Conservarea apei

Pana la avantul stiintei din secolul trecut, oamenii credeau ca apa este o resursa inepuizabila, ca prin circuitul acesteia in natura, se va asigura intotdeauna necesarul de apa populatiei sau, mai bine zis, oicumenei. Astfel, apa a inceput sa fie folosita in tot mai multe procese de productie a bunurilor, dezvoltarea societatii fiind intotdeauna legata de resursele de apa. Se stie ca marile aglomerari ale populatiei au avut in preajma un curs de apa ce inlesnea schimburile comerciale, in special si dezvoltarea economiei, in general.

In ultimele decenii, insa, societatea a inceput sa perceapa altfel lucrurile. În timp ce nimeni nu s-ar fi gandit acum cateva zeci de ani ca oamenii vor ajunge sa rationalizeze apa potabila, astazi se iau masuri la cele mai inalte niveluri pentru reducerea consumului de apa si se fac eforturi uriase pentru pastrarea calitatii acesteia.

Dezvoltarea agriculturii si a industriei, cresterea numerica a populatiei si a nivelului de trai pun o presiune din ce in ce mai mare asupra resurselor de apa, atat din punct de vedere economic cat si biologic.

In multe ramuri industriale, apa constituie o materie prima tehnologica, intrand in alcatuirea unor produse, pentru ca apoi, apa sa revina in natura neutilizabila, poluata. Nu stiu cati oameni cunosc ca pentru 1 tona de zahar sunt necesari 100 m3 de apa, pentru 1 t otel – 150 m3 apa, pentru 1 t hârtie – 250 m3, pentru 1 t celofibra – 800 m3 apa, 1 t aluminiu – 1200 m3 apa etc., iar pentru un produs asa prozaic ca drojdia, se consumă de 600 ori mai multa apa decat cantareste produsul respectiv. „Deci, in timp ce nevoile de apa cresc progresiv, se produce si o reducere treptata, prin poluare, a resurselor si asa limitate de apa dulce.”

O lipsa acuta se resimte in anotimpurile secetoase in multe regiuni ale globului. Daca S.U.A. consuma in anul 1900 numai 6% din sursele disponibile de apa dulce, in anul 1960 consumul depasea 60%, pentru ca in perioadele secetoase, in unele regiuni, de exemplu in marea conurbatie new-yorkeza, balanta consumului de apa sa devina deficitara, existand chiar pericolul ca in stratul acvifer pe cale de a fi epuizat, in locul apei dulci, care se extrage in cantitati mai mari decat se poate reface, sa patrunda apele sarate, oceanice.

Statisticile oficiale afirma ca 200.000.000 de locuitori din 75 de tari in curs de dezvoltare sunt lipsiti de o sursa elementara de apa potabila si ca un pat de spital din patru, in lume, este ocupat de un bolnav, victima a poluarii apei.

Iata de ce continua sa se puna la punct tehnologii diverse pentru a asigura apa viitorului: apa desalinizata. Totodata, se incearca recircularea, chiar si tertiara, a apelor industriale care pot fi recuperate; se preconizeaza inlocuirea sistemelor clasice de racire a instalatiilor cu apa prin sistemul de racire cu aer; se reiau experientele cu ploile artificiale, se incearca obtinerea pe cale industriala a apei sintetice etc.

Cred ca problema conservarii apei poate fi usor ameliorata si de colaborarea populatiei, fiecare om fiind dator sa sprijine autoritatile, dar mai ales natura, pentru un mediu mai sanatos. Nu este nevoie de matematica in aceasta problema si nu se cere nici timp sau bani investiti (cele mai greu sacrificate lucruri), ci doar atentie, vointa si rabdare. Inchiderea robinetului cand sunt spalate vasele este un gest minor, banal, care poate fi realizat de orice om; un gest, insa, care va avea un ecou mai mare decat ne-am imagina noi, mai ales daca este transmis mai departe…si exemplele pot continua.

Daca vrei, poti intra si tu in echipa „O apa curata pentru maine”. Intrarea este libera !

Despre autor
Absolvent al Facultatii de Geografie (UB) - specializarea Stiinta Mediului și al masterului "Evaluarea Integrată a Stării Mediului".
5 comentarii la acest articolScrie-l pe al tau!
  1. acest referat este foarte interesant si folositor

    • Mulțumesc pentru aprecieri!

  2. Felicitari pentru articole. Mai ales pentru modul in care transpui probleme tehnice de mediu in situatii pe intelesul publicului larg, necunoscator. Voi continua sa urmaresc articolele revistei: am ce sa invat! :)

  3. Va multumesc mult de astfel de informatii,este ceva foarte necesar pentru noi oamenii înzestrati cu raţiune, sănătate ,succese în continuare!

  4. BRAVO!
    Foarte frumos expuse ideile.

Scrie aici comentariul tau

Te rugam sa-ti introduci numele!

Necesar!

Te rugam sa introduci o adresa de email valida!

Necesar!

Te rugam sa scrii mesajul!

Greenly Magazine © 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress