunci la coşul de gunoi nu te costă nimic.
  • Utilizează apa doar când ai nevoie să clăteşti vasele. Nu lăsa apa să curgă atunci când foloseşti buretele şi detergentul de vase. Astfel poţi economisi 20 de litri de apă la fiecare ciclu de spălare. Spălatul vaselor într-o gospodărie obişnuită înseamnă un consum mediu zilnic de 150 de litri de apă. Mai poți de asemenea să speli vasele în lighean, iar chiuveta să o folosești doar pentru limpezire – economie minim 2 mc/ lună.
  • Închide apa când foloseşti săpunul pentru a te spăla pe mâini. Astfel economiseşti cel puţin 1 litru de apă la fiecare spălare pe mâini.
  • Foloseşte apa cu intermitenţă când te bărbiereşti. Poţi face astfel o economie de 20 de litri de apă de persoană pe lună.
  • Aşteaptă până când ai suficiente haine de spălat pentru o încărcare completă a maşinii de spălat. Economiseşti timp, apă şi electricitate.
  • Redu cantitatea de apă pentru clătire, prin utilizarea detergenţilor ecologici,
  • Instalează o sită care introduce aer în apa care curge la robinet. Prin acest dispozitiv economiseşti 20% din apa consumată fără a resimţi în mod neplăcut diferenţa când foloseşti robinetul. Vei avea un jet mai puternic cu un consum mai mic de apă.
  • Colectează apa de ploaie dacă locuieşti la casă. O poţi folosi la udatul grădinii sau la spălatul maşinii şi astfel poţi face o economie de 1.000 de litri pe an.
  • Dacă spălați autoturismul personal singuri nu folosiți furtunul. Mașina se poate spăla mult mai bine cu o găleată de apă călduță și șampon. Astfel veți economisi minim 3 mc de apă pe lună.

Poate îți este justificată reținerea, reticența cu care privești sfaturile enunțate mai sus, dar fă un test, ia-ți un timp de probă (măcar o lună) în care să respecți principiile acestea și compară facturile la apă. Diferența de bani care ți-a rămas în buzunar, înmulțește-o cu cele 12 luni ale anului, și vei vedea cât economisești într-un an, apoi în 10 ani.

Poate vă gândiți că efortul dvs este neglijabil, nu contribuie cu nimic la rezolvarea problemei, că altele sunt problemele și soluțiile, însă nici nu știți ce putere are exemplul personal. O vorbă din popor spune că pic cu pic se face marea! Și mai ai ceva de câștigat: acea satisfacție personală a lucrului împlinit, a liniștii sufletești că ai făcut un lucru bun și util.

Surse info:

http://www.economisestepentrutine.ro/consumul-de-apa/; http://www.ecumsa.ro/economii-cheltuieli/cum-sa-economisim-la-consumul-de-apa; http://www.libertatea.ro/detalii/articol/cum-sa-faci-economie-de-energie-la-tine-acasa-415663.html; http://economisim.info/2012/09/28/astazi-discutam-despre-economisirea-apei/; http://www.amz.ro/cum-se-face/cum-sa-faci-economie-la-apa; http://www.energeia.ro/sa-facem-economie/metode-revelatoare-de-a-economisi-apa-in-propria-locuinta-1279/#respond; http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php?23900-Necesitatea-economiei-de-apa/page3; http://decoresque.blogspot.ro/2012/03/79-economie-la-apa-cu-bateriile-kludi.html

Surse foto:

http://www.ziarulring.ro/stiri/42749/cum-sa-procedezi-ca-sa-scapi-de-factura-la-apa

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
5 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. Putem reduce consumul de apa si implicit putem economisi bani , folosind perlatoare economice TERLA .
    REDUCI CONSUMUL CU PINA LA 75 % DIN APA CONSUMATA fara sa schimbi confortul tau.Cauta perlatoarele TERLA!

  2. Cu toate ca sunt niste idei bune, unele exemple sunt exagerate, cum ar fi cu apa din cada..

  3. Excelente informatiile. Cine vrea aplica cine nu…nu.
    Din jungla reclamelor stii de unde as putea sa cumpar un cap de dus economic???
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Mulțumim pentru aprecieri!
      Pentru achiziționarea unui duș economic sunt multe posibilități. Depinde de bugetul dvs.
      Cele bune!

  4. Multumim pentru sfaturi!

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2025 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress